A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Tóth Dánieldr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő--VáltozóVáltozó-Változó10:00 - 18:00
Kedd-9:00 - 15:008:00 - 14:00-14:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Szerda8:00 - 16:00-10:00 - 18:00--12:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 18:009:00 - 15:008:00 - 14:00-10:00 - 16:008:00 - 16:00-
Péntek12:00 - 18:00-Változó-10:00 - 16:00Változó-
SzombatVáltozó-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Péczely Zita (szülési szabadságát tölti)dr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00---
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00--
Szerda11:00 - 18:008:00 - 15:00---
Csütörtök--9:00 - 15:00-8:00 - 14:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00---

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Kutya-, macskabetegségek télen (kennelköhögés, ízületgyulladás, fagyálló mérgezés)

Bizonyos megbetegedésekkel, egészségügyi problémákkal a téli időszakban gyakrabban találkozhatunk, ilyen például a fertőző betegségek közül a kennelköhögés, nem fertőző betegségek közül az ízületgyulladás, valamint jellegzetesen a téli időszakban előforduló fagyálló folyadék mérgezés.

KENNELKÖHÖGÉS

kutya macska tél kennelköhögés

Kutya, macska téli kennelköhögés

A kutyák fertőző légcső- és hörgőgyulladását nevezzük kennelköhögésnek. Ez egy összefoglaló elnevezés, ugyanis a betegség hátterében több, különböző kórokozó állhat, a tünetek azonban hasonlóak. Kezdeti stádiumban a kutya rendszerint láztalan, élénk, eszik-iszik, azonban hangos, csattanós köhögés lép fel. A köhögés lehet száraz, de akár nedves (,,produktív”) is, amikor az állat krákog, fehér, habos váladékot köhög fel (szinte öklendezik). A másodlagos fertőzések miatt alkalmanként gennyes orrfolyás, kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. Esetenként szövődményként tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor a kutya bágyadttá, lázassá, étvágytalanná válhat.

Gyulladáscsökkentőkkel, köhögéscsillapítókkal, hurutoldókkal, immunerősítő szerekkel, vitaminokkal és szükség esetén antibiotikummal a betegség lefolyása gyorsítható, a tünetek (főképp a kínzó köhögés) enyhíthetők. Köhögés esetén feltétlenül érdemes állatorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy megállapítsa, kennelköhögésről van-e szó, illetve az idejében megkezdett kezeléssel a beteg a lehető leggyorsabban felépüljön, és ne alakuljon ki súlyos másodlagos fertőzés, mely aztán akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Azonban a legfontosabb a megelőzés! Rendelkezésre áll kennelköhögés elleni védőoltás, mellyel a megbetegedés esélye nagyban csökkenthető. Egyszeri alkalommal adott védőoltás 1 éves védettséget nyújt a betegség ellen. Különösen fontos a megelőző vakcinázás, ha panzióba megy kedvencünk, vagy kutyaiskolába, illetve ha nagyobb kutyaközösségekbe járunk vele, mert nagyon könnyen terjed egyik állatról a másikra a betegség. A védőoltás a betegség kezelésére is használható.

ÍZÜLETI GYULLADÁS (OSTEOARTHRITIS)

Az ízületi problémákkal küzdő kutyák tünetei a hideg beálltával súlyosbodhatnak.
Az ízületek gyulladásos megbetegedése bármilyen életkorban kialakulhat. Leggyakrabban idősebb korban jelentkezik (átlag 7 éves kor felett), ami az ízületi porc kopásának és a szalagok fokozatos gyengülésének tudható be. A betegség idősebb macskáknál is gyakran előfordul, de általában kevésbé szembetűnő.
A tüneteket illetően a krónikus fájdalom jeleit látjuk az állaton. Kezdetben a kutya kevésbé aktív, lassabban mozog, nem szívesen fut a kedvenc labdája után. Később már felkelni is nehezére esik, nehézkesen ugrik le a kanapéról vagy megy le a lépcsőn, esetleg időnként sántít valamelyik lábára. A tünetek rosszabbodhatnak erőteljes mozgáskor, hosszú inaktivitás után vagy hideg időben.
Macskáknál sokszor a hátágyéki szőrzet összecsomósodása hívja föl a figyelmet arra, hogy az állat kevésbé mozgékony, emiatt nem tud megfelelően tisztálkodni.
Amennyiben a betegség már kialakult, a tüneteket porcerősítő táplálék-kiegészítőkkel, megfelelő táplálással, illetve fájdalomcsillapító készítményekkel enyhíthetjük (nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között se adjunk embereknek való fájdalomcsillapító gyógyszereket, mert erre kedvenceink kifejezetten érzékenyek!), de súlyosabb esetekben fizioterápia, esetleg műtéti ellátás is szóba kerülhet.

FAGYÁLLÓ (ETILÉN-GLIKOL) MÉRGEZÉS

Ha otthon tartunk fagyálló folyadékot vagy ha autónkhoz használjuk, mindig gondosan ügyeljünk rá, hogy kutyánk, macskánk semmiképp se férjen hozzá, mert édes íze miatt kedvenceink belekóstolhatnak. A toxikus (mérgező) hatás kialakulásához nagyon kis mennyiségű (néhány milliliter) fagyálló folyadék felvétele is elegendő, ezért a folyadékot tartalmazó üveget olyan helyre tegyük, ahol állatunk nem férhet hozzá, az esetlegesen kicseppenő folyadékot azonnal tüntessük el.
Az etilén-glikolt tartalmazó fagyálló folyadék az idegrendszert és a vesét károsítja, valamint a vér pH-értékét savas irányba tolja.
A felvételt követően az állat 1-2 órán belül olyan lesz, mintha ,,részeg” lenne, hány, a folyamat előre haladtával idegrendszeri tüneteket mutat (labilisan, dülöngélve jár, görcsrohamai lesznek, kómaszerű állapotba is kerülhet).
Amennyiben látjuk, hogy fagyállót vesz fel kutyánk vagy macskánk, vagy az előzőekben felsorolt tüneteket mutatja, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Sajnos a folyamat csak abban az esetben fordítható vissza (központi idegrendszeri tünetek illetve vesekárosodás), ha az állat azonnal kezelésben részesül és megkapja a szükséges ellenszert. Ha a vese károsodik, az esetek túlnyomó többségében visszafordíthatatlan, és az állaton nem lehet segíteni, ezért is fontos megelőzni a bajt.

Összeállította: dr. Hermándy-Berencz Katalin (Klapka Állategészségügyi Központ)
Fel