A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

SZEMÉSZETI RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig9:00 - 19:00

Online bejelentkezésKOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Annus Katadr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Paulina Annadr. Szentgyörgyi-Deák Kamilladr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő12:00 - 20:008:00 - 16:00-*Változó-8:00 - 15:0010:00 - 18:00
Kedd8:00 - 16:0012:00 - 20:009:00 - 15:00*Változó-10:00 - 18:00-
Szerda-8:00 - 16:00-*Változó10:00 - 16:0012:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 20:00-9:00 - 15:00*Változó12:00 - 18:008:00 - 16:00-
PéntekVáltozóVáltozó-*Változó10:00 - 16:0010:00 - 18:00-
SzombatVáltozóVáltozó---VáltozóVáltozó

*Változó, időpontot kérjük telefonon egyeztessenek a doktornővel (+3620/215-71-21)


SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:009:00 - 15:00--
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00-
Szerda11:00 - 18:009:00 - 15:00--
Csütörtök--9:00 - 15:009:00 - 19:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 19:00--

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022
Epilepszia:
+3620 215-7121

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Macskaleukózis (FeLV)

A macskaleukózis hazánkban is igen gyakori, gyógyíthatatlan macskabetegség.

Sajnos máig sok cica kerül végleges elaltatásra macskaleukózis miatt, noha hatékony vakcina áll rendelkezésre ellene.

A macskaleukózis vírus (FeLV) egy macskákat megbetegítő vírus. Ez a kórokozó a macska bizonyos sejtjeibe jutva, a sejtek osztódási folyamata felett átveszi az uralmat. Ezzel biztosítja, hogy a további sejtgenerációkban is fenn marad és testszerte szétszóródik a fertőzött sejtekkel. Néhány macskában a vírussal való fertőződés hatására igen komoly betegség fejlődik ki, amely

 • daganatos megbetegedésben,
 • a csontvelő és az immunrendszer gátolt működésében (immunszuppresszió) nyilvánulhat meg.

A macskaleukózis vírusa világszerte elterjedt; mindenütt macskáról macskára terjed, az ember nem fertőződik vele. Azonban a legyengült immunrendszerű vírushordozó egyedek sok, egyéb kórokozóval lehetnek terheltek, amelyek viszont a gyenge ellenálló képességű (HIV-pozitív, kemoterápiás kezelés alatt álló) embereket megbetegíthetik.
A vírus macskáról macskára közelebbi, tartós érintkezés során vihető át nyállal (tisztálkodás, harapás), vizelettel, ill. egyéb testnedvekkel (pl.: szem- és orrváladék).
Egyszeri vírusfelvétel csak kivételesen ritkán vezet fertőzéshez. Sokkal gyakoribb, hogy a huzamosabb időn keresztül közösen használt itató-, etetőtál vagy közös alom vezet a vírus egyedek közti terjedéséhez.

A kóborló és verekedő, nem ivartalanított kandúrok sokkal jelentősebb kockázatnak vannak kitéve!

A vemhes állatoktól az utódok is fertőződnek már az anyaméhben vagy szoptatáskor a tejjel. Lehetséges, hogy a méhben fertőződő embrió a vírusfertőzés következtében felszívódik, és így az állattulajdonos nem is szerez tudomást arról, hogy macskája vemhes volt. Ezenkívül az is előfordulhat, hogy a fertőzött magzatokat az anyaállat elvetéli vagy a kölykök röviddel megszületésük után pusztulnak el. Ritkán a fertőzött kölyök megéri a kifejlett kort és hordozni fogja a betegséget.

Tünetek

Az esetek egy részében a fertőzött macskák semmilyen tünetet nem mutatnak, de a társaikat mégis képesek megfertőzni. Ha a betegség észlelhető tünetekben is megmutatkozik, akkor a következő jeleket figyelhetjük meg:

 • súlyveszteség,
 • gyengeség,
 • láz,
 • dehidráció (a szervezet folyadékvesztéses állapota),
 • felső légúti gyulladás,
 • kötőhártya-gyulladás,
 • hasmenés,
 • szájbeli fekélyek,
 • súlyos ínygyulladás,
 • bőralatti tályogok és nyirokcsomó-megnagyobbodás.

A vírus a vörösvérsejteket is megtámadhatja, ezért vérszegénység is kialakulhat. A fehérvérsejtek is károsodnak és az immunrendszer meggyengül. A beteg macska fogékonnyá válik egyéb vírusos, bakteriális, egysejtű élősködők vagy gombák okozta fertőzésekre is, ekkor ezeknek a fertőzéseknek is mutathatja a tüneteit, amelyek a legkülönbözőbbek lehetnek.

Számtalan diagnosztikai teszt áll rendelkezésre, amivel a fertőzés igazolható. Azonban ezek egyike sem 100%-ig megbízható, ezért kérdéses esetekben javasolt többféle teszttel megerősíteni a diagnózist. A tesztek értékelésekor sok szempontot figyelembe kell venni. Lehetséges, hogy a teszt negatív lesz, habár az állat fertőzött, de még a korai szakaszban van és a víruspartikulák csak kis számban fordulnak elő a keringésben.

Éppen ezért, ha egy macska a betegség tüneteit következetesen mutatja, de a teszt negatívnak bizonyul, célszerű azt egy vagy néhány hónap múltán megismételni. Különösen igaz ez, ha a macska – életmódjából adódóan – nagyobb valószínűséggel lehet fertőzött vagy tartósan érintkezett bizonyítottan fertőzött macskával.

Mivel a betegség gyógyítására jelenleg még nincs mód, legfontosabb a megelőzés.

A zártan tartott macskák vagy azok, amelyek kisebb eséllyel találkoznak ismeretlen előéletű más macskákkal (pl.: kandúrok esetén az ivartalanítottak) sokkal kisebb kockázatnak vannak kitéve. A legbiztosabb védelmet a vakcinázás jelenti.

Ha a fertőzöttség beigazolódik…

 • A fertőzöttnek bizonyult macskát a többi macskától elzártan kell tartani, hogy a betegséget ne terjeszthesse tovább! Az ilyen egyed nemcsak a macskaleukózis vírusával, hanem legyengült ellenálló képessége miatt sok egyéb kórokozóval is fertőzheti társait.
 • A fertőzött állatokat minimum 6 havonta állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni az esetlegesen jelentkező tünetek, állapotváltozás felismerése céljából.
 • A fertőzött, de tünetmentes állatokat – ha korábban nem voltak – be kell oltani a lehető legtöbb, más fertőző macskabetegség ellen, hogy ezzel is csökkenthessük annak a kockázatát, hogy a legyengült immunrendszerű állat más betegségekben is megbetegedjen.
 • Azokban a háztartásokban, ahol több macskát is tartanak, a leukózis pozitív állatokat el kell különíteni; közös etetőt, itatót vagy almot sem szabad használni. A többi egyedet tesztelni kell és ha negatívnak bizonyulnak, be kell oltani macskaleukózis ellen.

Támogató (palliatív) kezelés

A fertőzött egyedből a vírust kiirtani semmilyen kezeléssel nem lehet. A támogató (palliatív) kezelés módját sok tényező befolyásolja, mint pl.: az állat kora, immunrendszerének erőssége és az egyéb fennálló betegségek.
A kezelésre használt szerek két fő csoportba sorolhatók. Az egyikbe az immunerősítők tartoznak, amelyek az immunrendszer működését segítik elő a kórokozók elleni harcban. A másik csoportba tartozó antivirális szerek  a vírusok sokszorozódását gátolják.
A kezelések hetekig tartó injekciós vagy otthon, szájon át alkalmazott kezelések is lehetnek.
A támogató terápia része az infúziós folyadékpótlás, amely a szervezet folyadékveszteségét csökkenti. Emellett a kiváló minőségű táplálás is alapvető jelentőségű. A másodlagosan jelentkező fertőzéseket is kezelni kell. Ha az állat daganatos elváltozást mutat, kemoterápia is alkalmazható. Azonban mindenfajta kezelés ellenére, a betegség tünetei bármikor újra megjelenhetnek és a vírust az állat szervezetéből kiűzni nem lehet.

Mit tegyen?

 • A háztartásban élő összes macska immunstátuszát meg kell ismerni, azaz azt, hogy az állat fertőződött-e a vírussal vagy sem
 • A pozitív (fertőzött) egyedeket minden pillanatban, szigorúan elkülönítve kell tartani a többi macskától
 • El kell fogadni, hogy a macska fertőzöttsége még nem feltétlen jelenti azt, hogy az állat szenved. Bizonyos egyedek évekig élhetnek tünetmentesen, az egészségesekkel egyforma életszínvonalon, míg másokban komoly betegség fejlődik ki a fertőzés hatására
 • Készítsen írásos feljegyzést és ütemezést a rendszeres állatorvosi látogatásokról
 • Az állatorvos által előírt gyógyszereket mindig pontosan, rendszeresen adagolja

Mit ne tegyen?

 • Amíg nem ismeri a macskája immunstátuszát, addig ne hozzon új egyedet mellé
 • Ne higgye, hogy vakcinázott állat sosem kaphatja meg a fertőzést, mert egyik vakcina sem képes 100%-os védettséget biztosítani
 • Ne engedje, hogy leukózissal fertőzött macskája a szabadban kószáljon
 • Ne engedje, hogy leukózissal fertőzött macskája nyers húst egyen (ez a gyenge immunrendszerű egyedekben a Toxoplasmosis nevű fertőzéshez vezethet)

Mikor forduljon állatorvoshoz?

 • Ha az előírt gyógyszerek alkalmazása után negatív reakciót észlel
 • Ha macskája leukózissal fertőzött vagy ismeretlen előéletű macskával érintkezett
 • Ha macskája állapota rosszabbodik
Összeállította: dr. Paulina Anna

66 hozzászólás to “Macskaleukózis (FeLV)”

 1. Halász Anikó says :

  Üdvözlöm!

  Köszönöm a tájékoztatót a leukózis betegségről, olyan kérdésem lenne, hogy nálam 6 cica van, az egyik leukózis fertőzött, most derült ki. A többi 5 cica be lett oltva leukózis ellen, még azelőtt, hogy letesztelték volna náluk, hogy ők is elkapták-e a betegséget.
  Kérdésem lenne, mert most már több helyről azt hallottam, hogy nem szabadott volna beoltani őket, mert hogy belobbanthatja a betegséget, ha fertőzött. Ez igaz? most mit tudok tenni? illetve van tapasztalata a virbagen omega szerrel kapcsolatban?
  Nagyon köszönöm a válaszát.
  Üdv: Halász ANikó

  • dr. Paulina Anna says :

   Kedves gazdi!

   A leukózis elleni védőoltás a már fertőzött állatokban nem okoz problémát. Ez olyannyira így van, hogy a vakcinák használati útmutatója nemcsak fertőzésmentes, hanem már fertőzött cicáknak is kifejezetten ajánlja ezt a védőoltást. Arról folyik a vita még szakirodalomban, hogy ennek van-e haszna, vagy nincs, de abban biztos vagyok, hogy kárt nem okoz.
   A vakcina egyébként ellenanyag-termelést indukál a vírus ellen, így védi meg a szervezetet a vírus hatásától.
   Véleményem szerint érdemes lenne mégis felmérni a beoltott cicák helyzetét, azaz azt, hogy esetleg nem vírushordozók-e. Erre lehetőséget ad a leukózis-gyorsteszt, mert vakcinázott állatok is vizsgálhatók vele. Ez azért lenne célszerű, mert információt kapnánk, melyik állatunk fertőz és melyik nem, különösen akkor fontos ez, ha kijáró cicákról van szó.
   A Virbagen omegát használtam már, de nem leukózis-vírussal fertőzött cicáknál (hanem más oktanú idült szájüregi gyulladást kezeltünk vele). Eredetileg a Virbagen éppen macskaleukózis és egyéb komoly vírusfertőzések ellen létre hozott gyógyszer, ez irányú felhasználását azonban sajnos nagyban korlátozza az ára. Én utoljára úgy számoltam, hogy egy átlagos méretű (4 kg-os) cica egy havi kezelése 100-150.000 Ft lenne, utána kevesebb, de több hónapig kell adni. Ha lenne rá vállalkozó, nagy örömmel próbálnánk ki, mert semmilyen mellékhatása nincs és a leukózisvírus okozta vérszegénység kezelésében szinte az egyetlen lehetőség lenne.

   Ha bármi kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna
   Klapka Állategészségügyi központ

 2. Czoll Bernadett says :

  Kedves Klapka Állategészségügyi Központ!
  Mandarin nevezetű kandúr macskánkkal (májusban lesz 2 éves) ma voltunk állatorvosnál, a cica egy hónappal ezelőtt összeverekedett pár macskával, azóta pedig múlni nem akaró rémálomszerű megfázásos tüneteket produkál. A hasa megy, enni nem eszik, prüszköl, a nyirokcsomói duzzadtak és a testén már a második ciszta fakadt ki- a cisztákat csak kifakadás után vettük észre, sűrű szőrében mindeddig rejtve maradtak. Cicánk ki van száradva és állapota folyamatosan hullámzik: egyik nap jól van, másik nap megitatni is csak úgy tudjuk, hogy bekenjük vízzel a kis száját. Az állatorvos azt mondta, hogy vagy leukózis, vagy megfázás: tesztet nem végzett rajta, csak egy gyógyszert írt ki, amit az állatpatikában tudunk kiváltani. Elmondása szerint ha elmúlik 1 héten belül a tünetegyüttes akkor megfázás, ha nem akkor leukózis. És itt számunkra le is zárult a történet, fizettünk és távoztunk. Itthon kezdtem utánaolvasni a leukózisnak, hogy mi is az pontosan. A leírást elolvasva csak kettő, minket érintő kérdés merült fel bennem, amire a szöveg nem tért ki. Az egyik az lenne, hogy a cica közvetlen baráti kapcsolatban áll a kutyánkkal, amit úgy kell érteni, hogy gyakorta alszanak is együtt, bár amióta a macska beteg a közös játékok megszűntek, de azért meg szeretném kérdezni, hogy kutyánk biztonságban van-e, vagy esetlegesen, ha leukózisról van szó elkaphat-e valamit a kandúrtól? A másik kérdésem pedig az lenne, hogyha beigazolódik a gyanú, és a cicusnak gyógyíthatatlan leukózisa van, ami ugye nála elég súlyos jelen helyzetben, akkor van-e még esélye az adott stádiumból a felgyógyulásra, vagy innen már csak lefelé vezet az út?

  • Kedves gazdi!

   Kutyák illetve a macskákon kívüli más fajok (ember, más háziállatok) nem fertőződnek meg a macskaleukózis (FeLV) vírusával, az csakis macskáról macskára terjed.
   Mandarin cicájuk állapota a leírás alapján igen súlyos tekintve az egy hónapja fennálló tüneteket, ezért elsősorban alapos kivizsgálást javasolnék, mert pontos diagnózis nélkül sem hatékony kezelés nem lehetséges, sem arra nincs lehetőség, hogy a cica kilátásait meg tudjuk jósolni.
   Amennyiben macskaleukózis vagy egyéb, az immunrendszert gyengítő vírusfertőzés (pl.: az ún. macska-AIDS = FIV) igazolódik, az természetesen rosszabb kórjóslatot jelent, ugyanakkor – ahogy a tájékoztatóban is írtam – nem jelenti feltétlenül azt, hogy az állat helyzete reménytelen. Ugyan ezeket a vírusokat a szervezetből kiűzni nem lehet, de számos különböző módon meg lehet próbálni a tüneteket csökkenteni (antibiotikumok, lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők, immunerősítők, infúziós kezelés, stb… segítségével).
   Gondolom, a másik említett elváltozás a “macskanátha” lenne, amely nem megfázás, hanem szintén két vírus okozza (macska herpesz és calicivírus), amelyek diagnosztikája és kezelése ismét más irányba visz.
   Tehát első sorban vérvétel, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálat (mellkas röntgen, orrváladék tenyésztés stb…) , majd megfelelő gyógyszeres kezelés lenne javasolt.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 3. Aggódó Gazdi says :

  Üdvözlöm!

  Cicánknál 2 éve vérvételből diagnosztizáltak leukózist, ez meg lett ismételve és sajnos a második teszt is pozitív lett. 3 havonta járunk vele vérvételre,most a fehérvérsejtszáma igen alacsony 2,86 G/l a normálérték 6-12.Minden más rendben van. Jelenleg Royal Canin állatorvosi tápot eszik (Gastrointestinal Moderate Calorie). Vetri DMG-t kap. A betegsége miatt javasolt fertőző betegségek ellen oltatni leukózis,kombinált és veszettség oltással rendelkezik is,viszont a FIP oltással kapcsolatba hallottam olyat ,hogy a macska lebetegedett tőle. Ezért az lenne a kérdésem,hogy érdemes lenne e őt beoltatni,mert azt semmiképpen nem szeretném ha a vakcina gondot okozna.Illetve,hogy a cikkben leírt immunerősítő készímények (Vetri DMG,Plearasan szirup,Immunovet,Béres csepp…) közül ön melyiket javasolná ? Illetve mit ért antivirális szerek alatt ? Esetleg a virbagen omegát ? Válaszát előre is köszönöm

  • Klapka says :

   Kedves gazdi!
   Sajnálattal hallom, hogy cicája leukózis fertőzésben szenved. Ugyanakkor igazán optimális tartási körülményeket biztosít neki a lehetőségekhez képest, ami támogathatja az állat gyengébb immunrendszerét. A táplálása, védőoltásai rendben vannak. A FIP (macskák fertőző hashártya-gyulladása) ritkább betegség, de kijáró macskák valóban elkaphatják. Ebben az esetben még egy mutáción is keresztül kell mennie a vírusnak ahhoz, hogy betegség alakuljon ki.Ennek ellenére véleményem szerint nem hátrány, ha ez ellen a betegség ellen is védett a cica, viszont a vakcina hátránya, hogy nem ad olyan biztos (közel 99%-os) védelmet, mint a hagyományos vakcinák. Azt, hogy a vakcinától betegedne le az állat, nem tartom valószínűleg. Allergiás reakció esetleg előfordulhat, de macskáknál – szemben a kutyákkal – ez is extrém ritka.
   Az immunerősítő készítmények közül én is a Vetri-DMG-t javaslom leginkább, amely a fehérvérsejtek ellenállását fokozza, az Immunovet por, vagy a Béres-csepp e mellé adható, mert ezek tulajdonképpen vitamin- és ásványi anyag komplexek. Tehát más a kétféle termék hatásmechanizmusa.
   Az antiviralis szerek olyan hatóanyagok, amelyek bizonyítottan vírusszaporodás gátló hatással rendelkeznek. Jelenleg állatorvosi vonatkozásban interferonok érhetők el, és az ún. LTCI. Az interferonok közül a Virbagen omega macskák vírusos megbetegedései ellen törzskönyvezett állatorvosi készítmény, nagyon hatékony, azonban igen költséges. A készítmény macska interferont tartalmaz (ún. interferon omega), amely fajspecifikus. Létezik emberi interferont (ún. interferon alfa) tartalmazó humán készítmény is, amelynek ára jóval alacsonyabb, ezt is javasolja a szakirodalom macskaleukózis kezelésére, azonban hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Véleményem szerint megpróbálni mindig érdemes, mert mellékhatások gyakorlatilag nincsenek.
   Az LTCI (Lymphocyta T-Cell Immunomodulator) egy nagyon ígéretes új lehetőség: az Egyesült államokban macskák számára gyártott antiviralis szer. Az angol nyelvű honlapon olvashatók a részletek: http://tcyte.com/ltci-product-info-feline-leukemia/.
   Az LTCI az ún. T-sejtek aktivitását fokozza, amelyek a szervezetben elősegítik a fehérvérsejtek, a vörösvérsejtek és a vérlemezkék számának emelkedését. A szer megrendelhető az USA-ból, szintén költséges.
   Egyéb antiviralis hatóanyagokat (zidovudine, PMEA, stb…) is leír a szakirodalom, de ezek általában nem macskákra törzskönyvezett készítmények, macskaleukózis kezelésében hatékonyságukról kevés adat áll rendelkezésre, és viszonylag sok mellékhatással bírnak.

   Ha antiviralis kezelésben vagy egyéb módon segíthetünk, forduljon hozzánk bizalommal.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 4. Zsanett says :

  Üdvözlöm!
  Köszönöm szépen a macskaleukózis betegséggel kapcsolatos tájékoztatást.
  Két cicám van: egy Brit kék illetve egy Sziámi. Brit cicusom kapott a macskaleukózis ellen egy oltást, az állatorvos úr azt mondta, hogy szükséges még egy oltás 2 hét múlva. Sajnos úgy alakult, hogy azon a héten nem tudom elvinni a rendelésre, csak az azt követő héten. Nagy probléma az, ha a 2. oltást +1 hétre kapja? Lehet ettől valami baja?
  Mindkét cica lakáscica, füvet csak az ablakból látnak. Ön javasolná a Sziámi macska macskaleukózis elleni oltását?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Zsanett

  • Klapka says :

   Kedves Zsanett!

   Elnézést a kissé késedelmes válaszért. A lényeg az, hogy a két leukózis oltás között minden vakcina használati útmutatója szerint inkább 3-4 hétnek kellene eltelnie, még a 2 hét is relatíve kevés.
   Egyszerűen ennyi időre van szüksége az immunrendszernek, hogy “feldolgozza a kapott információt”, azaz tudományos kifejezéssel élve, az ún. booster-hatáshoz.
   Tehát egy hetes újraoltással nem az a gond, hogy “baja lesz tőle” a cicának, hanem az, hogy nem valószínű, hogy így a vakcina kielégítő védelmet tud létrehozni.
   A macskaleukózist csak közvetlen érintkezés útján lehet elkapni elvileg, azonban én a biztonság kedvéért a benti cicák oltását is jónak tartom, mert bármikor kiszökhet, vagy esetleg a nyitott ajtó keresztül összeszagolhat más cicával vagy esetleg a későbbiekben úgy alakul, hogy idő közönként mégis kimehet.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna
   Klapka Állategészségügyi Központ

 5. Adrienn says :

  Tisztelt Doktornő!

  Az lenne a kérdésem, hogy a leukózis elleni védőoltást milyen gyakran kell ismételni?

  Köszönöm a választ!

  • Klapka says :

   Kedves gazdi!
   A macskaleukózis elleni védőoltást először 3-6 hét különbséggel kell megismételni, utána évente.

   Üdvözlettel.
   dr. Paulina Anna
   Klapka Állategészségügyi Központ

 6. lajos says :

  Kedves klapka egészségügyi központ segitséget szeretnék kérni hogy a kiscicáim miért pusztultak el kezdeném az elején szeptember végén találtam öket ahatárban az annyukkal eggyütt kidobva a kukorica sorba macska szállitóba voltak az annyuk etedte öket még a szemük nem volt nyitva mikor megtaláltam öket hagytam hogy az annyja nevelje öket kb 1 hétre rá megint mentem arra és azt láttam hogy nincs ott az anya macska a kismacskák meg sirnak többórával késöbb is viszamentem hátha elökerül az anya denem volt ott behoztam öket elkeztük tejpotlóval fecskendövel etetni öket milumit csecsemö tejópotlot ajánlottak hogy jó lesz a macska tejpotló helyett kb 3 hétig nem volt semmi gond ettk is napjában többször az egyik kismacskának nagyobb volt a hasa keleténél szórulásra gyanakodtunk megkérdeztük az állatorvost azt mondta adjunk neki parafin olajat adtunk neki attól sem lett mindennap széklete egyik délután etetés elött arra lettünk figyelmessek hogy nem jön elö fázik inbolyogva gyengén jár aznap éjjelelpusztult maradt egy kismacskánk kihivtuk az állatorvost nehogy elpusztuljon mert nála is kb két naponta volt széklet amugy nagyon eleven kiscica volt adott neki injekciot féregtelenitöt tabletta formában és 20 ml fecskendöbe felszivott valamiit és azt nonta hogy napota 2 ml nyomjunk a szájába és ezt 10 napon keresztül vettem az állatpatikába macska tejpotlot és castroferm cat multivitamin porobiotikumot 10 napra rá a kiscica nem akart enni fecskendövel is alig tuduk etetni sokat aludt a szemei félig voltak nyitval gyenge volt etetés elött alig tudott lábra állni lázas lehetett nem hányt hasmenése nem volt egyik naprol a másikra leromlott az állapota éjjel elpusztult szeretném kérdezni hogy nem e az állatorvos amit adott neki nem e az lehetett a baj hogy nem arra kezelte amire kelett volna azota nem tudunk megnyugodni hogy nem sikerült felnevelni öket nagyon szeretük öket elötte semi gond nem volt velük eeven kiscicák voltak 4-5 hetessek lehettek elöre is köszönöm a válaszukat üdvözlet

  • Klapka says :

   Kedves Lajos!
   Sajnálattal hallom, hogy elvesztette a kiscicákat annak ellenére, hogy
   Ön is, és az állatorvos is igyekeztek megmenteni őket. Sajnos a leírt történet alapján nem tudok érdemben nyilatkozni, hogy miért hullottak el a kölykök, mert ebben az életkorban nagyon tünetszegények a betegségek. Ez azt jelenti, hogy a legkülönfélébb betegségek azonos módon nyilvánulnak meg: a kölyök legyengül és nem eszik. Biztosan súlyos körülmény volt, hogy rövid ideig tudtak csak szopni,de lehettek férgesek, macskanáthásak, kihűlhettek, lehetett emésztőszervi probléma, számos egyéb megbetegedés felmerülhet.
   Még egyszer sajnálom a veszteségét.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 7. Veronika says :

  Tisztelt doktornő!

  Én is egy leukózissal kapcsolatos kérdéssel fordulnék önhöz!.4 cicám van, egy anyától, de külön alomból (2+2). Az első testvérpárnak semmi baja, és soha nem is volt, makk egészségessek. A második testvérpár egyik tagja beteg, kb. 2 havonta hordom kezelésre az orvoshoz, valamint B-komplexet és Vetri DMG-hez hasonló összetételű gyógyszert kap minden nap (Vitalactan, ezt ajánlották többen is, sajnos a vetrire nincsen pénzem másfél havonta..). Viszont a cicának szinte állandó jelleggel fekély van a szájában (csak egy kisebb, de az gennyedzik, naponta többször törlöm a szája széléről a ragacsot), de emellett rendesen eszik, dorombol, bújik, összességében nincs annyira rosszul, mégis látszik rajta, hogy lehetne jobban. Vettem neki embereknek való szájöblögetőt (Phlogosol talán?), ezt használhatom? Első próbálkozásként fültisztítóval próbáltam ecsetelni, de nagyon nem rajongott a cica az ötletért.. Az oldatos “spricceléstől” pedig nyáladzik, de gondolom (?) ez csak a mentoltartalom miatt. A másik cicának fekélyes a szeme, de épp hogy csak egy apró homályosodás, és az sem a pupilláján szerencsére. Viszont 2 tubur Corneregel elhasználása után se múlt el. Velük kapcsolatban tudna valamit ajánlani?
  Valamint a 2 remélhetőleg egészséges cicát érdemes beolttatni? Együtt esznek, alszanak már 2 éve, és semmi bajuk.. Amúgy mindannyian kint tartott, ivartalanított cicák.

  Előre is nagyon köszönöm az válaszát.

  • Klapka says :

   Kedves gazdi!

   A kezelésre vonatkozó érdemi tanácsot csak úgy lehet adni, ha pontos diagnózis van. Nem derült ki számomra a történetből, hogy macskaleukózist diagnosztizáltak-e a beteg cicáinál vagy ez csak feltételezés?
   Szájüregi fekély valóban könnyen kialakulhat macskaleukózis vírusfertőzés miatt, de macska-AIDS-nél és macska calicivírusnál is, sőt vesebetegség, immunológiai betegség is okozhatja.
   Amíg nincs feltérképezve a pontos ok, nem lehet kezelni sem, bár a szájfertőtlenítővel nem árt. Viszont ebből inkább állatorvosit érdemes választani, mert az nem olyan keserű a cicának és emiatt könnyebb alkalmazni (pl.: Stomodine gél).
   A másik cicának nagyon fontos lenne egy szemészeti kivizsgálás, mert a szaruhártya-fekély a szem épségét is veszélyeztetheti, de az is lehet, hogy már egy lezajlott folyamat és csak egy “heg” amit lát, következésképpen már nem kell kezelni.Szemészeti szakrendelést dr. Fenyves Ildikó végez a rendelőnkben.
   A szaruhárya-fekély hátterében nem szokott macskaleukózis állni, inkább macskanátha (macska herpesvírus).
   Mindegyik cicánál azt javasolnám, hogy végeztesse el a leukózis gyorstesztet, ha a cicák megfoghatók és ha minden oltás nem fér bele az anyagiakba, akkor legalább a macskaleukózis ellen oltassa be őket, személy szerint ezt tenném a fontossági sorrend elejére.
   Ha nem lehet a cicákat vérvételhez megfogni, vagy az már nem fér bele az anyagiakba, akkor “látatlanban” is megkaphatják az oltást, de akkor tudomásul kell venni, hogy lehetséges, hogy évekkel később valamelyik állat mégis mutatni fogja a betegség tüneteit (ha már az oltás előtt fertőződtek).

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 8. Kele Margit says :

  Tisztelt Doktornő!

  Sajnos most búcsúztam el az alig másfél éves cicámtól, akinek áttétes daganatai voltak, a leukózis miatt.
  Kérdésem: Mit tegyek a dolgaival, a lakással, hogy a betegség a későbbiekben nehogy felüsse a fejét, ha szeretnék magam mellé egy újabb cicát? Mivel benti cica volt, ezért a lakás minden egyes cm2-én megfordult.
  Mennyi idő múlva lehet újra társam, hogy biztosan fertőzés mentes legyen a környezete.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:K.M.

  • Klapka says :

   Kedves Margit!

   A macskaleukózis vírus egy közvetlen érintkezéssel, általában tartós együttélés során átadódó fertőzés. A fertőzött állatok általában nyállal, orrváladékkal adják át egymásnak. A vírus a környezetben hamar elpusztul, nem ellenálló.
   A fentiekből az következik, hogy egy általános fertőtlenítéssel (pl.: hypo) az esetlegesen a környezetben maradt vírusok könnyen elpusztíthatók. Nagyobb figyelmet fordítson az etető-, itatótálak fertőtlenítésére, illetve inkább cserélje ki őket a biztonság kedvéért.
   Javaslom az új cica beoltását leukózis ellen, amikor 2 oltást kb. egy hónapos különbséggel megkapott, a második után 10-14 nappal lenne ideális a lakásba behozni.

   Üdvözlettel:
   Paulina Anna

 9. T. Doktornő! 8éves,5kg-os ivartalanított,csak benti cicámnak,piros az ínye,a bal szemfogát óvatos érintésre fájlalja.Különösen semmivel nem viselkedik másként mint ezelőtt.Eszik,iszik,sőt a százaztápot se kerüli,nem sír,nem levert! Kérdésem,mi lehet a baj,a gyulladás szinte biztos,de nem tudom hogy ki kell-e húzni a fogát,illetve nincs.e komolyabb gond?Remélem erre nemleges választ fog írni! Válaszát nagyon várom! Üdv:Rózsa Andrea 3cicám van vele eggyütt! apja és testvére!

  • Klapka says :

   Kedves Andrea!

   Én is azt valószínűsítem, hogy a “piros, érintésre fájdalmas íny” gyulladt, azonban ennél többet a leírt információk alapján nem tudok megállapítani. Javaslom az állat részletes fogászati kivizsgálását, ez egyrészt fizikális vizsgálatból áll, másrészt szóba jöhet bódításban végzett röntgen felvétel készítése is, ezt majd a vizsgáló állatorvos javasolni fogja.

   Üdvözlettel:
   Paulina Anna

 10. Csikiné Irén says :

  Tisztelt Doktornő! 6 hónapos cicámnak vérzik az ínye ,nehezen,de azért eszik .Viselkedésében nem látok változást,talán kicsit többet alszik. Nem tudom hogy segíthetnék rajta. tanácsát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:Csikiné

  • Edina says :

   Kedves gazdi!

   Javasolnám a cica alapos szájüregi vizsgálatát.

   üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 11. Istvan says :

  Tisztelt Doktornő ! Két 1.5 éves ivartalanìtott kandúrom van.Az egyikőjük sajnos leukémias a másik makk egésséges. Külön tartom őket hogy ezzel is óvjam ! Kérdésem az lenne hogy mekkora szerepe van a külön wc alomnak ? Külön etetem és gyakorlatilag 2 külön álló életük van de a 2 külön wc alom problémát okoz !

  • Anna says :

   Kedves István!

   Sajnos a közös alomtálca használattal is átvihető a leukózis vírus fertőzés. A legfőbb védelmet az jelenti, ha a mentes cicát beoltatja leukózis ellen.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 12. Lily says :

  Tisztelt Doktornő!
  Az én cicám most kb. 6 hónapos, 4kg-os brit kék cica és a fogínygyulladása miatt egyből leukémiásnak gondolják. (fent mind a két oldalt piros az ínye) Mivel benti macska és más macskával nem találkozott, így gondolom, hogy vagy eleve így született vagy még pici korában fertőzte meg valami macska a tenyészetben. Az lenne a kérdésem, hogy ha ilyen kicsi korában kapta el, akkor az azt jelenti, hogy nagyon kevés ideje lehet már hátra? 3 hónaposan is megkapta a védőoltásokat, de ezek szerint már késő volt…És még ivartalanítás előtt áll, fel tud épülni belőle ha valóban ilyen beteg? A mi állatorvosunk a szteroidokon kivül nem tud semmit a leukémia ellen tenni, de a Virbagen Omega, vagy LTCI csak jobb lenne, ha valóban használ. Összesen mennyibe kerülne ez a 2 módszer és melyik a jobb? Látom, hogy nem olcsó, csak nem tudom meddig kell ezt alkalmazni pontosan. Egész életében minden hónapban, vagy ez hogy működik?

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Gazdi!

   Fiatal korban jelentkező kétoldali ínyvörösség nem feltétlenül jelent leukózisra utaló fertőzöttséget. A szakirodalomban fiatal macskákban két ilyen kórkép is van: a juvenilis hiperplasztikus gingivitisz (az íny fiatalkori túlburjánzása) és a juvenilis periodontitisz (fiatalkori fogágy-gyulladás). Ha mégis feltételezzük a háttérben lévő leukózis betegséget, akkor azt teszttel kell igazolni. Ehhez a cicától egy kis vért kell venni. Sajnos ezek a tesztek nem adnak 100%-os biztonságú eredményt, ezért érdemes 1 hónapos különbséggel megismételni a tesztet, hogy valóban negatív vagy pozitív-e az eredmény.

   A Virbagen Omega és LTCI kezeléseket pedig akkor érdemes alkalmazni, ha a vérben olyan eltérés (vörösvérsejt vagy fehérvérsejt szám csökkenés) látható, ami ezt szükségessé teszi. Ezért igazolt leukózisos állatnál érdemes félévente vért venni.

   Üdvözlettel: dr. Hermándy-Berencz Katalin

 13. Barbara says :

  Kedves Doktornő,
  lakásban tartott,mentett” alig kilenc hetes cicusunk hirtelen FIP vírus következtében meghalt……
  A kérdésem az lenne,ez a vírus meddig él meg a környezetben?
  Mikori hozhatok biztonságban egy másik cicát az otthonunkba?
  Az előző cicánk kijárhatott,az új cicánál ezt már nem szeretnénk.
  Egy fél éves kis kandúrt szeretnénk hozni egy tenyészetből

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves Barbara!

   A FIP vírus a környezetből felvett macska koronavírus mutációjával jön létre. A koronavírus a környezetben fertőtlenítőszerekkel könnyen elpusztítható. A macskák általában más macska székletével érintkezve fertőződnek (vagy anyjuktól).
   Így véleményem szerint fertőtlenítés után hozhatnak új cicát, de a biztonság kedvéért előnyös, ha FIP-vakcinával immunizálják. Ez a vakcina kb. 50-75%-ban megakadályozza a FIP-fertőzést.
   Így már nagyon kicsi esély van arra, hogy az új cica megbetegedjen.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 14. Szecskó Krisztiánné says :

  Kedves Doktornő!
  Nekem 6 cicám van. A legidősebb cicám aki most beteg lett, leukózis gyanús, bár tesztet még nem csináltattunk. Tudom hogy kellene, de sajnos a férjemmel sokat veszekszünk amiatt így is, hogy állatorvoshoz kell hordani a macskát, mert sok pénzbe kerül. Sajnos emiatt nem vagyok könnyű helyzetben. Én megdöbbenve olvastam hogy nyers húst nem szabad nekik adni, ugyanis pont amiatt hogy erősítsem az immunrendszerüket, tavaly óta bevezettem hogy 3 naponta nyers húst adtam nekik. Ha vissza gondolok ekkor kezdődtek a bajok. Ugyanis a legidősebb cica (akit fent említettem) és neki két gyerekén egy kandúron és egy másik alomból született lányán már régóta látszódott hogy valami bújkál bennük, de nem volt semmi probléma, a velük együtt élő másik két macskával sem. ( a hatodik később került hozzánk) .Egészen tavaly óta. Észrevettem ugyanis a tavalyi fényképeken hogy az idősebb (min. 6-7 éves) macskámnak olyan beteges lett a tekintete, és az orrán olyan furcsa hangot adott, mintha horkolna. Majd kb. 4 hónappal ezelőtt mit sem tudva mindezekről átálltunk a nyers etetésre, és ekkor durvult el a betegsége. Szájgyulladás, nem tudott enni majd inni sem, és idegrendszeri tünetek , bujkálás, pánikszerű félelem jelentkeztek.
  Sajnos nem tudom megoldani a külön tartásukat, mivel telkünkön élő macskákról van szó, és bár minden nap kijárunk, valamikor csak délelőtt tudunk kint lenni, ezért az ételt kint kell nekik hagynom. Eddig is egy tálból ettek és a többieken nincs más jel, de a lánya és a fia nyalakodnak vele, de ezt sem tudom megakadályozni. A hatodik cicám lakásban van , de őt is kivisszük a telekre , keveset érintkezik velük.
  Eddig 2-szer esett vissza, az antibiotikum mindig használt, most legutóbb 16 napos prednisolon kezelést is kapott utána. Még szedi a prednisolont, és úgy egyeztünk meg az orvossal hogy utána jelentkezünk és elkezdjük az interferonos kezelést. Én még ezüst kolloidot szoktam adni a szájába azt mondták az is jó a fekélyekre. Béres cseppet már elkezdhetem? Illetve mit ajánl még nekem immunerősítésre?
  Tegnap jól volt a cicám, de ma ahogy jött ez a meleg front széllel, megint idegrendszeri tüneteket produkált, alig tudtam megfogni hogy legalább a gyógyszert be tudjam neki adni. Enni evett rendesen. MOst nagyon félek hogy ha még a prednisolon mellett is visszaesik (még egy hétre való gyógyszer van) , szóval félek hogy semmi sem használ akkor el kell altatnom. És attól is félek hogy nekem nem lesz pénzem arra hogy az összes macskámat leteszteltessem és beoltassam, már így is állandóan azt hallgatom hogy mennyi pénzt költök az állatokra. Mi lesz így velem és a cicáimmal?

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   Sajnos hat cica a “jó gazda gondosságával” történő ellátása (ahogy az Állatvédelmi törvényben olvassuk), meglehetősen sokba kerül. Emiatt jobb lenne, ha kevesebb cicája lenne, akiről így könnyebben tudna gondoskodni.
   A jelen egészségügyi helyzetben is számos orvosi lépésre lenne szükség (ahogy írta is, minden cica tesztelése leukózisra és a negatívak beoltása ellene), féreghajtás, immunerősítők adagolása, vérvizsgálat a beteg cica állapotának felmérésére, esetleg egyéb vírustesztek). Természetesen diagnózis felállítása és megfelelő gyógyszeres kezelés igénybe vétele nélkül az állatorvos nem sokat tehet.
   Javasolnám, hogy vagy próbáljon gazdát keresni egy-egy cicának, aki tudja vállalni a kivizsgálást, ellátást vagy forduljon állatvédő szervezethez támogatásért.
   Hosszú távon mindenképp ivartalanítani is kellene a cicákat, mert különben szaporodni fognak és még több, ellátatlan macskája lesz.

   Üdvözlettel.
   dr. Paulina Anna

 15. Kriszke says :

  Tisztelt Doktornő!
  Cicánk december közepén megbetegedett. (Feküdt egész nap,nem evett, nem ivott, teljesen passzív volt,majd elkezdett nyáladzani és elég bűzössé vált a lehelete.)
  Elvittük állatorvoshoz,aki megállapította, hogy ínygyulladása van. Antibiotikumot kapott tőle, injekció formájában, amiről azt mondta két napig van hatása és ha használ,akkor minden rendben lesz, ha nem akkor pedig úgyis vissza kell majd hozni a cicát és megbeszéljük a továbbiakat !
  Még aznap este mintha kicserélték volna, szinte egy óra leforgása alatt rendbe is jött a cica.(aki egyébként egy ivartalanított kandúr volt) Majd eltelt három hét és a cica ugyan azokat a tünetek produkálta. Újra orvoshoz vittük,abban a hitben, hogy “semmi komoly” baja.., kap egy szurit ismét és rendben is lesz..!
  Sajnos nem így történt!
  Ahogy bele nézett a szájába,közölte, hogy “nem tud segíteni rajta, ez leukózis és maximum pár napja van hátra, ezért az altatás az egyetlen humánus választásunk !”
  Iszonyatosan megdöbbentem, nagyon borzasztó és váratlan volt ez az egész,és ugyan kétségtelen, hogy a cica igen rossz állapotban volt (az előző alkalommal úgyszintén..) ez az eshetőség fel sem merült bennünk!
  Azt nem szerettük volna, hogy szenvedjen, ígyhát “elengedtük”.
  Viszont ez az egész nem hagy nyugodni! Rengeteget olvastam azóta erről a betegségről és nagyon össze vagyok törve lelkileg és csak még inkább össze zavarnak az olvasottak. Nem hagy nyugodni a kérdés ; hogy helyesen cselekedtünk-e? Nagyon sok helyen azt olvastam, hogy ugyan gyógyíthatatlan a betegség, de szintentartható a beteg állapota.
  Sehol sem írták azt, hogy el kell altatni az állatot!
  Valójában nem is tudom mit remélek, és tudom, hogy visszfordíthatatlan már ez az egész, de szeretném tudni hogy lett-e volna esélye még a cicámnak?
  Elnézést, hogy ennyire hosszúra sikerült, és előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel ; Krisztina

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   Sajnálattal hallom a cica elvesztését. Sajnos a macskaleukózis valójában gyógyíthatatlan betegség, előbb-utóbb megbetegedik az állat az esetek legnagyobb részében.
   Azonban a betegség bizonyos stádiumaiban tüneti és támogató kezeléssel lehet segíteni, egy ideig (ez nagyon változó időtartam lehet) “karban lehet tartani” az állatot.
   Utólag – az állat vizsgálata nélkül – nem tudom megítélni, az Önök esetében lehetett-e volna valamit tenni. Ezt az állatorvos a kórelőzmény, és a vizsgálati lelet alapján mérlegeli és ez alapján tesz javaslatot.
   Sajnos van olyan eset, amikor humánus a leukózisban beteg cica végleges elaltatása mellett dönteni, mert nem tud az állatorvos-tudomány segíteni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 16. Judit says :

  Kedves doktornő!

  Másfél éves ivartalanított fiú cicámmal fél éve költöztünk vidékre, szobacicából kijáró lett. Néhányszor összeverekedett az udvaron és mások udvarán is tanyázó gazdátlan kandúrral és még ki tudja, hány macskával a környéken, ezért 3 hete elvittem állatorvoshoz. Kombinált oltást kapott leukózis és fertőző hashártyagyulladás ellen. Azóta egyre rosszabbul van, keveset eszik, fogy, a járása sem dinamikus, inkább lassú, erőtlen. Jóval többet alszik,nem érdekli a játék, nem “vadászik” a lakásban, nem szeret naponta kétszer kijárni, bár korábban nagyon élvezte a kertes életet. Mostanában megszakítom az alvását és én viszem ki másodszorra a teraszra, hátha nekiindul, de van, hogy csak napozik, ül, besétál. Somám egy mozgásigényes, aktív, élénk, játékos cica volt, nem jó látni, hogy ennyire megváltozott. A férjemmel együtt aggódunk érte és szeretnénk tudni, hogy esetleg az oltás felerősíthette a benne bújkáló betegségeket?
  Válaszát köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   Első sorban a cica állatorvosi vizsgálatát javasolnám, nem feltétlenül az oltással hoznám összefüggésbe, hogy megbetegedett.
   Egyébként ha van egy lappangó betegség, akkor a védőoltás ezt felerősítheti, de éppen erre irányul minden védőoltás előtt az átfogó állatorvosi vizsgálat, hogy ezt kizárjuk. (Emiatt adhat be védőoltást csak állatorvos, mert előtt vizsgálat szükséges).

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 17. Ágnes says :

  Tisztelt Doktornő!
  Most kerültek hozzám elhunyt rokonom cicái, 8 évesek, lakásban tartottak. Nincs tudomásom arról, hogy védőoltásokat kaptak volna. Érdeklődnék, hogy ennyi idősen is lehet-e oltatni őket az összes macskabetegség ellen, vagy csak a kiskorban elkezdett oltási program hatásos? Mindenképpen biztonságban szeretném tudni őket.
  Köszönöm válaszát.

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Ágnes!

   Először is fogadja őszinte részvétemet. Nagyon tiszteletreméltó gesztus az Ön részéről, hogy befogadja rokona cicáit és törődik velük!
   Cicák esetében bármilyen életkorban el lehet kezdeni az oltási sorozatot, ugyanolyan hatással, mint kismacskák esetén, így igen, 8 éves cicáit is be lehet oltani az összes macskabetegség ellen.
   Azt, hogy milyen oltást kapjanak, alapvetően a cicák életmódja, pontosabban élettere határozza meg. Írta, hogy a cicák lakásban tartottak. Ha valóban csak és kizárólag a lakásban lesznek, nem mászkálnak ki kertbe, teraszra és nem is találkozhatnak olyan macskával, aki kinn járt, úgy elegendő számukra a kombinált oltás. A kombinált oltás védelmet nyújt macskanátha (Herpes és Calici vírus), valamint vírusos hasmenés (fertőző panleukopenia) betegségek ellen. 2x kell beadni az oltást 1 hónapos időközzel, majd ezt követően évente újra ismételni.
   Amennyiben a cicák „kijáróak”, esetleg érintkezhetnek más cicákkal, úgy ajánlott kombinált oltáson kívül macskaleukózis, illetve veszettség elleni oltás is! Leukózis oltás előtt erősen javasolt elvégezni egy leukózis-tesztet, amiből megtudhatjuk, hogy fertőzött-e az állat (sajnos a leukózis egy alattomos vírus és éveken keresztül megbújhat cicánkban úgy, hogy közben semmilyen tünetet nem észlelünk kedvencünkön). Amennyiben a teszt negatív, úgy el lehet végezni az oltást. A leukózis oltást is 2x kell beadni 1 hónapos időközzel, majd évente ismételni. Fontos, hogy most már elérhető olyan vakcina is, amely a kombinált + leukózis oltást is tartalmazza, így ezek együtt beadhatóak. Veszettség oltást 1x kell beoltani, majd évente ismételni. A veszettség oltást külön, 2 hét különbséggel érdemes beadni az előbb említett oltások mellett.
   Oltásokon kívül ajánlanám a cicák féreghajtását is. (fontos tudni, hogy sajnos saját cipőnkön is bevihetjük lakásunkba a különböző, cicáinkra káros élősködőket) Benti cicák esetén elég félévente elvégezni a féreghajtást, kinti cicák esetében viszont ajánlott 3 havonta féreghajtani.

   Ha bármi más kérdése lenne még, írjon nyugodtan vagy keressen minket telefonon, vagy akár személyesen is és segítünk szívesen!:)

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 18. Ágnes says :

  Tisztelt Doktor úr!
  Köszönöm szépen válaszát, legszívesebben Önökhöz vinném cicáimat, azonban Kecskeméten lakunk, így ez kissé nehézkes lenne 🙂 . Megpróbálok olyan precíz és gondos állatorvost keresni a városunkban, mint Ön és elvégeztetni az oltási programot. Számunkra a kertbe kijáró cicákra vonatkozó sorozat lesz a jó.
  Mégegyszer köszönöm a részletes tájékoztatást!
  Munkájukhoz sok erőt és kitartást kívánok, sok szeretettel :

  Ágnes

 19. Melinda says :

  3 cicánk van, szobacicák, kölyökkoruk óta nálunk vannak, mentettek más-más helyről (8-12-4 hetesen kerültek hozzánk). Egyik sem tesztelt semmire, viszont a legidősebbnek (most 4.5 éves) kb. 3-6 havonta begyullad a szeme, szemcseppel 1-2 nap alatt elmúlik… lehet ez Felv jele? Mindhárom macska játékos, jóétvágyú és hízékony…

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Melinda!

   Ez a 3-6 havonta jelentkező tünet lehet akár FeLV fertőzés jele is, de őszintén szólva, még számos más betegségre is utalhat. Ezek közül mindenképpen meg kell említenem a macskanátha betegséget, melyet Herpes és Calici vírusok okoznak. Ezen kívül a szemgyulladás utalhat akár FIV (Feline immunodeficiency virus) vírusos megbetegedésre is. A leírtak alapján nem lehet megmondani biztosra, hogy melyik vírusfertőzésről lehet szó, vagy egyáltalán van-e fertőzés. A következőket tanácsolnám Önnek:
   Elsőként a cicákat mindenképpen tesztelném macskaleukózisra/FIV-re. A vírus pár csepp vérből, 5-10 perc alatt kimutatható. Negatív teszt esetén, érdemes átgondolni a macskaleukózis elleni védőoltást. Amennyiben a cicák valóban csak és kizárólag lakásban tartózkodnak, nem mászkálnak ki kertbe, teraszra és nem is találkozhatnak olyan macskával, aki kinn járt, úgy nem feltétlen szükséges a macskaleukózis elleni oltást beadni. Ellenben, ha az előbb leírt feltételek bármelyike nem teljesül, úgy ajánlott a védőoltás beadása.
   Erősen ajánlott kombinált oltás beadása, mely többek között védelmet nyújt macskanátha ellen is. Az oltást bármilyen életkorban el lehet kezdeni, majd évente ismételni szükséges. Ha újra jelentkeznének a tünetek, mindenképpen vigye el a cicát állatorvoshoz.

   Az alábbi linken olvashat információkat az említett vírusos fertőzésekről: http://allatorvos.net/macskak-fontosabb-virusos-fertozo-betegsegei/

   Ha bármi más kérdése lenne még, írjon nyugodtan vagy keressen minket telefonon, vagy akár személyesen is és segítünk szívesen!:)

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 20. Buzas Tibor says :

  Kedves Doktornő!
  A cicànk kb 1èves ,úgy fogadtuk be a szomszèdböl mert nem làttàk el rendesen!2 hónapja kezdődött egy megfàzàsnak gondolt tünettel.Vèrvizsgàlat negatív leukozis,aids elken.Most èszrevettük a nyirokcsomói megcannak duzzadva ,vèrvètel ismèt ami megint negativ,a cica hol jobban van hol kis bànatos enni eszik .a Doktor ur azt mondja leukèmia,kedden vetettünk cytologiàt várjuk az eredmènyt!3 kérdèsem lenne,a vèr mièrt nem mutatja ki?ha az a betegsège vannak e fàjdalmai(nem akarjuk,hogy szenvedjen,)?A nedves ètelből melyiket vegyük neki)?(a vèrkèpère azt mondtàk borzalmas)!Szeretnènk neki a legjobbat szegènykèmbek!Köszönöm vàlaszàt

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Buzas Tibor!

   A doktor úr nagy valószínűséggel macskaleucosis-ra vizsgálta a cicájukat. Macskaleucosis vírusfertőzés diagnózisa nem mindenen esetben állítható fel egy lépésben. Sokszor az állatorvosnak a tüneteket és a különféle tesztek eredményeit együtt kell értékelnie. Előfordul, hogy a vírus “elbújik” a szervezetben, s ilyenkor nem mutatható ki vérből. Ilyen esetben nagyon helyes lépés mintát venni az állat nyirokcsomóiból. Önmagában a vírusfertőzés nem jár fájdalommal, azonban alakulhatnak ki fájdalmas tünetek. Ezeket látatlanban sajnos nem tudjuk megítélni. Nedves ételből mindenképpen superpremium minőségi tápot javasolnék a cicának.
   Ha lenne még kérdése, nyugodtan keressen minket emailen/telefonon, vagy akár személyesen is!

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 21. Vittmann Olívia says :

  Tisztelt doktornő/doktor úr!

  3 éves, kizárólag benti cicám van. Kb. 6 hetesen került hozzám teljesen ismeretlen alomból, 8 hetesen oltva és chippezve lett, azóta minden évben kapja a kombinált oltást, és évente 3-4x féreghajtom is. 5 hónapos korában ivartalaníttattam, minőségi speciális tápot kap ennek megfelelően. Eddig kitűnő egészségnek örvendett, ám az utóbbi fél-egy évben rendszertelen időközönként a szeme felett kb. 1 centivel (ahol hosszabb szőrszálak nőnek) nagyon apró sebek jelentkeznek nála mindkét szeme felett. A nagyon apró alatt olyan kicsit értek mint egy golyóstollal rajzolt pötty, viszont sok, nagyjából 7-10, egy régi 1Ft-osnak megfelelő területen! Fogalmam sincs mitől lehet sajnos, néha hónapokig nincs semmi ilyesmi. Alapvetően ritkább ott a szőre, de ilyenkor szinte “megkopaszodik” azokon a helyeken. Érintésre nem érzékeny, nem próbálja megakadályozni hogy oda nyúljak. Mitől lehet? Mit tehetnék hogy megszűnjön?

  Illetve még egy kérdésem volna. Fél évvel ezelőtt külföldre utaztam a cicussal, ám szegény nagyon ideges volt, és nem lehetett kivenni a szállítóketrecéből a kötelező reptéri átvilágításhoz, így a reptéri személyzet minősíthetetlen kényszerhelyzetbe hozott: vagy ott hagyom a cicám (egyedül voltam), vagy berakom a kézipoggyászok átvilágítására használt röntgengépbe. Állításuk szerint ez úgyis mindennapos, nem kell félnem nem lesz baja a chip se megy tönkre a röntgengépben.Bepánikoltam, a második lehetőséget választottam, s miután túlestünk rajta csak röhögtek hogy most tényleg nem lesz baja, “max később rákos lesz”, mert ez igen nagy dózis. Tudom, későn kérdezem már, de mire figyeljek, mit tehetnék utólag a cicusom egészsége érdekében? Figyeljek esetleg tüneteket?

  Nagyon köszönöm,

  Üdv, Olívia

  • Anna says :

   Tisztelt Vittmann Olívia!

   A cica szemhéján jelentkező bőrtüneteket javasolt lenne megvizsgálni, amikor jelen vannak ahhoz, hogy véleményt mondhassunk. Cicáknál allergiás, parazitás, és egyéb fertőző bőrproblémák is hasonló megjelenésűek lehetnek. Emiatt különösen fontos a mintavétel a pontos diagnózis felállításához.
   A reptéri röntgen átvilágító készülék miatt ne aggódjon, természetesen ez nem jelent komoly egészségügyi kockázatot sem emberre, sem állatra nézve, különben nem lenne kötelező emberek ezreinek átsétálni rajta naponta.A röntgen sugárzás valóban lehet káros a biológiai szervezetekre, de csak ha hosszú időn keresztül (éveken át) nagy sugárdózis terheli a szervezetet.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 22. Nagy Zoltán says :

  Tisztelt Doktornő / Doktorúr,

  Egy szombathelyi állatklinikán kapott a cicám kombinált oltást, emellett pedig javasolták a Leucofeligen-t . A klinikán azt mondták, hogy az első leukózis elleni oltás ad egyfata “általános védettséget”, a második -amit egy hónapra rá javasolnak- pedig “rögzít”.
  Ha tehát nem megyek vissza akkor is véd? Vagy akkor csak kicsit lesz gyógyíthatatlan beteg? 🙂 Ha az első már általánosan véd, akkor mire szolgál a második? Bocsánat a humorizálásért, de nem értettem mire gondoltak, de utólag szoget utott a fejembe…
  Koszonettel,
  Zoltán

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Nagy Zoltán!

   Az első oltás önmagában nem tud kellő védettséget kialakítani a szervezetben, ezért szükséges ismételni a vakcinázást. Tehát kérdésére válaszolva, önmagában egy oltás nem előzi meg a betegség kialakulását. Az alapimmunizálást követően évente szükséges ismételni az oltást a védettség fenntartásához.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 23. Veronike says :

  Kedves Doktornő,
  Hol és hogyan tudom a cicáimat leukózisra megbízhatóan teszteltetni?
  Nagyon tanácstalan vagyok, mert minden óvintézkedést megtettünk, de az egyik cicusunknál mégis FELV gyanú merült fel.

  3 cicánk van, mindhármat együtt hoztuk el a menhelyről. A macsekok minden tesztje negatív volt, amikor hozzánk jöttek, mindhármat oltottuk FELV-re és más állatokkal nem érintkeznek.
  Egyikük tavaly nyáron belázasodott, ami több napos infúziós kezelés után múlt el. A FELV teszt nem volt egyértelmű, az állatklinika szerint ez FELV gyanút jelent. A láz idén nyáron megismétlődött, a cicus ismét infúziót és lázcsillapítót kapott, ami rendbe hozta. A vérkép eredményében a pancreas és a glükóz érték határérték felett van és van egy közepes lymphopaneia megjegyzésünk. A cicusnak minden más értéke tökéletes, semmilyen más betegsége, gyulladása soha nem volt. A másik két macsek makk egészséges.

  Nagyon szeretném megtudni, hogy a cica, vagy cicák FELV fertőzöttek-e, mert akkor elkezdenénk egy kezelést.

  Köszönettel,
  Veronika

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Veronika!

   A nem egyértelmű FeLV-teszt és az Ön által említett lymphopenia valóban adhat okot fertőzöttség gyanújára, így a következőket javasolnám: A “gyanús cicánál” első körben megismételném a helyben elvégezhető FeLV-tesztet (Elisa teszt). Amennyiben ez a teszt pozitív, úgy valószínűsíthető a tartós vírushordozás. Ha a teszt negatív, de további megerősítést szeretne, úgy PCR vizsgálatot lehet még elvégezni (vérből vagy megnagyobbodott nyirokcsomóból vett mintából).

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 24. Mikosevity anett says :

  Tisztelt Doktornő!
  Nekem nègy cicàm volt,sajnos màr csak 3,kiderűlt hogy az egyik elkapta a macska aids is ès a leúkòzist szintèn,elvittem rögtön a többit is egy gyors tesztre.Kiderûlt hogy ők is megfertözôdtek.Fàjdalmas döntèst kellett hoznom azt a cicàm aki aids lett el kellett altassam,hogy nehogy a többiek is elkapjàk.Adom a többieknek a macskabèrest ès a vetri immunerősitőt.Az egyik cicàmnak viszont olyan a farka,mint az üvegmosòkefe,elvittem orvoshoz de nem igazán tudjàk mi van vele,kap dalacint 125 mg naponta kètszer negyedet,de màr 2 hèt eltelt ès nincs vàltozàs ès a pupilla tàg.Okozhat e a leùkòzis ilyen tűnetet?Vagy mi lehet a baj?Hàny csepp vetrit adjak naponta a cicàknak?

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Mikosevity Anett!

   A farkon tapasztalt tünetek a leírása alapján nem egyértelműen megítélhetőek számunkra. Ehhez látni kellene az elváltozást. A pupilla tágasságát valószínűleg nem a leukózis fertőzés okozza, de ha folyamatosan tág a pupilla, az egy nagyon súlyos tünet, és részletes szemészeti kivizsgálás javasolható. A vetri DMG adagja macskának 10 csepp/nap.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 25. Zoé says :

  Kedves Doktornő!
  5 cicánk van, egyiküknél most diagnosztizáltak leukózist. Reményeink szerint a körülményekhez képest normális életet tudunk neki biztosítani a továbbiakban is. A másik négy cicát is teszteltük, negatívak, tünetmentesek. A doktorúr arra a kérdésemre, hogy ha ők 4-en negatívak és oltva is vannak, akkor összeengedhetők e leukós cicával, azt válaszolta, hogy igen. Azonban több helyen, többek között itt is az ellenkezőjét olvasom. Vajon miért monda ezt a doktor úr? És Ön mit gondol a kialakult helyzetről? A teljes elszeparálást egyszerűen nem tudom megoldani, de természetesen nem szeretném a többi cicát sem veszélyeztetni, egyelőre elképzelésem sincs hogy oldom meg a helyzetet és nagyon el vagyok keseredve.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Zoé

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Zoé!

   Habár egyik védőoltás sem ad 100%-os védettséget, azonban annak az esélye elhanyagolhatóan kicsi, hogy megfelelő védőoltási protokollban részesült cica megkapja a leukózis fertőzést. Azt is tudni kell a negatív cicákkal kapcsolatban, hogy egy alkalommal végzett gyorsteszt nem feltétlenül mutatja ki a fertőzöttséget, és ha egy állat még a védőoltások előtt fertőződött, akkor lehet, hogy hordozza a vírust a negatív teszt ellenére.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

   • Zoé says :

    Kedves Doktornő!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
    Ha pár héten belül újra teszteljük a cicákat kiderülhet, hogy fertőzöttek? Hány teszt, vagy mennyi idő elteltével, illetve hogyan tudhatjuk meg biztosan, hogy valóban negatívak?

    Üdvözlettel:
    Zoé

    • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

     Kedves Zoé!

     Igen, ilyen esetben javasolt 3-4 hét múlva újra tesztelni a cicákat, azonban negatív eredmény esetén nem mondható ki 100%-os biztonsággal, hogy nem fertőződtek a betegséggel. A másik lehetőség a vérből vagy megnagyobbodott nyirokcsomóból készült PCR vizsgálat, ez a gyorstesztnél sokkal nagyobb biztonsággal mutatja meg, hogy az állat leukózis vírusával fertőzött-e vagy sem (fals pozitív vagy negatív eredmény valószínűsége csupán néhány %).

     Üdvözlettel:
     dr. Hermándy-Berencz Katalin

 26. anett says :

  Kedves Doktornő!
  Azt szeretném kérdezni hogy alakulhat -e ki tályog leukózisban szenvedő macskánál?Az arcát állandóan vakarta és most lett ott egy luk ,az orvos azt mondta hogy elhalt bőr ami tályog.Folyamatosan vakarja és váladékozik,betadin oldattal szoktam kezelni,de nem látok javulást,sőt tovább vakarja.Az első lábait pedig örökké nyalja,mint aki meg van zavarodva.Bolha ellen kezelve van,atka okozhat ilyen tüneteket?Valami zavarja és piszkálja,amit szabad szemmel nem lehet látni.Van e valami olyan kezelés amivel ezt meg lehetne állapítani?A másik problémánk pedig az hogy 3 hónapja olyan a farkunk ha nem is egyfolytában,mint az üvegmosó kefe és néha rángatja fel-le.Vérvétel is volt már ami kimutatta a leúkozist is meg a vese érték volt nagyon magas.Már csak a belekre tudok gondolni hogy ott van valami ami belülről íritálja a cicát,de elvileg a vérvételnek azt is ki kellett volna mutatni.Már nem tudom hová menjek.Egy héten minimum 2 szer orvosnál vagyunk valamiért.Milyen vizsgálat az ami esetleg kiderití a farok problémát és a tályogot hogy tudjuk kezelni még?

  • Anna says :

   Kedves Anett!

   Tályog bármilyen macskánál kialakulhat, tehát leukózis-fertőzöttnél is, de általában ez nem a vírus következménye, hanem a verekedő életmódnak. A tályog kezelését vizsgálat után meg kellene beszélni, hogy lenne optimális.A végtagok nyalogatása allergiás, parazitás tünet is lehet, mint ahogy a farok “üvegmosókefe”-megjelenése is. A vesebetegséget javasolt lenne tünetileg kezelni.A belek megbetegedését nem feltétlenül mutatja ki a rutin vérvizsgálat.Tehát meg kellene vizsgálni az állatot, és az az alapján megválasztott vizsgálati módszerekkel diagnosztizálni, mi állhat tüneteinek hátterében, értelemszerűen mi magunkat javasolnánk erre a célra.
   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 27. Szilvi says :

  Kedves Doktornő!

  Sajnos a cicánknál vérvételből macska leukózist állapítottak meg, az oltás ellenére megkapta valahol a környéken.
  Ma megkarmolta a kislányomat, két sebet ejtett rajta, az egyik elég mély, mindkettő vérzett.
  Úgy tudom, az emberre nem veszélyes ez a betegség. Szeretném kérni a segítségét, mi a teendő ilyen esetben.

  Köszönöm szépen,

  Szilvi

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Szilvi!

   Jól tudja, a leukózis emberekre nem veszélyes, nem tudja elkapni a kislánya. A sebet javasolt alaposan lefertőtleníteni.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 28. Nóri says :

  Kedves Doktornő!
  Olyan kérdésem lenne,hogy van 8 szobacicam. Csak bentiek. 4honapostol 7honaposig es egy 4 éves. Semmilyen oltásuk nincs mivel szobacicak igy nem is gondoltam a védőoltásra. De mostmár ugy érzem hogy szükség van rá a magas cicaszám miatt. Elég ha csak a kombinált védőoltást kapják meg vagy Felv ellen is oltassam be Őket? A cicanáthán kívűl sosem volt semmi bajuk. Vagy hogy működik ez? Milyen oltások kellenek? Természetesen ivartalanítom is Őket. Köszönöm

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Nóri!

   Ha kizárólag lakásban vannak és nem járnak ki, akkor a kombinált oltás elegendő lehet. Ha valamelyikük utcáról befogadott vagy kérdéses előéletű,akkor javasolt leukózis tesztet csináltatni nekik, a biztonság kedvéért. És ahogy írta is, fontos, hogy ivartalanítva legyenek.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 29. Katinka says :

  Üdvözlöm,

  Két éves cicánknál elsőre daganatot (vese, lép) diagnosztizáltak, majd bő másfél héttel később egy újabb vizsgálat a leukózist valószinűsítette. Vérvizsgálat a héten lesz esedékes. Infúziót kapott, gyulladáscsökkentőt, amivel egészen jól sikerült talpra állítani őt. Lefogyott, de a gyógyszerek hatására eszik, iszok, almozik rendesen. A kérdés igazából az lenne, hogy bár úgy tudjuk Magyarországon nem hozzáférhető, de az LTCI vagy a Virbagen Omega adható-e olyan cicának, amelyik már daganatos stádiumban van? Illetve a jó körülmények biztosítása, megfelelő táplálás, immunerősítés, gyulladáscsökkentők mellett van e még bármi bevethető? Köszönöm szépen!

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Katinka!

   Magyarországon a virbagen omega nevű készítmény elérhető, leukózisban szenvedő cicáknak abban az esetben lehet adni, ha vérvétel alapján alacsony vörösvérsejtszám (anaemia) igazolódik. Ugyanis ez a gyógyszer a csontvelő működését javíthatja, így a vörösvérsejtek termelését növelheti.
   Lényegében mindent felsorolt, ami bevethető egy leukózisos cica esetében, ezen túlmenően tüneti kezelés szükséges, ha romlik az állapota.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 30. V. Katalin says :

  Kedves Doktornő!
  Abban kérném a segítségét, hogy kb 15 éves ivartalanitott szobában tartott, udvarra kijáró lány cicám az utóbbi időben csontsoványra fogyott. 4 napon keresztül infúziós kezelést kapott, a labor eredmény nem mutatott ki neki semmilyen betegséget. Az állatorvos szerint ránézésre nincs vörös vérseje, a labor viszont nem ezt mutatta ki. Kérem,segítsen, hogyan tudok segíteni rajta. Kapott nutri-plus gélt és probicol-h pastát, amit nem hajlandó megenni, valamint Béres cseppet, amit sikerült beadni neki. Nagyon féltem őt!! Várom a válaszát! Köszönettel: Katalin

  • Anna says :

   Kedves Katalin!

   Egy 15 éves cica fogyásának annyiféle orvosi oka lehet, hogy ez meghaladja az itt rendelkezésemre álló helyet, hogy ezt kifejthetném. Ha a laborleletben a vörösvérsejt szám normális, az biztosabb adat, mint amit az állatorvos külső megtekintéssel feltételezhet.
   Ha nem tudja, végeztek-e FeLV-tesztet, miért nem kérdezi meg erről állatorvosát?
   Ha egy betegnek tünetei vannak, és az elsődleges vizsgálatokból ennek nem derül ki az oka, akkor tovább kell vizsgálni (pl. ebben az esetben egyéb vérlabor, pl.: pajzsmirigy hormon szint, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, mellkas röntgen stb…), egészen addig, ameddig nem születik diagnózis és ezt követően lehet célzott kezelést javasolni.
   Javasolni így egyet tudok, keresse fel rendelésünket és igyekszünk legjobb tudásunk szerint segíteni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 31. Marianna says :

  Jó Napot doktornő!

  Olyan kérdésem lenne,hogy leukozisos cicáim vannak ….az egyik cicusnak megdagadtak a nyirokcsómoi és kicsit folyik az orra….azt szeretném kérdezni,hogy az alfa interferon is lehet hatásos ezekre a tünetekre?
  Minden nap kapják az immunerősítőt és minőségi kaját kapnak..szoba cicák.
  Sajnos az omega interferont nem tudom megfizetni 🙁
  Válaszát előre is köszönöm

  • Anna says :

   Kedves István!

   Igen, az alfa interferonról is vannak szakirodalmi adatok, hogy támogatja a macska immunrendszerét a leukózi vírus elleni harcban. A hatékonyságról megoszlanak a vélemények, de mindig érdemes lehet adagolni, hisz kevéssé költséges és mellékhatása nincs. Az orrfolyás problémáját azért alaposabban körül kéne járni, mert lehet bakteriális vagy egyéb vírusos társfertözés (pl.: macska nátha) is az oka, de esetleg lehet teljesen független ok is (pl. polip, daganat, növényi rész az orrjáratokban stb…). Ha ebben a kérdésben az állatorvos tovább lépett, akkor egyéb kezelést is javasolhat.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 32. Seidner Júlia says :

  Kedves Doktornő!
  Most találtam meg ezt a fórumot, minden bejegyzést elolvastam, és most az én cicám ügyében fordulok Önhöz. Igor 17 éves lesz jövő hónapban, FeLV +, veseműködési problémákkal, pajzsmirigy túlműködéssel, epe- és májműködés zavarokkal harcolunk évek óta. Tudom, csoda, hogy még velünk van, de ami fizikai és anyagi értelemben lehetséges mindent megtettünk/megteszünk érte. LTCI kezelést kap 6 éve, nagy nehézségek árán sikerült mostanáig a szerhez jutni. Sajnos már csak 2 havi adagunk van, nincs további beszerzési lehetőségünk. A többi betegségét igyekszünk –
  állatorvosunk segítségével természetesen – “sakkban tartani”, de az LTCI további beszerzésében ő sem tud segíteni. (Eddig magánúton sikerült hozzájutnunk) ..Ön említette, hogy lehet esetleg az USA-ból rendelni. Kérdezném, mi ennek a módja, folyamata? Úgy tudom Európában és így Mao-on sem regisztrált gyógyszer. Lehetne a kezelést Virbagen Omegával folytatni? Szeretnénk ha a cica még velünk lenne, nem él ő cicához méltatlan életet. A viszonylag gyakori gyomorsav hányáson kívül semmi betegségre utaló jel nem tapasztalható nála. Soványka, de eleven, 16 éve csak a lakásban él velünk. Felugrál a bútorokra, kiköveteli a simogatást, ha a kedve úgy tartja, kedveskedik, dorombol. Azt hiszem nem kell mondanom, mennyire szeretjük őt.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Júlia

  • Anna says :

   Kedves Júlia!

   Jó olvasni, milyen nagy szeretettel ír a cicájáról.
   Sajnos jelenleg mi sem tudunk az LTCI injekció elérhetőségéről. Már több más gazdi is szerette volna magánúton megoldani, ezt esetleg meg lehetne próbálni külön engedélykéréssel a Nébih ÁTI intézményen (http://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termekek-igazgatosaga) keresztül.
   A Virbagen omegával viszont szintén kedvező tapasztalataink vannak, így az is használható. Eredetileg a leukózis és FIV okozta vörösvérsejt szám csökkenés helyreállítására törzskönyvezett, de úgy tapasztaljuk, hogy egyéb szempontból is kedvező a leukózis vagy FIV-fertőzött cicák esetében, például lázas periódusok csökkentése, immunerősítésre.
   Súlyos esetben esetleg antivirális (=vírusellenes) emberi gyógyszerek is felmerülhetnek, bár ezeknél több mellékhatás lehet, így – amennyiben jó az állat állapota – elsődlegesen biológiai készítményeket használnék (LTCI, Virbagen).
   Mindenképpen ismerni kellene a cica pontos állapotát, társbetegségeinek státuszát ahhoz, hogy javaslatot lehessen tenni, így javaslom, hogy konzultáljon kezelő állatorvosával, esetleg mi is szívesen megosztjuk tapasztalatainkat Vele, vagy bármilyen szakmai kérdésben szívesen segítünk.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 33. Seidner Júlia says :

  Kedves Doktornő!
  Nagyon köszönöm válaszát, mindenképpen felkeresem kéréssel az adott címet. Az a helyzet mostanában – talán az életkora miatt – a cica többet alszik mint eddig és a viselkedése is sokat változott. Nem tudom melyik betegsége milyen stádiumban van, hiszen sok van szegénykémnek, de állandóan figyelem, és remélem a leukózis nem lángol fel, hiszen még kapja az LTCI-t. Ő egy drága lélek, békésen tűri a fecskendővel itatást, a gyógyszerbeadást. Havonta egyszer megyünk infúziós kezelésre plusz az LTCI injekcióra és adom neki a deutérium mentes vizet, Vetri DMG-t és még sok más szert (Renal Advance, Benamax, Metothyrin, Glutamax, Pantoprazole, Quamatel) és persze Calo-Pet-et, Malt Soft-ot. Homeopátiás golyócskákat is kap, 5 félét. Vérvétellel, ultrahang vizsgálattal nem akarom most “kiborítani” hiszen már olyan sokszor kínoztuk ezekkel. Láza nincs, ha ébren van eleven és rosszalkodik. Az állatorvosunk csodamacskának hívja őt. Én tudom, ő a szeretet csodája.
  Üdvözlettel,
  Seidner Júlia

Fel