A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Tóth Dánieldr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő--VáltozóVáltozó-Változó10:00 - 18:00
Kedd-9:00 - 15:008:00 - 14:00-14:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Szerda8:00 - 16:00-10:00 - 18:00--12:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 18:009:00 - 15:008:00 - 14:00-10:00 - 16:008:00 - 16:00-
Péntek12:00 - 18:00-Változó-10:00 - 16:00Változó-
SzombatVáltozó-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Péczely Zita (szülési szabadságát tölti)dr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00---
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00--
Szerda11:00 - 18:008:00 - 15:00---
Csütörtök--9:00 - 15:00-8:00 - 14:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00---

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

A rettegett macska-AIDS (FIV fertőzés)

A köznapi néven csak macska-AIDS-nek emlegetett betegség hivatalos neve a macskák immundeficiencia vírusfertőzése (Feline immunodeficiency virus), amit legtöbbször FIV-nek rövidítünk.

Már az elnevezés miatt is nagyon sokan tartanak ettől a betegségtől, az a tapasztalatunk, hogy általában keveset tudnak róla, ezért szeretnénk egy rövid összefoglalót adni.

Mi okozza a FIV-et?

A FIV-et a retrovírusok családjába tartozó vírus okozza, amely csak macskaféléket betegít meg. Tehát a fertőzés emberekre, kutyákra nem veszélyes.

A macskák közül melyek a legveszélyeztetettebbek?

A felmérések szerint kandúr macskák minimum kétszer gyakrabban betegszenek meg, mint a nőstények. A nem ivartalanított kandúrok aránya a legmagasabb az összes csoport közül. Ennek az az oka, hogy a vírus karmolás, harapás útján terjed, és az ivaros kandúrok nagy territóriumot őriznek, amelynek védelme során gyakran keverednek „közelharcba”.

Hogyan fertőződnek a macskák FIV-vírussal?

A vírus természetesen fertőződött macskák nyálából, véréből is kimutatható, így a karmolás, harapás útján való terjedés a legismertebb út. Kísérletes körülmények között azt tapasztalták, hogy méhen keresztül, anyatejjel és ondóval is átvihető a fertőzés.

Mi a FIV-fertőzés kártétele a macska szervezetében?

A FIV-vírus, akárcsak embereknél a HIV vírus, a fehérvérsejtek egy csoportját támadja meg, az ún. T-limfocitákat. Ezek a fehérvérsejtek felelősek az immunrendszer egyes fertőzések és daganatok elleni védekezéséért. Emiatt a FIV-fertőzésben megbetegedett macska hajlamosabb lesz különféle fertőzésekre (mint pl. légzőszervi megbetegedésekre, szájgyulladásra, toxoplazmózisra, Mycoplasma okozta vérszegénységre, stb…), valamint daganatos megbetegedések is gyakrabban alakulnak ki bennük.

Mik a FIV tünetei?

Fontos tudni, hogy a betegség jellemzően hosszú időn át tünetmentes lehet. Máskor a másodlagosan kialakuló, egyéb fertőzések tüneteit látjuk, amelyek nem feltétlenül utalnak a FIV-fertőzésre. Nem specifikus tünetek lehetnek a súlyvesztés, étvágytalanság. A letörési fázisban drámai fogyás, belső szem gyulladás (uveitis), idegrendszeri tünetek is előfordulnak.

Milyen a FIV-fertőzés lefolyása?

A sebeken keresztül vagy anyáról utódra történő fertőződés megtörténte után a betegség ún. heveny fázisa alakul ki. Ekkor a vírus elkezd a nyálmirigyben, nyirokcsomókban és a csecsemőmirigyben sokszorozódni. Ebben a napoktól hónapokig tartó időszakban esetleg láz, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, kötőhártya-gyulladás, légzőszervi vagy emésztőszervi tünetek fordulhatnak elő, és a vérben mérhetően alacsony az ún. neutrofil fehérvérsejtek száma. Ezt követően kialakul az ún. tünetmentes fázis. Ez az időszak hónapoktól évekig tarthat, amely alatt fellép és küzd az immunrendszer a vírus ellen, de nem tudja a szervezetből eliminálni. Általában az állat nem mutat tüneteket, de terjeszti a fertőzést. Végül bekövetkezik az ún. letörési fázis, amely során a vírusszaporodás legyőzi a szervezet immunrendszerének védelmét és állandósulnak a másodlagos légzőszervi, emésztőszervi, bőr és egyéb fertőzések, illetve daganatos megbetegedések. A FIV-fertőzés nem azonos az emberi AIDS-cel, a FIV-fertőzött macskák súlyos tüneteinek megjelenése akár 8-10 év is lehet, átlagosan 5 év.

Milyen laboratóriumi eltéréseket okozhat a FIV?

A vérképben gyakran találkozunk csökkent vörösvérsejt számmal és csökkent fehérvérsejt számmal.

Hogy lehet kimutatni a FIV-fertőzést?

A FIV fertőzést a legegyszerűbben a vírus ellen termelődött ellenanyagok kimutatásával, ún. ELISA-teszttel lehet kimutatni a vérből. Mint általában minden laboratóriumi tesztnél, kis hányadban téves pozitív és téves negatív is eredmény is előfordulhat. Az ELISA-teszt megbízhatósága 80-90% körüli.

Téves pozitív lehet a teszt:

  1. Az USA-ban forgalomban lévő FIV vakcina esetén. Nincs olyan laborteszt, amely meg tudná különböztetni a fertőzés vagy a vakcina miatt termelődött ellenanyagokat FIV-nél.
  2. Hat hónap alatti állatnál, amennyiben az anyamacskától ellenanyagok kerültek a kölyök szervezetébe.
  3. A teszt minimális tévedési lehetősége miatt (1% alatti).

Téves negatív lehet a teszt:

  1. Kis idővel a tesztelés időpontja előtt fertőződött állatnál, mivel az ellenanyagok termelődése min. 8 hét.
  2. A letörési fázisban szenvedő macskák esetén gyakran eltűnhetnek az ellenanyagok, mert az immunrendszer védekezése ekkor már „hanyatlik”.

Amennyiben a szűrővizsgálatra használatos ún. ELISA-teszt pozitív, és a klinikai tünetek nem egyértelműen ráutalóak, akkor a fentiek miatt javasolható az ún. western blot, IFT vagy PCR módszerrel történő megerősítés.

Negatív teszt esetén pedig, amennyiben friss fertőződésre van gyanú, ismételhető a teszt 8 hét elteltével.  A western blot teszt szintén ellenanyagokat mutat ki, de érzékenyebb az ELISA-tesztnél.  A PCR-teszt magát a vírust mutatja ki, és vakcinázott állatban is elvégezhető, illetve letörési szakaszban lévő állatoknál, amennyiben az ELISA-teszt negatív, de mégis fennáll a betegség gyanúja.

Kezelhető-e a FIV-fertőzés?

A jelenleg ismert módszerekkel a FIV vírus nem irtható ki a macska szervezetéből. A kezelés a másodlagos fertőzések kezelésére irányul, illetve tüneti kezelés lehetséges.

Az immunrendszer vírus elleni küzdelme támogatható a szervezetben termelődő természetes anyagok, mint például az interferonok, az ún. LTCI (Lymphocyte-T Cell Immunmodulator) és antivirális gyógyszerek segítségével. Emellett általános immunerősítők is kedvezőek lehetnek (mint a dimetil-glicin, béta-D-glükán). A különböző tünetek, másodlagos betegségek tüneti kezelése sokat segíthet (roborálás, étvágyjavítás, lázcsillapítás, stb…). A bakteriális fertőzések ellen antibiotikumok használhatók.

Milyen kontrollvizsgálatok és megelőző intézkedések javasoltak FIV-fertőzött állatoknál?

Fertőzött állatok rendszeres, 3-6 havonkénti állatorvosi vizsgálata javasolható, évente egy-két alkalommal vérkép vizsgálattal.  A fertőzött állatokat más macskáktól célszerű lehetőleg elkülöníteni, egyrészt annak érdekében, hogy a fertőzést ne adják át, másrészt azért, hogy a FIV-es állat még enyhébb fertőzéseket se kapjon meg. Nyers hús etetése FIV-fertőzött állattal szigorúan tilos, mert bennük a Toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita kifejlődhet és tartós fertőződést okozhat, ellentétben az egészséges immunrendszerű macskákkal. A FIV-fertőzött macskák védőoltása más betegségek ellen csak akkor javasolható, ha nagyobb eséllyel vannak kitéve a fertőzés lehetőségének, és ebben az esetben is csak ún. inaktivált (és nem élő vírusos) vakcinák használhatók.

Hogyan előzhető meg a FIV fertőzés?

A macska-AIDS ellen gyártott vakcina hatékonyságáról (Fel-O-Vax) megoszlanak a vélemények, és sajnos Európában nem elérhető. A leghatékonyabb védekezés a macskák beltéri tartása. Amennyiben kijáró az állat – különösen a kandúrok esetében – az ivartalanítás az egyik legfontosabb megelőző intézkedés, mert ez csökkenti leginkább a verekedésből adódó sebzéseket és így a fertőződés esélyét.

Összeállította:
dr. Paulina Anna
Klapka Állategészségügyi Központ
Fel