A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Trauttwein Klaudiadr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő-12:00 - 20:00--8:00 - 16:0011:00 - 19:00
Kedd9:00 - 15:009:00 - 17:009:00 - 15:0014:00 - 20:008:00 - 16:00-
Szerda-8:00 - 16:00--10:00 - 18:0012:00 - 20:00
Csütörtök9:00 - 15:00-/8:00 - 16:0012:00 - 20:0010:00 - 16:00--
Péntek-10:00 - 18:00-8:00 - 14:0014:00 - 20:00-
Szombat-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Péczely Zita
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00-
Kedd12:00 - 19:00--
Szerda10:00 - 18:008:00 - 15:00-
Csütörtök--10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00-

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Szőrtüszőatkásság – ​Demodikózis (Demodex)

Kutya demodikózis (Szőrtüszőatkásság, Demodex-atkásság)

 

A demodikózist szőrtüszőatkák (Demodex atkák) okozzák. A betegség nem fertőző, azaz nem terjed egyik állatról a másikra.

Az állatok (és az ember) szőrtüszőiben normál körülmények között is megtalálhatók a mikroszkópikus méretű, szivar alakú jellegzetes Demodex atkák. Betegség akkor alakul ki, ha nagy számban elszaporodnak, aminek pontos oka máig nem tisztázott, de feltehetően “immungyengeség” okozza.

A demodikózis két formája

A szőrtüszőatka-kór két jól elkülöníthető formában jelenhet meg, amelyek mind a tünetekben, mind a betegség súlyosságában nagyban különböznek. A lokalizált forma fiatal állatokban fordul elő, és jóindulatú megbetegedés, míg a generalizált forma bármely életkorban megjelenhet és súlyos, élethosszig tartó kezelést igénylő kórkép.

Lokalizált (=helyi) demodikózis

Lokalizált demodikózis (Demodex)

Lokalizált demodikózis (Demodex) növendék labradorban

A tünetek általában növendék (átlagosan 3-6 hónapos) korban jelennek meg. A boston terrier, bulldogok, bullterrier, mopsz, dobermann, német dog, argentín dog, bordeaux-i dog, boxer, shar pei, nápolyi masztiff, skót terrier, Jack Russel terrier és a német vizsla hajlamos fajták.

 Érmeszerű (nummuláris) megjelenés

Az elváltozások legtöbbször foltszerűek. A bőrtünetek általában enyhék, kivörösödés (eritéma) és enyhe korpázás (deszkvamáció) látható a foltszerű szőrhiányos területeken. A foltok megjelenhetnek a fejen, jellegzetesen az ajkak és a szemek körül, de a törzsön és a végtagokon is előfordulhatnak. Általában 5-nél kevesebb testtájék érintettsége esetén sorolják lokalizált formába a megbetegedést. Jellemző, hogy az elváltozások kezdetben nem viszketnek, szemben az azonos életkorban előforduló allergiás megbetegedésekkel, ahol a viszketés az első tünet.

Az érmeszerű megjelenéstől eltérő fül- és lábvég demodikózis is ismert.

A lokalizált (=helyi) demodikózis kezelése

A lokalizált forma 90%-ban öngyógyuló (!) vagy könnyen kezelhető, csak ritkán (10%>) megy át generalizált formába.

Generalizált forma

Immunrendszeri károsodás a generalizált demodikózis hátterében

 A generalizált demodikózis súlyos bőrelváltozásokkal járó idült megbetegedés. Minden esetben valamely immunrendszeri károsodás áll a háttérben, amely miatt a szőrtüszőkben normálisan is jelen lévő atkák nagy számban elszaporodnak és az egész

Generalizált demodikózs (Demodex)

Generalizált demodikózs (Demodex)

testre kiterjedő, súlyos bőrtüneteket okoznak. Néha felderíthető az alapbetegség, amely az immunrendszert gyengíti (például Cushing-kór, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, azonban sok esetben nem található ilyen háttérok. Ezekben az esetekben feltehetően veleszületett immunrendszeri probléma van a háttérben, bizonyos fehérvérsejtek csökkent működési képessége. A generalizált demodikózis megjelenhet a lokalizált forma súlyosbodásával vagy felnőtt korban előzmény nélkül is.

A generalizált demodikózis tünetei

A generalizált demodikózis állatorvosi felismerését nagyban megnehezíti, hogy számos teljesen különböző formában mutatkozhat a különféle fajtákban. Ezek:

Generalizált demodikózis, komedókkal járó forma

Generalizált demodikózis, komedókkal járó forma

  1. Az érmeszerű forma tovaterjedése. Egyik lehetséges megjelenés a szőrhiányos foltok átterjedése 5-nél több testtájékra, leggyakrabban a bulldogokban, bullterrierben látjuk.
  2. Szőrhiány nélküli erőteljes korpázás testszerte, amely skót terrierben és West Highland white terrierben jellemző.
  3. Pörkösödő fekélyek megjelenése szőrhiány nélkül. Hosszú szőrű fajtákban gyakori.
  4. Nagyobb szőrhiányos, komedókkal (mitesszerek) tarkított foltok megjelenése a hónalj, mellkas, hasalj területén.
  5. Bőrgennyesedéssel járó megjelenés

5. Bőrgennyesedéssel járó megjelenés

Súlyos gennyes generalizált Demodex

Súlyos gennyes generalizált Demodex

Ebben a formában a szőrtüszőatkák óriási számban kitöltik a szőrtüszőket, amelyek károsodnak és másodlagosan baktériumokkal fertőződnek. Az így létrejövő, a szőrtüszőt körülölelő gennyes hólyag (pusztula) a demodikózis jellegzetes tünete (ún. follikulitisz ill. furunkulózis). Legsúlyosabb esetben a gennyes gyulladás a bőrre és a bőr alatti kötőszövet egészére átterjed és ún. cellulitisz alakul ki. Az elváltozott bőrterület ilyenkor morzsalékos, szürkés, zselatinosnak tűnő, véres-gennyes váladékkal fedett. Az állat nagyon rossz általános állapotba kerül, lázas, nyirokcsomói duzzadtak, gyenge.

A demodikózis kimutatása

A legbiztosabb módszer a Demodex diagnózisához a bőrkaparék vizsgálat. Bizonyos, különösen vastag bőrű fajtáknál (pl. shar pei) bőrbiopszia vétel (kimetszés és szövettani vizsgálat) lehet szükséges. De tudni kell, hogy a bőrkaparék vizsgálat sem 100%-os, előfordul, hogy csak ismételt mintavétellel lehet az atkákat “elcsípni”.

A generalizált (=kiterjedt) demodikózis kezelése

Tünetmentesség, illetve a tünetek mérséklődése általában csak hónapokig  tartó (akár 6-9 hónap!) komplex gyógyszeres kezeléssel érhető el.  Alapszabály, hogy a kezelést mindaddig kell folytatni, amíg két, 1 hónap különbséggel levett bőrkaparék minta negatív, azaz atkamentes lesz. Azaz nem szabad abbahagyni a kezelést csak, mert az állat már tünetmentes, mert kiújulás könnyen előfordul.

Korábban számos, sok hátulütővel rendelkező (magas ár, sok mellékhatás, stb…) gyógyszeres hatóanyag állt rendelkezésre, nehéz volt az optimális kezelést megválasztani.

2015-től szerencsére több olyan hatóanyag is megjelent a piacon, amely nagyon biztonságos, nem költséges, könnyen adagolható és rendkívül hatékony.

Így a jövőben a kutya Demodex betegség kezelésében a legnagyobb kihívást már csak a felismerés jelenti, ha már megvan a diagnózis, a betegség jó eséllyel kezelhető.

A beteg állatok tenyésztése etikátlan és az állatvédelmi jogszabályok értelmében is tilos, mivel az örökletes hajlam szerepe nagyon valószínű.

 

Összeállította: dr. Paulina Anna
Klapka Állategészségügyi Központ
Fel