A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

SZEMÉSZETI RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig9:00 - 19:00

Online bejelentkezésKOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Annus Katadr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Paulina Annadr. Szentgyörgyi-Deák Kamilladr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő12:00 - 20:008:00 - 16:00-*Változó-8:00 - 15:0010:00 - 18:00
Kedd8:00 - 16:0012:00 - 20:009:00 - 15:00*Változó-10:00 - 18:00-
Szerda-8:00 - 16:00-*Változó10:00 - 16:0012:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 20:00-9:00 - 15:00*Változó12:00 - 18:008:00 - 16:00-
PéntekVáltozóVáltozó-*Változó10:00 - 16:0010:00 - 18:00-
SzombatVáltozóVáltozó---VáltozóVáltozó

*Változó, időpontot kérjük telefonon egyeztessenek a doktornővel (+3620/215-71-21)


SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:009:00 - 15:00--
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00-
Szerda11:00 - 18:009:00 - 15:00--
Csütörtök--9:00 - 15:009:00 - 19:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 19:00--

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022
Epilepszia:
+3620 215-7121

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Gyakori kérdések, tévhitek kutyák táplálásával kapcsolatban

Tényleg igaz, hogy…

Rendszerint így kezdődnek azok a mondatok, melyeket az állatorvosi rendelőben a kutyatartók megkérdeznek az állatok táplálásával kapcsolatban. Néhány kérdés és válasz ismertetésével, segítünk eloszlatni néhány, hosszú évek során kialakult tévhitet.

… a kutya emésztését elősegítendő, tartsunk hetente egy koplalónapot?

A ma élő háznál, családban tartott  kutyáknál nincs  különösebb jelentősége tart-e a gazda heti egy nap koplalónapot vagy sem. A kutya egyébként több napos, akár több hetes koplalást is elvisel. Túlsúlyos kutyáknál érdemes heti egy koplalónapot tartani, feltéve ha másnap nem pótolják az előző napi adagot.

… nyugodtan kapjon a kutya, főleg a kölyök minél több tejet?

A tejben lévő tejcukrot, a laktózt  a kutyák legtöbbje nem képes megemészteni, ezért hasmenésük lesz tőle. A tejcukrot nem tartalmazó tejtermékek például joghurt, kefir, tejföl etethetők, a natúr joghurt, kefir kifejezetten hasznos számukra. A tejfehérje viszont  gyakran okozója allergiás bőrtüneteknek, viszketésnek. Több információ az eleségallergiáról. Az erre allergiás kutyáknak nem javaoslt semmiylen tejterméket sem adni.

Bár sok kutya nagyon szereti a tejet, főleg langyosan, ezért ha a fent említett mellékhatások nem jelentkeznek, ritkán kevés tejet lehet itatni, esetleg laktózmentes tej is vásárolható.

… a kutyáknak bármilyen csont adható?

Nem  így van. Akármennyire  elterjedt az a hagyományos nézet, hogy a kutyának csont való, nagyon sok probléma adódik a helytelen csontetetésből. A nem túlzott, kiegészítésképpen adagolt és megfelelően megválasztott csont vagy csontdarálék élettani hatása ugyanakkor kedvező, hiszen kiváló ásványi anyag forrás, jó fogtisztító, és hasznos a bélsár megfelelő állagának kialakításához.

Nagy mennyiségű csont etetése azonban  bélsárrekedést okozhat, ennek kezelése nagyon kellemetlen a kutyának, nemritkán műtéttel orvosolható csak. Ritkán, de előfordulhat a vastagbél falának repedése is, amely rendszerint fatális szövődménye egy súlyosabb bélsárrekedésnek.
A másik probléma az éles, szilánkosra törő csöves csontokkal van, amelyből akár egy lenyelése esetén is átfúródhat a vékonybél fala. (Főleg pulyka, kacsacomb, karaj, illetve bármilyen éles, szilánkosra törő csont veszélyes.)

Összefoglalva a  kutyának alkalmanként adható, teljesen átfőtt marha lábszár, vagy bármilyen lapos csont.  Ha nem tudja összeroppantani, akkor nagyobb darab főtt sertés velőscsontok is. Ilyen nagy csontok jó hatásúak  sokat egyedül hagyott unatkozó kutyáknak is, illetve súlyfölösleg esetén is hasznos. Érdemes fiatalabb állatok csontjait adni, ezek rendszerint puhábbak.

Idős vagy egészen kis testű kutyáknak azonban még az előbb felsorolt csontok is csak nagy óvatossággal adhatók.

Néhány állateledel boltban kaphatók olyan húsos-csontos darált eleségek is, melyek teljesen homogén, nem szilánkos formában tartalmaznak csontot. Megfelelő mennyiségben, főve ezek veszély nélkül etethetők.

… jobb a házi koszt, mint  a kutyatáp?

A  kutyatáp és a  házi koszt is megfelelő a kutyának, ha az jó minőségű. Lényeges, hogy a házi koszt, házilag gondosan összeválogatott eleség legyen és ne moslék, romlott étel,  vagy megsavanyodott tejtermék. Ha megmaradnak  ételmaradékok a háztartásban, persze ezeket lehet hasznosítani, de mindig tudatosan összeállítva a kutyának, macskának megfelelő arányokat.

… a fokhagyma etetésével megelőzhető a kutya férgessége?

Ez tévhit, a fokhagyma féregtelenítésre nem alkalmas.

Egyébként számos kiváló élettani hatása miatt, ha hajlandó megenni az állat lehet etetni, hiszen jó immunerősítő, baktériumölő, vérnyomást csökkentő hatása ismeretes.

… a burgonyát nem képes a kutya megemészteni?

Ez egy hibás álláspont, bizonyítottan nagyon jó hatású a főtt burgonya, és teljes mértékben emészthető táplálék.  Nyersen valóban nem képes a kutya megemészteni, illetve a zöldesen elszíneződött krumpli fogyasztásra alkalmatlan állatok és emberek esetében is.

Összeállította: dr. Fenyves Ildikó

6 hozzászólás to “Gyakori kérdések, tévhitek kutyák táplálásával kapcsolatban”

 1. paksi tunde says :

  Palacsinta adhato e kutyanak

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Paksi Tünde!

   Alapvetően igen, adható natúr palacsinta kutyának, azonban néhány dologra fontos figyelni. Első és talán legfontosabb, hogy a palacsinta tésztában van-e nyírfacukor. A nyírfacukor nagyon elterjedt édesítő szer az utóbbi években, azonban mérgező kutyák számára. Bővebb információt az alábbi linken talál a témában: http://allatorvos.net/nyirfacukor-xilit-xilitol-mergezes-kutyaknal/
   Így csak abban az esetben adjon palacsintát kedvencének, ha 100%-ig biztos benne, hogy nem tartalmaz nyírfacukrot.
   Továbbá az sem mindegy, hogy a palacsinta tartalmaz-e valamilyen tölteléket. Kakaós, csokoládés töltelékeket mindenféleképpen kerülje, mivel a kakaóporban található anyagok (teobromin) mérgező hatással bírnak kutyáink számára. Azt is fontos megjegyeznem, hogy a nagyon zsíros, sós ételek bélproblémákat, hasmenést okozhatnak kedvenceinknél, így a mennyiségre is tanácsos odafigyelni.

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 2. Vàmi Katalin says :

  T. Doktor Ur !
  2 Dandie Dienmont kutyàm van,2.5, èves kan ès 6 honapos szuka. Tulzàsba viszem,ha minden nap este kapnak 1 kis pohàr gyumolcsyoghurtot ,minden reggel 1 drb nyers sàrgarèpàt . Fott pulykanyak husàt keverem a szàraz tàppal,adhatom a porcot is ? Husleves / sotlan,fuszertelen/ hasznos vagy kàros ? Koszonom vàlaszàt.

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Vámi Katalin!

   Nem viszi túlzásba, nyugodtan kaphatják a joghurtot és a sárgarépát is! Porcot is ehetnek, de csontadása nem javasolt. A húsleves nem káros, sőt kifejezetten adható, de minden főzött ételnél fontos figyelembe venni (ahogy írta is), hogy ne legyenek túlfűszerezve.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 3. Rigler Zoltán says :

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretnék arra választ kapni, hogy írásában mért van hangsúlyozva, a csont, hús főzése? Ön ezt mivel magyarázza?

Fel