A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

Rendelő nyitva tartás

Hétfő: 10:00 - 20:00
Kedd: 10:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 20:00
Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 12:00
Rendelőnkben a tervezett műtéteket
12:00 - 14:00 között végezzük

dr. Fenyves Ildikó*

és dr. Abuzant Balázs

Hétfő: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)
Kedd: 10:00 - 12:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 12:00
Péntek: 12:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)

(a szemészeti vizsgálatra is előzetes bejelentkezés szükséges)

dr. Paulina Anna

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 12:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 16:00
Péntek: 10:00 - 15:00
Szombat: minden 2. szombat

dr. Kapitány Réka

Kedd: 09:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 20:00

dr. Hermándy-Berencz Katalin

Hétfő: 10:00 - 18:00
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 15:00
Péntek: 12:00 - 20:00

* dr. Fenyves Ildikó

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015-től dr. Fenyves Ildikó munkájában elsősorban az állatorvos szemészet szakterülettel és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal, képzésekkel foglalkozik. Rendelőnk szakmai felügyeletét továbbra is ő látja el.

Kérjük, ha nem szemészeti problémával kíván hozzá fordulni, azt az időpont egyeztetésnél mindenképpen jelezze.

Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Macskák vírusos betegségei

A macskák vírusos betegségei, tennivalók és oltási lehetőségek

A macskák javasolt oltásai témában ezen a linken kap tájékoztatást.

Macska pánleukopénia („macska-parvo”):

Egy kutyákéhoz hasonló Parvo vírus okozta megbetegedés, ami bágyadtsággal, étvágytalansággal, hányással, hasmenéssel, lázzal jár. Főleg fiatal macskák kapják el a betegséget. A kórokozó vírus sokáig ürül a beteg állatból, erősen fertőző, a környezetben akár évekig túlélhet. A fertőzés rendszerint szájon át, fertőzött bélsárból történik. Érdekesség, hogy a kutyák Parvo vírusa régebben nem, de az új variánsai már képesek megbetegíteni a macskákat is. A kombinált oltás egyik hatóanyaga ez ellen a vírus ellen védi a macskát.

Macska Herpeszvírus okozta betegsége:

Macskák felső légúti megbetegedésének egyik gyakori okozója. Az eleinte hőemelkedéssel, tüsszögéssel, orrfolyással járó betegség súlyos esetben tüdőgyulladást, vetélést is okozhat. A kórokozó vírus a beteg állatból 1-3 hétig ürül, majd tünetmentes hordozóvá válhat az állat. Az immunrendszer legyengülésekor a vírus aktiválódhat, ekkor ismét tünetek jelentkeznek, és a kórokozó is ürülni kezd a szervezetből, ezzel fertőzve a többi macskát. Az előbb említett kombinált oltás másik hatóanyaga ez ellen a vírus ellen védi a macskát.

Macska Calicivírus okozta nátha:

Macskák felső légúti megbetegedéseiért szintén gyakran felelős vírus. A kórokozó testváladékokkal ürül, főleg érintkezés útján terjed. Rendszerint hőemelkedéssel kezdődik a betegség, valamint orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezik, esetenként szájüregi fekélyek is megjelennek, minek következtében a macska lehelete büdössé válhat. Ritkábban ugyanilyen hám-kimaródások (=fekélyek) jelennek meg a talppárnákon is. Bakteriális szövődményként akár tüdőgyulladás is kialakulhat. A kombinált oltás harmadik hatóanyaga ez ellen a vírus ellen védi a macskát.

Macskaleukózis:

Nyállal, orrváladékkal, harapással terjedő betegség. A vírus méhen át vagy tejjel az utódokat is fertőzheti. A nagy ragályozóképesség miatt közös etető, itató használata szintén – az egyébként környezetben kevéssé ellenálló –  vírus átjutását eredményezi. A megbetegedett macskák sok esetben tünetmentesek maradnak, azonban a későbbiekben a betegség kialakulásakor súlyos tünetek jelentkeznek: láz, nagy kiterjedésű fekélyek a szájüregben, bágyadtság, étvágytalanság, vérfogyottság, immunszuppresszió, másodlagos fertőzések, daganatos jellegű megbetegedések. Kimondottan fogékonyabbak a vírussal szemben a fiatal állatok. Az esetleges tünetmentes fertőzöttség miatt az oltás elvégzése előtt célszerű vért venni a macskából, hogy az oltást csak egészséges („szeronegatív”) állaton végezzük el. Kijáró macskákkal érintkező állatok esetén az oltás erősen ajánlott.

A fertőzött macskákat célszerű elkülöníteni, egyrészt egészséges társaik, másrészt a maguk érdekében, mert más macskáktól könnyebben kapnak el egyéb fertőző betegségeket (épp ezért egyéb oltások adása célszerű).

Bővebb információk a macskaleukózis témában »

FIV („Macska AIDS”):

Az emberi AIDS kórokozójához hasonló, ám az embert megbetegíteni nem képes FIV vírus által előidézett, súlyos betegség. A fenti kórokozókkal ellentétben nem csak a fiatal állatok fogékonyak fokozottan, hanem minden korban egyaránt előfordulhat. Főként harapással terjed. Tünetei hasonlóak a leukózisnál leírtakra. A  másodlagos fertőzések gyakoriak. Magyarországon jelenleg nem kapható ellene vakcina. Az esetleges fertőzött macskák elkülönítése javasolt.

FIP („Macskák fertőző hashártyagyulladása”):

Egy ún. Corona vírus által előidézett betegség, ami a kórokozó – egyébként viszonylag ártalmatlan – vírus mutációja után okoz halálos betegséget macskáknál. Terjedése nyállal, és bélsár útján történik. Tünetei változatosak: mellkasi, hasűri folyadékfelhalmozódás, idegrendszeri tünetek, sárgaság jelentkezhet, nagyfokú bágyadtság, fogyás, esetleg hasmenés mellett. Az ellene kapható vakcina mindössze 50-75%-os védettséget nyújt.

Veszettség:

Harapással terjedő, vírusos eredetű, gyógyíthatatlan betegség, ami egyben az egyik legfontosabb zoonózis is. Világszerte évente 45-60.000 ember hal meg veszettségben. A kórokozó hazánkban is előfordul. Kutyáknál az oltás kötelező, macskáknál ajánlott.

Összeállította: dr. Fenyves Ildikó

2 hozzászólás to “Macskák vírusos betegségei”

  1. […] kizárhatjuk, hogy a háttérben nincs-e valamilyen immunrendszert gyengítő betegség (pl. a macska AIDS vírusa, a FIV vagy a FeLV okozta macskaleukózis […]

  2. […] felvétele, a vérátáramlás romlása és oxigénhiányos állapot (ischemia), gyulladásos, fertőző és daganatos betegségek, végül a vizeletelvezető rendszer […]

Fel