A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

Rendelő nyitva tartás

Hétfő: 10:00 - 20:00
Kedd: 10:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 20:00
Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 12:00
Rendelőnkben a tervezett műtéteket
12:00 - 14:00 között végezzük

dr. Fenyves Ildikó*

és dr. Abuzant Balázs

Hétfő: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)
Kedd: 10:00 - 12:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 12:00
Péntek: 12:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)

(a szemészeti vizsgálatra is előzetes bejelentkezés szükséges)

dr. Paulina Anna

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 12:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 16:00
Péntek: 10:00 - 15:00
Szombat: minden 2. szombat

dr. Kapitány Réka

Kedd: 09:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 20:00

dr. Hermándy-Berencz Katalin

Hétfő: 10:00 - 18:00
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 15:00
Péntek: 12:00 - 20:00

* dr. Fenyves Ildikó

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015-től dr. Fenyves Ildikó munkájában elsősorban az állatorvos szemészet szakterülettel és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal, képzésekkel foglalkozik. Rendelőnk szakmai felügyeletét továbbra is ő látja el.

Kérjük, ha nem szemészeti problémával kíván hozzá fordulni, azt az időpont egyeztetésnél mindenképpen jelezze.

Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Macska, kutya bőrbetegség – A bőrgyógyászati kivizsgálás menete

A kórelőzmény (anamnézis) fontossága

Kutya bőrbetegség esetén igen fontos a részletes kórelőzmény felvétele. A korábban elvégzett kezelések eredményeit is figyelembe kell venni, ezért célszerű minden korábbi leletet és kezelési lapot a rendelésre elhozni. Fontos tisztázni az állat szűkebb, tágabb tartási helyét, táplálásának módját, a környezetében tartott állatok adatait és számos egyéb kérdést.

Fizikális vizsgálat

A kórelőzményi adatok felvétele után végezhető el az állat fizikális vizsgálata. Minden esetben el kell végezni a teljes testfelület, a fülek, a nyálkahártyák, ujjközök és a karmok, valamint a perianalis mirigyek („bűzmirigyek”) vizsgálatát is, hiszen minden apró elváltozás többlet információt adhat.

A bőrtünetek megítélését elősegíti, ha fürdetés, helyi kezelés elvégzése nélkül hozzák el az állatot vizsgálatra, mert akkor az elváltozások eredeti állapotukban látszanak.

Kiegészítő vizsgálatok

Kézi eszközöket igénylő vizsgálatok

Wood-lámpa segítségével vizsgálva a bőrelváltozásokat, szerencsés esetben bizonyos bőrgomba-fajok jelenlétének gyanúját állapíthatjuk meg. Speciális fésű segítségével a lehullott anyagot (pl.: bolhaürülék) vizsgáljuk. Bizonyos parazitákat (pl.: ragadozó-atkák) ragasztószalag alkalmazásával könnyebben megtalálhatunk.

Bőrkaparék-vétel

A bőrkaparék-vétel során a bőrfelszínt szikepengével felületesen és mélyen megkapargatjuk. Az így nyert vizsgálati anyagot helyben mikroszkópos vizsgálatnak vethetjük alá. Bizonyos paraziták ezzel a módszerrel könnyen, gyorsan kimutathatók, például a ragadozóatkák, tetvek. Más esetekben a parazita kimutathatósága nehezebb (Demodikózis vagy szőrtüszőatkásság) vagy nagyon kicsi rá az esély (rühösség). Bőrkaparék-vétel esetén ahhoz, hogy minél több információhoz jussunk, annál több (ált. 4-6) területről kell mintát vennünk. Az így nyert mintát baktérium- és gombatenyésztés céljából szaklaboratóriumba küldjük, ahol a kitenyészett kórokozók gyógyszer-érzékenységét is megvizsgálják.

Trichoszkópia

Sok információt nyerhetünk egy-egy szőrszál mikroszkópos vizsgálatával (trichoszkópia) is, mert a különféle hormonális bőrbetegségek a szőrnövekedés folyamatát más és más pontot zavarják meg. Esetenként a szőrtüszők mellett szőrtüszőatkákat, szőrtetű tojásokat, gombaspórákat találhatunk.

Citológiai vizsgálat

A bőrbetegségek sok esetben fülgyulladással is járnak. Ezért a bőrbeteg kutya, macska esetén a fülészeti kivizsgálás kiemelten fontos. A fülváladék citológiai vizsgálata az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb vizsgálati módszer.  Egy pálcás tampon segítségével fülváladékot nyerünk és tárgylemezre kenve mikroszkóp alatt megfelelő festéssel lehet mikroszkóppal megvizsgálni.

Bőrbiopszia-vétel

A bőrbetegségek kórhatározásában talán a legtöbb információt az úgynevezett bőrbiopszia-vétel segítségével nyerhetjük. Bőrbiopszia-vétel során több helyen, az elváltozást mutató területen kimetszést végzünk. A kimetszett bőrterületeket szövettani vizsgálatra szaklaboratóriumba küldjük. Macska, kutya allergia esetén gyakran nagyon informatív, autoimmun betegségek esetén elengedhetetlen a bőrbiopszia-vizsgálat.

Vérvizsgálat és terheléses vértesztek

A bőrgyógyászati kivizsgálás része lehet a  vérvizsgálat is. A vérkép és általános vérvizsgálat átfogó képet ad az esetleges háttérbetegségekről.  Hormonális betegségek (pl.: kutyák pajzsmirigy-elégtelensége, macskák pajzsmirigy-túlműködése vagy Cushing-kór) gyakran járnak bőrtünetekkel, diagnosztizálásukhoz sokszor terheléses vértesztek szükségesek. Terheléses teszt esetén egy napon belül többszöri vérvétel szükséges.

Bizonyos paraziták (pl.: kutya rühatka) jelenléte vagy belégzési allergia esetén az egyes allergénekre való esetleges áthangolódás is vérteszttel igazolható.

A komplex vizsgálati protokoll (bűzmirigy-tisztítás, bőrkaparék-vétel, fülváladék-vétel, vérvétel stb…) bizonyos egyedek számára komoly stressztényezőt jelent. Ilyen esetben az állatot kíméletes és biztonságos módon elbódíthatjuk. A bőrbiopszia-vétel általában altatásban történik.

Diagnózis és differenciál diagnózis

A kórelőzmény, a fizikális és kiegészítő vizsgálatok eredményei alapján állíthatók fel a lehetséges diagnózisok (differenciál-diagnózis) vagy a végső diagnózis. Ez alapján írható elő a kezelési terv.  Mivel a bőrbetegségek kezelése általában hosszas együttműködést igényel, nagy jelentősége van a kontrollvizsgálatoknak, amelyek során a tulajdonos segítségével nyomon követhetjük az állat állapotának változását és amennyiben szükséges, változtatásokat tehetünk.

A teljes kivizsgálás időigényes volta miatt előzetes bejelentkezés szükséges.
Összeállította: dr. Paulina Anna
Fel