A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Tóth Dánieldr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő--VáltozóVáltozó-Változó10:00 - 18:00
Kedd-9:00 - 15:008:00 - 14:00-14:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Szerda8:00 - 16:00-10:00 - 18:00--12:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 18:009:00 - 15:008:00 - 14:00-10:00 - 16:008:00 - 16:00-
Péntek12:00 - 18:00-Változó-10:00 - 16:00Változó-
SzombatVáltozó-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Péczely Zita (szülési szabadságát tölti)dr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00---
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00--
Szerda11:00 - 18:008:00 - 15:00---
Csütörtök--9:00 - 15:00-8:00 - 14:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00---

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Kutyák, macskák száj-, és fogápolása

Kutyák, macskák száj-, és fogápolása

Ahogyan emberek esetében, az évenkénti fogászati szűrővizsgálat kiskedvenceink esetében is alkalmas lehet a nagyobb problémák megelőzésére. Rendszeresen vakcinázott állatoknál ez könnyen egybeköthető az oltással.

Ennél hamarabb akkor érdemes állatorvosunknál jelentkeznünk, ha rossz leheletet, fogvesztést, vagy a fogak letörését, a tejfogak megmaradását, rágási rendellenességet (egy oldalon rágás, falatok kiejtése), táplálék elutasítását, szájüregi fájdalmat, vérzést, váladékozást, szájüregi szövetek duzzanatát tapasztalják. Néhány esetben a szájüregi fájdalom megváltoztatja kedvencünk viselkedését-macskáknál a tisztálkodási szokások változása, mindkét említett fajban szokatlan agresszivitás jelentkezhet. Azonban gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy az ilyen típusú fájdalmat is kifejezetten jól rejtik.

Mivel nem minden kedvenc viseli el a rendszeres fogtisztítást, amellyel meg tudjuk akadályozni a fogkőképződést, vagy sikeresen el tudjuk tolni a következő fogkőszedés idejét (többféle kisállat fogkefe és fogkrém van forgalomban jelenleg), érdemes lehet enzimes rágószalagok, rágójátékok, fertőtlenítő gélek, táplálékba keverhető fogkőképződést késleltető porok, dental care tápok, valamint ivóvízben oldható fertőtlenítő oldatok használata.

A leggyakrabban előforduló problémák:

Az ínygyulladás és fogágybetegség: Egyfajta immunreakció, amit többek között fogkövesedés is kiválthat. A fog körüli szövetek gyulladásával jár. Fogvesztés, komolyabb fertőzések, gyulladások, szájszag, és szisztémás (egész testre kiterjedő) komplikációk is bekövetkezhetnek.

A fogkövesedés: A szájban rengeteg baktérium él, melyek lerakódnak a fogak felszínén, és biofilmet (olyan védőréteget, mely rögzíti őket, és megvédi például antibiotikum hatásoktól) képeznek a fogon. Habár az említett réteg egy része rágással, és a nyelv szájüregi mozgása által eltávolításra kerül, összességében folyamatos növekedésben van, és a nyálból ásványi anyagok rakódnak le benne, amellyel létrejön a fogkő maga. Habár apró, lényegtelen, esetleg a szájszag miatt kellemetlen problémának tűnik, a nagymértékű fogkövesedés, és azzal való együttélés a direkt gyulladást okozó hatásai mellett, a fogkövet alkotó baktériumok belekerülnek a véráramba, majd baktériumok szívbillentyűkön történő növedékes felrakódását, akár vese- és májproblémákat is okozhatnak.

Letört fog: Gyakran nagyon kemény játékok, rágcsák, játékok okozzák. Ilyenkor a pulpa állomány a külvilágra kerül, ami fájdalmas, és a bakteriális fertőzéseknek is ki van téve, gyökérkezelést vagy eltávolítást igényel.

Elszíneződött fogak: Leggyakrabban tompa trauma miatt a külső rétegek törése nélküli vérzés jön létre a pulpa állományban. Vizsgálat után dönthető el, hogy szükség van-e adott fog eltávolítására.

Perzisztáló (bent maradó) tejfogak: a maradó fogak eltérő helyen történő előtörése esetén nincs, ami a tejfogat mechanikailag kinyomja az ínyből, így azok a helyükön maradnak. A két fog gyakran nagyon szorosan egymás mellett található meg, emiatt könnyen ragad be közéjük ételmaradék, fogkövet, és bakteriális fertőzéseket okozva.

Stomatitis (a szájüreg gyulladása): Eltúlzott immunválasz a plakkokban lévő baktériumok jelenlétére, mely macskákban gyakran egészen súlyos gyulladást okoz. Az íny és a szájüreg szövetei duzzadtak, pirosak, és fájdalmasak lesznek. A betegség teljes oktanát nem ismerjük, de kezelésére többféle módszer is rendelkezésünkre áll.

TR (tooth resorption, régi nevén FORL): Macskák fogfelszívódási betegsége. Hosszú távon fájdalmas gyulladással és fogvesztéssel, a foggyökerek felszívódásával járó betegség. Tanulmányok szerint macskáink 28-67%-a is érintett lehet. A kórkép oktana ismeretlen. Fogászati röntgenvizsgálat a diagnózishoz szükséges lehet, mert gyakran a fog íny feletti része egészségesnek látszik, még a gyökérterületen végbemenő változások erős fájdalmat okoznak.

Fogszuvasodás: Házi kedvenceinket is érinti, habár ritkább, mint emberekben, és az embergyógyászathoz hasonlóan kis kiterjedésű elváltozásnál tömés lehetséges, nagyobb kiterjedésnél gyökérkezelés vagy a fog eltávolítása javasolt.

Daganatok a szájüregben: A szájüregnek vannak gyakori daganatai, melyek jó- és rosszindulatúak egyaránt lehetnek. Általános szabály a daganatok esetében, hogy a minél kisebbek, annál könnyebb az eltávolításuk és kezelésük, és annál jobbak az esélyek a minél hosszabb és jobb minőségű életre a továbbiakban.

Állkapocs törések: Macskák esésből származó tipikus sérülése, valamint nagyon súlyos, hosszú ideje fennálló fogágybetegség, esetleg daganatos elváltozás is okozhatja. Röntgenvizsgálattal tudjuk elbírálni, súlyosságtól függően fogászati röntgen is szükséges lehet.

Mit tehet a tulajdonos?
Figyelmet fordít:

  • a fogbetegségek fent felsorolt tüneteire
  • otthoni fogápolásra (Ezen a plakkok legalább hetente 2-3 alkalommal történő eltávolítását értjük fogmosással. A fentebb felsorolt eszközök, gélek és oldatok használata csak kiegészítő módszer emellett.)
  • legalább évenkénti állatorvosi fogászati ellenőrzésre

 

 

Fel