A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Trauttwein Klaudiadr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő-12:00 - 20:00--8:00 - 16:0011:00 - 19:00
Kedd9:00 - 15:009:00 - 17:009:00 - 15:0014:00 - 20:008:00 - 16:00-
Szerda-8:00 - 16:00--10:00 - 18:0012:00 - 20:00
Csütörtök9:00 - 15:00-/8:00 - 16:0012:00 - 20:0010:00 - 16:00--
Péntek-10:00 - 18:00-8:00 - 14:0014:00 - 20:00-
Szombat-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Péczely Zita
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00-
Kedd12:00 - 19:00--
Szerda10:00 - 18:008:00 - 15:00-
Csütörtök--10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00-

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Bódítás vagy altatás?

 Bódítás vagy altatás? Mit értünk ezek alatt, és mi a különbség?

 

 

Házi kedvenceink a statisztikák szerint életük során legalább egyszer átesnek bódításos-altatásos beavatkozáson, legyen szó toklász eltávolításról, ivartalanításról, vagy komolyabb lágyszervi vagy csontműtétekről.

Az általános anesztézia 3 fő része a hipnózis, vagyis gyógyszeresen előidézett alvás, az analgézia, azaz fájdalomcsillapítás (erről itt írtunk: https://allatorvos.net/miert-fontos-a-muteti-fajdalomcsillapitas-es-hogyan-zajlik-ez-nalunk), és az izomrelaxáció (ez utóbbi a mozdulatlanság eléréséhez szükséges). 

Általában balansz anesztéziára törekszünk, ami azt jelenti, https://allatorvos.net/miert-fontos-a-muteti-fajdalomcsillapitas-es-hogyan-zajlik-ez-nalunk hogy több gyógyszer kombinációjával hozunk létre egy „kormányozható” altatást, melynek mélysége változó és változtatható a felületes altatástól sebészi altatásig. Az altatási mélység gyors szabályozására elsősorban altatógépi, azaz altatógázzal történő altatással van lehetőség.

Szedálás/bódítás esetében nyugtatás, szorongásoldás, és fájdalomcsillapítás történik. Bizonyos beavatkozásokhoz ez is elegendő lehet (pl. fülmosás fülgyulladás esetén). Máskor, mint például fogkőleszedés esetén elegendő lehet a bódítás/ felületes altatás, hisz a beavatkozás érdemi fájdalommal nem jár. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a beavatkozás közben derül ki, hogy fogat is kell húzni, ilyenkor mély altatássá kell mélyíteni a bódítást, hisz ez a beavatkozás már fájdalmas lenne.

Kevéssé ismert tény, hogy a nyugtatás, bódítás és altatás (=narkózis, anesztézia) állapotának elérése ugyanazon szercsoportok más-és más kombinációjával, mennyiségével érhetők el. Hogy melyik az ideális házikedvencük számára, azt a kezelőorvosa dönti el. Hogy milyen opciót és milyen szereket választunk, az nagyban függ a beavatkozás típusától, az állat fajától, egészségügyi állapotától, sőt még habitusától is. (Vannak olyan vizsgálat típusok, részek, amelyek nem kivitelezhetők altatásban. Ilyen többek között a szemészeti alapvizsgálat, vagy az ortopéd vizsgálat fizikális része, a vérnyomásmérés. )

Az altatás minden esetben kockázattal jár. Hogyan tudjuk mégis minimalizálni ezt a Klapka Állategészségügyi Központban?

  • Az állat kórtörténetének részletes ismeretével, mely kiterjed a megbetegedésektől kezdve, az állat életmódján át, a szedett gyógyszerekig.
  • Megelőző vizsgálatokkal. Ezek befolyásolhatják a használt szerek típusát vagy akár az altatás időpontját is.
    Klinikánk javasolja a jó általános állapotban lévő betegek esetén is az altatásos beavatkozást megelőző vizsgálatok elvégzését, mint vérvizsgálat, amellyel információt nyerünk többek közt a vérképzőszervek, máj, vesék, hasnyálmirigy és közvetetten az immunrendszer működéséről; valamint esetenként szívultrahang vizsgálat.
  • A műtét napján az állat jelen állapotának felmérésével.
  • Altatási terv felállításával, mely figyelembe veszi az esetleges kockázati tényezőket, és magába foglalja a használni kívánt szereket egyaránt. Mivel az altatás ma már egy külön tudományterület, ennek összeállítását ilyen területen kifejezetten jártas állatorvos végzi.
  • Műtét előtti koplaltatással, ami megakadályozza a hányást, és a következményes félrenyeléses tüdőgyulladást. (Kivételes esetekben nem javasolt a koplaltatás, ekkor az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost, mint például kölyök vagy cukorbeteg, szív-vagy hormon természetű gyógyszert szedő betegeken végzett beavatkozások.)
  • Vénás út biztosításával. Ez segít a hidráltsági állapot, testhőmérséklet, ionháztartás szabályozásában. Illetve nagyon fontos lehet vészhelyzet esetén, hogy így nem kell várni a beadott gyógyszer felszívódására, tehát könnyen be lehet avatkozni.
  • Légcsőtubus használatával a szabad légutak biztosítása érdekében. Ezen keresztül 100%-os tiszta oxigén lélegeztetésére van lehetőség. (Ez a pont kifejezetten hangsúlyos a „rövidorrú”, ún. brachycephal kutyák esetén, mint mopsz, francia vagy angol bulldog, boxer, a biztonságos altatási körülmények megteremtéséhez.)
  • Minden esetben van altató és ébresztő személyzet az állat mellett. Az altatás-bódítás után az állatot akkor adjuk haza, ha éber, koordinált mozgásra képes, orvosi felügyeletet már nem igényel.

Mit figyel és korrigál az aneszteziológus műtét közben?

A pulzusszámot, légzésszámot, a légvételek minőségét, a vérnyomást, testhőmérsékletet, EKG görbét, hogy megfelelő-e az állat oxigén ellátása, kívánt szinten marad-e a vér szén-dioxid szintje, kellően mély-e az altatás, megfelelő szintű-e a fájdalomcsillapítás.

Az aneszteziológus úgy képzelhető el, mint egy pilóta, aki rengeteg faktor figyelembevételével a körülményekhez maximálisan igazodva irányítja az altatás bonyolult folyamatát.

 

 

 

 

Fel