A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

SZEMÉSZETI RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig9:00 - 19:00

Online bejelentkezésKOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Annus Katadr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Paulina Annadr. Szentgyörgyi-Deák Kamilladr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő12:00 - 20:008:00 - 16:00-*Változó-8:00 - 15:0010:00 - 18:00
Kedd8:00 - 16:0012:00 - 20:009:00 - 15:00*Változó-10:00 - 18:00-
Szerda-8:00 - 16:00-*Változó10:00 - 16:0012:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 20:00-9:00 - 15:00*Változó12:00 - 18:008:00 - 16:00-
PéntekVáltozóVáltozó-*Változó10:00 - 16:0010:00 - 18:00-
SzombatVáltozóVáltozó---VáltozóVáltozó

*Változó, időpontot kérjük telefonon egyeztessenek a doktornővel (+3620/215-71-21)


SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:009:00 - 15:00--
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00-
Szerda11:00 - 18:009:00 - 15:00--
Csütörtök--9:00 - 15:009:00 - 19:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 19:00--

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022
Epilepszia:
+3620 215-7121

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

A vemhes és szoptató kutyával, valamint a kölykökkel kapcsolatos teendők

Kategória: Hasznos tanácsok

Ivar és tenyészérettség

Az ivarérettséget a szuka kutya általában 6-9 hónapos korában éri el, de tudjuk, hogy ez nem azonos a tenyészérettséggel, amit a második-harmadik tüzeléstől számítunk, amikor az állat a fajtájára jellemző testtömeget elérte. Tehát a harmadik, negyedik ivarzásnál, vagy ezután célszerű megfelelő partnert keresni a szukának. A nemi érettséget (ivarérettséget) az első tüzelés jelzi, nagytestű fajtáknál gyakran később, kisebb testűekben pedig hamarabb jelentkezik. Kizárólag szobában tartott kutyáknál viszont sokszor hónapokkal később jelentkezik az első tüzelés.

Ivari ciklus

A kutya jellegzetesen kétszer ivarzó állat, ez legtöbbször kora tavasszal és ősszel történik A két ivarzás közötti intervallum nem mindig 6 hónap, lehet 4-5 hónap is, vagy akár egy év. Az átlagos előfordulást nézve a szuka nemi ciklusa kb. 7 hónap. Az ivari ciklus 9 napos előivarzásra, 5-8 napos ivarzásra, kb. 2 hónapon át tartó sárgatest fázisra és ezt követő 4-4,5 hónapos nyugalmi időszakra tagolható.

A tüzelésnél megfigyelhető ,,vércsepp” valójában ivarzási nyálka, és csak az úgynevezett előivarzás alatt figyelhető meg. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a szuka ivarzási periódusa és a női nemi ciklus teljesen különböző élettani jelenség, tehát helytelen, hogy „már megint menstruál a kutyám”.) Ez a hüvelyből ürülő váladék hígan folyó, barnásvörös színű. A szuka kutya gyakran nyugtalan, csökkenhet az étvágya, megduzzad a pérája, gyakoribb a vizeletürítés. Az előivarzást követő tényleges ivarzás lényegében a termékeny időszak (a párosodási hajlam és fogamzóképesség) ideje. A korábban véres jellegű váladék a 10. nap körül „feltisztul”, ekkor van a tüszőrepedés, és ez az idő a legalkalmasabb a párosításra. A hüvelyváladék minőségére mindig legyünk figyelemmel, nemcsak ivarzó állatnál. Nagy mennyiségű, bűzös, gennyes váladékozásnál forduljunk állatorvoshoz. A tüzelésnek nevezett időszak tehát magába foglalja az előivarzást és az ivarzást is.

A kutya tüzelését tehát figyelni kell, általában az első vércsepptől számítva 10-15. nap között van a fedeztetés optimális ideje. Ha nem tudjuk  pontosan mikor kezdődött a véres váladékozás, kérjünk állatorvosi segítséget. Egy egyszerű hüvelykenet-vizsgálattal vagy hormonszint meghatározással megállapítható a pároztatás optimális ideje. Egyébként a természet rendje szerint valószínűleg akkor tűri a szuka a kan közeledését, ha ő maga fogamzóképes állapotban van.

Pároztatás

A megfelelő kan kutya kiválasztására most ne térjünk ki, ez ízlésünktől és kutyánk tenyészértékétől függ. Szakmailag annyit tanácsolnék, hogy ne legyen túl nagyméretű az apaállat a szukához képest, és szűz állat esetén igyekezzünk „gyakorlottabb” kant választani.

És még egy dolog:
Ne feledkezzünk meg a mi kutyánk ízléséről sem, ugyanis egyes szukák minden különösebb ok nélkül egyszerűen nem kedvelik a számukra kiválasztottat. Ők ugyanis szívesebben vágyakoznak (főleg a fajtatiszta állatok) a kerítést kiszaggató, legkeverékebb, kosztól összeragadt szőrű, mocskos udvarlók után. Az ilyen, nem ritka alkalmak miatt egy pillanatra kitérünk az ilyenkor szükséges teendőkre.

Egy lehetőség az, hogy ha már megtörtént a baj, akkor felelősséget vállalunk a helyzetért és gondoskodunk a megszülető kiskutyákról. Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy gondos és szerető gazdát keresünk az összes kölyöknek, hanem általában az első tulajdonosra hárul számos egészségügyi teendő is (féreghajtás 2 hetes kortól, védőoltás, chipezés). Állatvédelmi szempontból átgondolva, az a véleményünk, hogy ha valaki ilyen sok pénzt és energiát tud áldozni, akkor inkább segítsen a már megszületett, a menhelyeken sokszor nem ideális körülmények közt élő kölykökön, amelyek hazánkban sajnos igen sokan vannak.

Mi állatorvosok a párzás után 0-46 napon belül tudunk segíteni gyógyszeresen. Jelenleg a lehető legkevesebb komplikációval és mellékhatással járó hormonkészítmény ezen az időszakon belül képes megszakítani a vemhességet, korai stádiumban a zigóták felszívódnak, tehát nem látható módon távoznak, míg a vemhesség a harmadik hete után vetélés történik.

Ha azonban a fedeztetés tudatos, indokolt, akkor a pároztatás nyugodt helyen történjen, lehetőleg kétszer, tehát egy-két nap elteltével ismételjük meg a találkozót.

Vemhesség

A vemhesség kezdetét, „hivatalosan” a tüszőrepedéstől számítjuk. Ha ennek idejét pontosan ismerjük (ismernénk), akkor a vemhesség időtartama 63 nap. Több szempontból nehéz előre jelezni a pontos időpontot, hiszen akár a 70. napon is történhet az ellés, ha a tüszőrepedés 2-3 nappal a párosodás után történt. Egy magzat esetén, szintén  meghosszabbodhat a vemhesség, akár 5-7 nappal. Törpe fajták esetén viszont 4-5 napos lerövidülés lehetséges.

A vemhesség megállapítása

A vemhesség első felében jellemző az étvágy megváltozása, a has körmérete láthatóan az 5. hét után kezd növekedni. A has alakja alul szélesedik, mélyül, sok magzat esetén a horpasz is telítődik. Kevés magzat esetén azonban előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem észlel a tulajdonos. Az állat rendszerint nyugodtabbá válik, az emlők megduzzadnak, megszaporodik a mirigyállomány.

Álvemhesség esetén gyakran az előzőekhez hasonló jelenségekről számol be a tulajdonos, a legtöbb álvemhes szuka tejtermelése is megindul. Az álvemhesség nagyon gyakori és kezelhető tünetcsoport, nem tekintjük betegségnek, viszont rövid idő alatt túltáplálhatjuk kutyánkat. Ezért a vemhesség megállapítását célszerű mihamarabb állatorvosra bízni.

Kistestű állatoknál a fogamzás utáni 18-20. naptól kezdve – gyakorlott vizsgáló részéről – kitapintható a méh ampullázottsága, illetve 3-4 hetes vemhes szukát vizsgálhatunk ultrahanggal is. Ultrahang vizsgálattal a magzatok számát, a reflexmozgásokat és a szív pulzációját vizsgáljuk.

Vemhesség esetén

A vemhes kutya táplálásánál és tartásánál két dologra kell leginkább figyelnünk. A kíméletes és rendszeres mozgatásra, és az észszerű táplálásra. A vemhesség első felében a szuka energiaszükséglete alig emelkedik az életfenntartó igény fölé, a 4. héttől kezdve fokozatosan emelkedik. Az 5. és 6. héten a bevitelt 10-20%-kal emeljük, majd a 6., 7., 8. és 9. héten további 10-20%-kal. A vemhesség utolsó harmadában növeljük az etetések számát, ha megoldható akár 4-5 részre osszuk el a napi adagot. Ezzel kíméljük az anyaállat bélműködését, melyet a növekvő vehem amúgy is megterhel.

A méh a zsigerekre és a rekeszre jelentős nyomást fejt ki, ezáltal a légzés és az állat mozgása nehezebbé válik. Ezért nem hajlandó az előrehaladottan vemhes állat lépcsőn lefelé menni. A magzatépítés, az emlők kifejlődése és a placentáris gyarapodás túlnyomóan a vemhesség utolsó 2-4 hetére esik.  A szuka testtömege a vemhesség végére kb. 15-20%-kal növekszik. Az én véleményem, hogy a  vemhes kutyának főzzünk, és a napi egy etetésnél adjunk tápot, de az legyen koncentrált, jó minőségű. Ebben az esetben, ha az állat jó étvágyú, én nem ajánlom egyéb vitaminkészítmények adását.

Külön kalciumkiegészítést pedig semmiképpen sem, különösen az utolsó hetekben. Túlzott kalciumbevitellel nagyon egyszerűen fogalmazva elkényeztetjük az anyaállat szervezetét, és az ellés utáni kalciumhiányos állapotra nem fog tudni gyorsan reagálni (kalciumtúlsúly esetén a mellékpajzsmirigy parathormon aktivitása csökken).

Mit főzzünk a kutyának? Bármilyen húst főzhetünk, akár belsőséget is, de csakis főve! Kaphat rizst, tésztát és krumplit is a híresztelésekkel ellentétben. Nagyon értékes aminosav-összetételű fehérje a túró, heti 2-3 alkalommal pedig adhatunk főtt tojást. Kínáljuk meg hetente egyszer szardíniával, olajával együtt. Csontot, ha lehet, nagyon keveset adjunk, a vemhesség félidejéig alaposan megfőtt farhátat adhatunk, egyéb csontot én nem ajánlok. Ezen kívül megfelelő tejterméket és zöldséget is kaphat, de eleségének 50-80%-a húsból álljon. A szoptató kutya táplálásáról a későbbiekben írunk.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor célszerű a leendő anyakutyát oltani, féregteleníteni, kaphat-e és milyen gyógyszereket a vemhesség alatt. Először nézzük az oltásokat. A jó immunállapotú  anyakutya  föcsteje bőségesen tartalmaz ún. immunglobulinokat, azokat az ellenanyagokat, amelyek védik a kölyköket a különböző fertőző betegségek ellen. A kölykök immunrendszere születéskor még fejletlen, ezekre az ellenanyagokra szükségük van, döntő tehát az első néhány napon szopott anyatej minősége és mennyisége. A szuka kutyát, ha már vemhes véleményem szerint nem ajánlatos vakcinázni, bár az oltóanyag-gyártók ajánlása szerint olthatók a vemhes kutyák, ún. legyengített (attenuált) vakcinákkal is. Én azt szoktam tanácsolni, hogy a tervezett vemhesítés, és még a tüzelés előtt oltassuk be a kutyát a fertőző betegségek elleni kombinált oltással. Ha esetleg az fordul elő, hogy a szuka teljesen oltatlan, akkor a vemhesség alatt legfeljebb elölt (inaktivált) kórokozót tartalmazó oltást  javaslok. A parazitamentesítés szintén fontos tüzelés előtt, illetve a vemhesség alatt egyszer adunk széles spektrumú féreghajtó tablettát. Ha valamely betegség esetén egyéb készítmény adása indokolt, az állatorvos kiválasztja az erre leginkább alkalmas gyógyszert, hiszen a méhlepényen át ezek az anyagok átjuthatnak a magzat szervezetébe. Kutyáknál a vemhesség 8-30. napja tekinthető kritikusnak, ekkor fejlődnek és differenciálódnak az egyes szervek, a legtöbb fejlődési rendellenesség ebben az időszakban alakul ki. A tulajdonosoknak feltétlenül vigyázni kell a különböző növényvédő szerek használatával, főleg ha azok ún. szerves foszforsavésztert tartalmaznak. Ez a vegyület egyes bolhairtószerekben is megtalálható, és igazoltan egyes fejlődési rendellenességek okozója.

Ellés

A fentiek alapján az ellés időpontja kisebb-nagyobb pontossággal megállapítható. Az ellés lehetőleg zárt helyen történjen, kertben lévő kutyánál is célszerű elkeríteni egy védett területet, amelynél lényeges, hogy könnyen tudjuk majd tisztán tartani, és már az ellés előtt odaszoktassuk a szukát. A kutyaház nem mindig a legjobb erre a célra, gyakran túl kicsi, és ha nem leemelhető a teteje, nehéz lesz hozzáférni az anyaállathoz és a kölykökhöz. Erre a célra a tenyésztők, ún. elletőládát szoktak készíttetni. Ez egy akkora láda, amelyben az anyakutya oldalt fekve kényelmesen elfér, és marad hely a kölyköknek is. Belül egy kb. 10 cm-es peremet alakítanak ki végig körben, amely megakadályozza, hogy a szuka ráfeküdjön a kicsikre. Praktikus, ha a „bejárati” oldal levehető, így a szuka beszoktatásánál ezt az oldalt levéve hagyhatjuk. A kutya alá ne tegyünk szőnyeget vagy pokrócot, mert a váladékoktól átitatódik, és az emlő bőrének gyulladását okozhatja, nyáron a légylárvák ideális megtelepedési helye. A különböző ruhadarabok alá a kölykök könnyen alábújnak, és az anyakutya agyonnyomhatja őket. A gyakorlatban vastag hullámpapír, tiszta karton válik be a legjobban.

A közeledő ellésnek számos jele van. Az emlőtelepek duzzadtak, a tejszekréció megindul, az állat „vackol”. A hasfal ellazul, jellegzetesen leereszkedik, a hüvelyváladék nyúlós, szürke. Mindig mérjük a szuka hőmérsékletét. A vemhesség 56-57. napjától a végbélben mért hőmérséklet elkezd süllyedni a normális 38-39˚C fok körüli értékről 37-37,5˚C fokig. A 62-63. napon rendszerint elkezd a hőmérséklet emelkedni, és ennél a felszálló ágnál kezd el általában elleni a kutya. Ez a megállapítás természetesen nem törvényszerű, és feltételezi, hogy a tulajdonos rendszeresen méri (végbélben) a kutya hőjét. Amire figyelni kell: ha a hőmérséklet 39˚C fokig vagy e fölé emelkedik, forduljunk állatorvoshoz. Ugyanez a teendő ha 36,6˚C fok alá süllyed a testhőmérséklet.

A szuka ellésének három szakaszát különböztetjük meg. Az ún. megnyílási fázist, a kitolási szakaszt és az utószakaszt. A gazdiknak – ne értsék félre – ezeket a fázisokat nem kell elkülöníteni, csupán minél alaposabb tájékoztatást szeretnénk adni, hogy a kóros elváltozást hamarabb felismerjék, és időben tudjanak segítséget kérni, illetve jelentéktelen tünetek esetén ne essenek kétségbe. Röviden jellemezzük ezeket a szakaszokat.

A megnyílási szakaszban tágul a szülőút, ez kb. 7-10 órát vesz igénybe, a pérarésben kevés nyálka megjelenhet. Az állat nyugtalan, és az időnkénti, még rendszertelen méhösszehúzódások miatt fájdalmat jelez. Erős lihegés, a padló kaparása, híg bélsár ürítése, hányás jelentkezhet. Előfordulhat ugyanakkor, hogy a megnyílási szakasz teljesen észrevétlen marad.

A kitolási fázisban az intenzívebb tolófájások rendszeres időközönként jelentkeznek. Kb. 10-40 percenként követik egymást a születendő kölykök, 3-4 kölyök után ez az időintervallum nőhet, illetve előfordulhat, hogy másnap születik meg az utolsó kölyök. A kölykök gyakran születnek burokban, ha a tolófájások intenzívek. Ilyenkor az anyakutya eltépi a burkot, elrágja a köldökzsinórt, és a méhlepényt rendszerint megeszi, amely ösztönös tevékenység. Ha nem burokban születik a kölyök, utána jön a méhlepény, ezt ellenőrizzük, és túl nagy magzatszámnál ne engedjük megenni az összes méhlepényt. Ha túl sok placentát eszik az anyakutya, az bélhurutot okoz, és csökkenti a tejszekréciót. Gyakori az a nézet, hogy éppen a placenták felfalása serkenti a tejtermelést. Ez nem igaz, hiszen a placenta hormontartalma szájon át nem szívódik fel, és a benne lévő progeszteron inkább gátló hatással van a tejszekrécióra. Ha a köldökzsinór elszakad, és a magzatot nem követik a magzatburkok, a bent maradó köldökzsinórt enyhén meghúzhatjuk, és az anya hasát elölről-hátra masszáljuk. Ha az anyaállat nem mutat hajlandóságot a burok feltépésére, illetve a köldökzsinór elrágására, segítenünk kell. Először ellő állat ugyanis gyakran csak nyalogatja a burkot, de nem tépi fel a fogaival. A köldökzsinórt ne vágjuk el ollóval, hanem vagy tegyünk rá egy érfogót, ha ez nincs, inkább próbáljuk elmorzsolni, esetleg lekötni a  hasfaltól 5-10 cm –re. Ha az anya nem tépi fel a burkot, ne késlekedjünk, mert megfulladhat a kölyök. Ezután töröljük mi a kiskutyát szárazra, kíméletesen dörzsöljük a mellkasát, hasát. Alaposan vizsgáljuk meg a szájüreget, az abban lévő váladékot töröljük ki. Nagyon óvatosan és a nyak rögzítésével  meglóbálhatjuk a kölyköt, ezt csak úgy végezzük, ha előtte valaki megmutatta. Az újszülött oxigénhiánya és fulladása különösen elhúzódó ellés esetén nagyon gyakori. Ilyenkor a magzatvíz belélegzése fulladáshoz vezethet. A farfekvést nem tekintjük rendellenesnek, de tapasztalatok szerint ilyenkor gyakrabban lép fel oxigénhiány. Az ilyen állatok születésénél a szülőúton való áthaladás közben a köldökzsinór idő előtt elszorul, elszakadhat, a magzat légzőmozgásokba kezd, és magzatvíz kerülhet a tüdejébe. Ilyenkor tehát célszerű enyhe húzással a magzat világrajövetelét segíteni. Vigyázzunk, a magzat végtagját erősen soha ne húzzuk, óvatosan a fejét vagy a bőrét próbáljuk húzni. A kölyköt kíméletesen lóbálva, ahogy korábban említettük, a nyakát és a  gerincét egyik ujjunkkal rögzítve próbáljuk életre kelteni, a száját gyakran áttörölve, mellkasát óvatosan dörzsölve. Egészen reménytelennek tűnő esetekben is sokszor sikerül a kölyköt életre kelteni. Addig mindenképpen érdemes próbálkozni ameddig szívverést érzünk. Egyéb nem fertőző illetve fertőző oktanú problémára itt nem térünk ki, ilyen esetekben úgyis állatorvosi segítség szükséges.

Szülés közben még ideiglenesen sem ajánlatos az anyától elvenni a kölyköket, zavarhatja az ellést, és a kölykök visszafogadása sem mindig problémamentes. Ezen felül a  kölykök a megszületésük után ösztönszerűen a tejmirigyet keresik és szopni kezdenek. A tejleadás leghatékonyabb stimulátorai maguk a kölykök, ezért célszerű az emlőhöz segíteni őket, előtte kis tejet préseljünk ki, és tegyük a kiskutya szájába a csecsbimbót. Valószínű ezután már el sem mozdítható onnan, de van, amelyikkel türelmesebbnek kell lennünk. A szabályos ösztönnel rendelkező szuka a kicsinyeit szárazra nyalja, serkentve ezzel a légzést és a keringést, a húgyhólyag  és a bélszurok ürülését.

Az utószakaszban a méh gyorsan összehúzódik, az anya megnyugszik, tisztítja magát. Ilyenkor még távozhatnak magzatburkok, magzatvíz és véres váladék. Mindig legyen lehetősége inni az anyakutyának.

Látjuk, hogy számos ponton szükség lehet a tulajdonos vagy az állatorvos segítségére, annak ellenére, hogy a húsevők medencealakulása kedvező. Megjegyezzük azonban, hogy egyes fajták az anatómiai felépítésükből adódóan alkalmatlanok az önálló ellésre. Az ilyen kutyafajtát tartó tenyésztőknek mi úgy emlegetjük, hogy bérletük van az állatorvosukhoz, hiszen angol bulldog, francia bulldog és még számos kutyafajta esetén szinte minden esetben császármetszésre kerül sor. Természetesen mindig van kivétel, éppen a saját kutyám kapcsán történt, hogy edzett, megfelelően táplált jó felépítésű kutyánál  kellett császármetszést végezni.

Ellés utáni időszak

Az ellés utáni időszakban a szuka méhe morfológiailag és szövettanilag visszaalakul, amely kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ez az ún. involúció. Az ellés után az anyaállatnál mérsékelt testhőmérséklet-emelkedést tapasztalhatunk, ez egy héten belül normális értékre tér vissza. A magzatvíz, szétesett szövetek és vér összekeveredéséből álló váladék zöldes színű, szagtalan és az első napokban nagy mennyiségben ürül. Néhány nap után ez a váladék sötétebb színű, barnás-vörös jellegű, majd nyálkás, nyúlós. Az ilyen jellegű váladékozás tehát természetes. A korábban említett elletőláda alkalmas arra, hogy néhány hétig ebben tartsuk a kölyköket.

A szoptatásnál figyeljük meg ki a leggyengébb a „csapatban”, és próbáljuk őt a leghátsó emlőhöz segíteni, vagy ha a „jóllakottak” alszanak, tegyük őt külön emlőre. A hátsó hasi emlőtelepekből rendszerint több tej nyerhető. Az első néhány héten olyan intenzív a kiskutyák növekedése, hogy a keveset szopó állatot könnyű észrevenni. A kiskutyák számára gyakorlatilag pótolhatatlan az ún. föcstej, amely olyan ellenanyagokban gazdag tej, ami az ellés után három napig  ürül. A szuka kutya teje egyébként igen energiadús, magas  fehérje- és zsírtartalmú, ezekből az anyagokból  a kétszeresét tartalmazza, mint a tehéntej. Ha a kölyköket mesterségesen kell valamilyen oknál fogva felnevelni, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Részletesen erre nem térünk ki, de ilyenkor „egyszerű” tehéntejjel nem pótolható az anyakutya teje. Külön erre a célra előállított tejpótló tápszereket lehet vásárolni, illetve legcélszerűbb a kölyköket dajkásítani. Erre olyan kevés kölyköt szoptató anyakutya alkalmas, amelynek hasonló korú kicsinyei vannak, és az „idegen” kölyköket elfogadja. A „kakukkfiókák” elfogadtatására több módszer van. Célszerű kis időre az összes kölyköt elzárni az anyától, és valamilyen semlegesítő szaganyaggal (akár parfüm) bekenni a kiskutyákat, majd így újra összeengedni őket.

Az anyakutyának legyen lehetősége kijönni az elletőládából, és ha nagyon ragaszkodik a kölykökhöz, akkor is naponta többször próbáljuk megmozgatni, elterelni a figyelmét az alomról. Tápláljuk a szuka kutyát naponta többször, akár 3-4 szer, és közvetlenül az etetés után még ne engedjük vissza a kölykökhöz, negyed órát legalább várjunk. Ha lehetséges, a szoptatási periódus alatt ne menjen utcára az anyakutya. Természetesen ez nem megoldható, ha nincs kertünk, de ilyenkor séta után alaposan tisztítsuk le a kutya hasát, lábait. A kiskutyák tisztán tartása fontos, nyári melegben gondot okozhat a sok légy, ilyenkor kérjünk az állatorvostól a kölykökre nem ártalmas permetező vagy lemosó szert. 25˚C alatti hőmérséklet esetén az első hetekben infralámpa használata szükséges. Az ideális környezeti hőmérséklet három hetes korig 28-30˚C, ezután kb. 23˚C.

Születéskor a kölykök normál testhőmérséklete 34,5 – 37,2 ˚C között ingadozhat, a szívverések száma 180-220/perc, légzésszáma 15-35/perc. Az első 2-3 napig a beszáradt köldök leesik, ha gennyes jellegű váladékozást észlelünk, kb. 8-10-szeresére hígított Betadine oldattal ecseteljük. A kiskutyáknál egészen négy hetes korig megfigyelhető izomrángásokat ne tekintsük kórosnak, ez természetes jelenség. A 10-14 napos kor között nyílnak ki a szemek, és több kevesebb sikerrel felállási  kísérletet tesznek a kutyák. Ekkor már  a testtömeg megkétszereződik és a második hét végére a fülek megnyílnak. Az egészséges kölykök nem sírnak, a nap 90%-át nyújtott testtartással, alvással töltik. Figyelemmel kell lenni tehát a sokat síró kiskutyára, tapintással ellenőrizzük a testük hőmérsékletét (hideg tapintat), a bőrük feszességét (kiszáradás jele), és mindig vizsgáljuk meg a bélsarat (hasmenés, orsóférgesség).

Ideális esetben az önálló táplálékfelvételt 3 hetes korban kezdjük el a kölyköknél. Ilyenkor természetesen szopnak is, de emellett naponta háromszor etessük meg őket, és ne engedjük, hogy rögtön teleegye magát a kiskutya. Ha  viszont kevesebbet szopnak, akár öt-hétszeri etetés is szükséges lehet. Első alkalommal meleg húspépet adjunk, majd a darált húshoz főzzünk hozzá sárgarépát, rizst, tehetünk bele tojást, zöldségeket, de a táplálék zöme hús legyen. Ezeket az első hetekben turmixoljuk össze. Emellett tejbegrízt, túrót, joghurtot is adhatunk, illetve olyan bébiételeket is, amelyek különböző gabonaőrleményeket tartalmaznak. Ma már több olyan kutyatáp van forgalomban, amelyek adhatóak néhány hetes kortól is. Ezeket a száraztápokat be kell áztatni, és ügyeljünk a minőségre. A legtöbb ún. teljes értékű táp, tehát mellette ne adjunk a kiskutyáknak vitaminkészítményt. Az ilyen kutyatápokat „közértben” nem kaphatjuk meg, nagyobb állateledelboltokból vagy az állatorvostól szerezhetjük be. Mit ne egyen a kiskutya? A nagyméretű teljesen megfőzött velőscsonton kívül egyelőre más csontot nem kaphat. Ezt is inkább csak játéknak adjuk, nem etetés helyett. Egy- egy ilyen csont „illata” órákig elbűvöli a kölyköket. Rendszerint elrágni nem tudják még ezeket a csontokat, ha esetleg szilánkosra rágják, el kell venni tőlük. Csirkefej, csirkeláb, pulykacsont a leggyakrabban problémát okozó csontok, ezeket felnőtt korban se adjuk a kutyánknak. Nem kaphatnak semmilyen nyers húst, még marhahúst sem, szintén hasonlóan a felnőtt állathoz. Puffasztó zöldségeket, édességet, nyers tojást megint csak ne adjunk. A kölyökkori hasmenések, emésztési zavarok kivédhetőek azzal, hogyha fokozatosan, kellő átmenettel, nem hirtelen változtatjuk meg az állat étrendjét. A legtöbb 7-8 hetes kori hasmenést az új gazdi „megtömése” okozza, vagy teljesen más eleséget ad a kutyának, mint amit a tenyésztőnél kapott. A másik leggyakoribb gyomor és bélpanaszt kiváltó ok, a bélférgesség. A kutyákat 2 hetes kortól 12 hetes korig 2 hetente féregteleníteni kell, megfelelő ún. széles spektrumú pasztával vagy tablettával, valamint 7-8 hetes korban – ha a kölykök még nálunk vannak – az első védőoltást meg kell kapniuk.

Az anyakutyától való elválasztás optimális ideje a 8-9 hetes kor. Nem helytelen a korábbi elválasztás sem, főleg ha ekkorra már az anyaállat nem engedi szopni a kölykeit. Ez függ tehát a szukától, attól, hogy mikorra tudunk gazdát szerezni a kiskutyáknak, valamint nem elhanyagolható a család tűrőképessége sem.

Elérkeztünk tehát ahhoz az életkorhoz, amikor a kiskutyát elbocsátja a tenyésztő, innentől már az új gazdi veszi át a kiskutya gondozását. Ezzel lezárul az az időszak, ami egy életen át kihatással van az állat viselkedésére, az emberrel és a többi állattal való kapcsolatára.

Összeállította: dr. Fenyves Ildikó
Címke: ,

72 hozzászólás to “A vemhes és szoptató kutyával, valamint a kölykökkel kapcsolatos teendők”

 1. Eszter says :

  Kérdezni szeretné,mi történik akkor ha az apa pározza fel a kölykét.

  • Klapka says :

   Kedves gazdi!

   Ha az apaállat fedezi be a kölykét, az egyik fajnál sem szerencsés, mert ún. beltenyésztettség jön létre, azaz az utódoknál nagyobb eséllyel jelennek meg genetikai betegségek.
   Ha a baleset már megtörtént, minél előbb javasolt a szukát ivartalanítani, hogy az esetlegesen beteg kölykök ne szülessenek meg.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

  • Vincze Katalin says :

   Tisztelt Doktornő!
   Az éjjel ellett a kutyám. Sajnos az első kutyus nehezen, farral és halva érkezett. Utána hívtam az ügyeletes orvost, de nem jött ki. Azt a tanácsot adta, hogy segítsünk a szukának az ellésben, étolajjal kenegessük be, és próbáljuk segíteni fájáskor. Utána érkezett 2 pici szerencsére élve, de a második után a méhlepény nem jött ki. A harmadik sem tolta maga előtt, még mindig nem jött ki, ez kb. 3 órája lehetett. Ráadásul úgy érzem hogy még van benne kutyus.
   Kérdések:
   1./ mit tegyek, ha nem jön ki a méhlepény
   2./ mit tegyek, ha úgy érzem még van benn pici, de egyelőre lenyugodott, és nem ellik tovább?
   3./ ha próbálok orvost hívni újra, de nem jön ki, akkor elvihetem-e őket kocsival egy 40 km-re levő orvoshoz?
   Válaszát köszönöm: Katalin

   • Anna says :

    Kedves Katalin!

    Mindenképpen javasolnám, hogy állatorvos vizsgálja meg a kutyát, ultrahang készülékkel is. Ha méhlepény van csak bent, esetleg meg lehet próbálni a gyógyszeres eltávolítást, de ha magzat, akkor műtéti megoldás szükséges, ráadásul azonnal.
    Javaslom, hogy mindenképp egyeztessen az az állatorvossal, akihez menne. Az anyakutya és az újszülöttek szállítása valóban nem optimális, mert stresszt jelent nekik, ugyanakkor, ha bent rekedt magzat komplikációja áll fent, akkor életmentő lehet. Ilyen eseteket háznál általában nem lehet ellátni.
    Kutya anyatejpótló tápszert mindenképp érdemes lesz beszerezni, mert a kölyköknek 2 óránként mindenképp szopnia kell és ha az anyát hosszabban vizsgálják, esetleg műteni kell, akkor mesterségesen kell őket táplálni.
    Melegíteni is szükséges őket, ha az anyjuk testmelege nem melegíti őket.

    Üdvözlettel:
    Paulina Anna

 2. Klaudia says :

  Ha minden rendben zajlik a szülésnél, és utána is , akkor is van valamilyen állatorvisi vizsgálatra szükség a szukánál?

  • Klapka says :

   Kedves gazdi!
   Minden esetben hasznos lehet egy szülés utáni vizsgálat a biztonság kedvéért. Természetesen gyakorlott tenyésztők nagy eséllyel észreveszik, ha “valami nem stimmel”, de még esetükben is célszerű az ellenőrzés.
   Fontos tudni például, hogy minden méhlepény távozott-e, mert amennyiben valamelyik bent reked, az komoly tünetekhez vezethet. A szülés alatt nem mindig könnyű távozásukat megfigyelni. Ezt a kérdést egy ultrahang vizsgálat eldöntheti.
   Ha rutin állatorvosi vizsgálat nem történik szülés után, akkor viszont fontos ismerni azokat a tüneteket, amely esetén feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni.
   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 3. Márta Borbála says :

  Kedves Doktornő!
  Én nem tanácsot szeretnék kérni, hanem olyan segítséget, hogy letölthető formátumban szeretném ezt a cikket megkapni e-mailben, amennyiben ez lehetséges. Amstaff szuka 3 éves kutyusunkat szeretnénk pároztatni ősszel és nagyon sok hasznos tanács található ebben az olvasmányban. Segítségét köszönöm!
  Tisztelettel:
  Márta Borbála

 4. Aladár says :

  Üdv!
  Érdeklődnék hogy 8-9 hetes korban feltétlenül szükséges-e az elválasztás és ez pontosan mit takar. Valamint hogy sikeres pároztatás után megszűnik-e azonnal a vérzés.
  A válaszért előre is köszönet

  • Klapka says :

   Kedves Aladár!

   Az elválasztás azt jelenti, hogy a kölyköket megakadályozzuk abban, hogy szopjanak a továbbiakban. Maga a szuka is “elvégzi” az elválasztást illetve az tulajdonképpen magától is bekövetkezik, hiszen a kölykök a 3. héttől egyre kevesebbet szopnak és egyre nagyobb mennyiségű eleséget fogyasztanak. Ha mesterségesen avatkozunk bele ebbe a folyamatba, akkor az a szempont, hogy minél később következzen be a választás, általános javaslat szerint optimális esetben 8-10 hetes korban, de semmiképpen sem korábban, mint 6-7 hetes kor.
   Az esetek nagyobb részében a tüzelő szuka akkor van abban a stádiumban, ami a termékenyülésre legesélyesebb, amikor már nem vérzik, de ettől valóban lehet eltérés.Ha a szuka vérzik még a termékenyülés pillanatában, akkor nem feltétlenül áll el a vérzés.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 5. Klaudia says :

  Vasárnap szült a kutyánk és most a 4. napon vérzi
  Ez normális ??

  • Klapka says :

   Kedves Klaudia!

   Az ellés után normálisan is még több hétig ürül a kutya hüvelyéből véres jellegű váladék, egyre csökkenő mennyiségben. Ez általában nem nagy mennyiségű, friss vér, hanem inkább nyúlós vörösbarna váladék, ami a méh üregében felhalmozódott szövettörmeléket is tartalmazza.
   Ennek ellenére, ha nem egyértelmű a jelenség, vagy különösen, ha egyéb tünet is jelen van, mint például, hogy a szuka étvágytalan, lázas, kedvetlen, a kölykök nem szopnak, inaktívak, akkor mindeképpen javasolt állatorvosi vizsgálatot kérni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 6. Lola says :

  Kedves Doktornő!
  A kutyusunk (kistermetű) 2 napja fialt 5 kis gyönyörű köjköt,a 2.és a 4.nehezen ment mert farfekvésüek voltak.Az 5 böl 3 maradt életben.A kicsik jól vannak szopnak és nagyon elevenek.Ha kicsit kijön az anya kutyus a kicsiktől,2-3 perc után nyafognak.Az anya is jól van,van étvágya,mászkál,szeretgeti a kicsiket,viszont nagyon hüppög,nem annyira mint a szülés napján,de úgy mint akinek nagyon melege van,még mikor alszik is.Gyakran kináljuk vízzel.Okos ,jó kutyus.Nagyon féltjük.Ez a szapora légzés mitől lehet?Ugye ez normális és fokozatosan helyreáll.

  • Klapka says :

   Kedves Gazdi!

   Paulina Anna doktornő kérésére válaszolok Önnek. Sajnos látatlanban nehéz megállapítani, hogy mi okozhatja a kutya szapora légzését, ehhez mindenképpen meg kellene vizsgálnia egy állatorvosnak a mama kutyát. Szapora légzést akár láz is okozhat, aminek hátterében valamilyen gyulladás vagy fertőzés is állhat.

   Üdvözlettel: Kiss Edina, asszisztens

 7. HardCandy says :

  Kedves Doktornő!

  A szuka kutyánk épp most tüzel, a 10. napon, vagyis ma elvittük a kanhoz, aki nagyon rajta volt a fedezéses, de a szukánk folyton csak leült, esze ágában sem volt hozzájárulni a dologhoz. Ön szerint érdemes lenne pár nap múlva megismételni a találkozást, vagy pár nap múlva sem változna a szukánk hozzáállása? Válaszát előre is köszönjük!

  • Klapka says :

   Kedves gazdi!
   Sajnos a helyzet megítélése nem is olyan egyszerű. Az igaz, hogy az ovuláció és ezzel együtt a fogékony időpont megjelenése körülbelül a tüzelés megkezdésétől számított átlag 9.-11. napon szokott bekövetkezni, de ez csak egy nagyon közelítő átlag. Van olyan szuka, akinél sokkal hamarabb és olyan is, akinél jóval később.
   Így lehetséges, hogy az Önök kutyusa túl korán “tart”, azaz még csak az előivarzás (proösztrusz) fázisában, de az is lehet, hogy már túllépett a megfelelő időponton és már nem fogékony.
   A fogamzásképes állapot (tehát az ovuláció körüli 1-2 nap) általánossággal a következő tünetekkel jár: a vércsepegtetés megszűnik vagy nagy mértékben csökken, a szuka már nem ürít gyakran vizeletet, a hátát megnyomva mereven megáll, púposít, farkát félrecsapja (ún. tűrési reflex), és a kanok közeledését már nem fogadja agresszívan.
   Ez azonban nem szabályszerű, nem minden szuka produkálja, és van olan is, akinél a különböző fázisok (előivarzás, ivarzás, utóivarzás) tünetei összemosódnak, ezért sokszor állatorvosi módszerekkel szükséges bemérni, hogy mikor megfelelő az időpont, ehhez progeszteron és hüvelykenet vizsgálat a megfelelő eljárás (esetleg az ún. hüvelytükör).
   A fentiek alapján tehát nem tudom egyértelműen megmondani, hogy mi volt a hiba, de két dolgot tehet, a biztonság kedvéért azért megpróbálják még egyszer a találkozót, vagy állatorvos segítségét kéri az ivarzási ciklus pontos behatárolásához.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 8. HardCandy says :

  Kedves Doktornő!

  Köszönöm szépen a válaszát. A kutyánk még eléggé vérzik, valamint a farkát úgy behúzza, hogy szinte teljesen letakarja vele a nemi szervét, úgyhogy lehetséges, hogy még túl korán vittük. Agresszív nem volt tegnap se, sőt inkább kicsit félénk, de lehet az is gond volt, hogy nem hagytuk őket magukra, hanem négyen is szemmel tartottuk őket. Valószínűleg megpróbáljuk még egyszer a találkozót 🙂
  Még egyszer köszönjük a válaszát!

 9. Szőcs Noémi says :

  Tisztelt Doktornő.

  Egy fél éve hogy befogadtam egy 6 éves szukát a 7 éves kanom mellé. Mindketten bolonyai bishonok. A kan többszöri próbálkozás után sem fogadott el egy szukát sem egészen mostanáig. A kérdésem az lenne h 4 napja minden este párzanak mitöbb a szuka kéri az aktust rngedjuk e nekik vagy pedig válasszuk szét őket a párzási időszak lejártáig. Előre is köszönöm

  • Edina says :

   Kedves gazdi!

   Érdeklődnék, hogy mi lenne a céljuk: szeretnének kölyköket a kutyusoktól vagy éppen ellenkezőleg?
   Ha szeretnének kölyköket, akkor hagyják őket pározni bárhányszor, ahogy a szuka ciklusa változik, majd lassan el fogja utasítani a kant. Ha nem szeretnének, akkor már gyakorlatilag mindegy, így is angy a vemhesülés esélye.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 10. Réka says :

  Tisztelt doktornő!

  Érdeklődnék, hogy mi olyankor a teendő, hogyha az anya a gyermekeit el akarja vinni odébb a többitől. Tudni kell, hogy egy kicsivel több, mint egy hetesek a kicsik (kilencen vannak), viszont csak óvatosan próbálja odébb vinni őket, ha elkezd nyüszíteni a kicsi, akkor pedig abba hagyja majd megpróbálja ismételten a szájába venni, nem agresszívan, ma nyílt ki a szemük és eléggé kétségbe van esve az anya, sajnos nem tudom, hogy miért, de arra gondoltam, hogy lehet azért, mert már mozgolódnak, nyüszítenek. Ez normális? Próbálja őket az önállóságra nevelni?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Szilágyi Réka

  • Edina says :

   Kedves Réka!

   Lehetséges, hogy az anyakutya valamiért nem érzi biztonságban a kölykeit, emiatt akarja őket védettebb, nyugodtabb helyre vinni. Lehet, hogy zaj, vagy valamilyen zavarás éri őket a jelenlegi helyükön, néha nehéz azt megmondani, mit érez annak a szuka, de érdemes hagyni, hogy átköltöztesse a kölyköket és lehet, hogy az új helyen majd megnyugszik.
   Fontos azért a kölyköket is megfigyelni, állatorvosi vizsgálatnak alávetni, mert az is egy lehetőség, hogy valami problémát észlel a szuka és emiatt nyugtalan.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 11. Szabina says :

  Tisztelt Doktornő!
  Jo napot! Ha a szukám ellet de nem vagyok benne bisztos h minden burok eljött töle akkor adhatok neki valami gyogyszert ami ezt segíti?? Mert az elöző ellésnél a doki ergánt adott neki.

  • Edina says :

   Kedves gazdi!

   Ergmamcseppeket lehet használni ellés után, ritkán van mellékhatás, de állatorvosi felügyelet mindig javasolt, különösen azért, mert ha esetleg gyógyszer segítségével sem távozik minden szöveti részlet a méh üregéből, akkor komolyabb méhfertőzés alakulhat ki. Emiatt ultrahang vizsgálattal is érdemes ellenőrizni, nincs-e erről szó.
   üdvözlettel.
   dr. Paulina Anna

 12. liza says :

  Kedves Anna!
  Kutyusunk minden órás és reggel arra figyeltünk fel, hogy a hátsó részéből folyadék spriccel szerte szét majd utána is kisebb nagyobb foltokat hagy maga alatt. Ez Normális mert egyébként más ellésre utaló jeleket nem produkál
  Köszönettel

  • Edina says :

   Kedves gazdi!

   Feltehetően az ellés indulhatott meg, de a leírtak alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy miről van szó (honnan és milyen testnedv ürül). Amennyiben a magzatvíz elfolyt, de 4 órája nem indul meg a szülés, akkor állatorvoshoz kell fordulni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 13. Eva Magyar says :

  Kedves Doktor no!
  Nekem olyan kerdesem lenne hogy mi tortenhetett a kiskutyainkal on szerint?
  A kutyusunk fajtiszta es apuka is az szepek egyforma termetuek
  Beparoztattuk oket es szuletett 4 kiskutyus de ebbol 3 sajnos meghalt..
  Melegen voltak infra lampa alatt,probaltuk figyelni az evest es a rendszeres kakit is de rango gorcs szeruseg jott ra az egyikre es azt hittuk meghalt mert kineredt es ujraelesztettuk tobbszor is mind haromat sajnos 4.nap mar csak egy kutyus maradt mert hiaba virrasztittunk tettunk meg mindent elmentek….
  Az allatorvosunk szerint lehet hogy
  1. Teli voltak kakival (melegvizes ruhaval torolgettuk a fenekuket hogy kakiljanak mert az anya keveset nyalta oket)
  2. Nem esznek (virtasztottunk szoptattuk oket+ tapszer is amelYik nem akart szopni)
  3. Faznak (2. Ik nap vertunk infra lampat is de mivel benti kutyusok es Majusi jo ido van nem gondoltuk hogy kell)
  4. Rossz genetika
  On mit gondol errol
  Nagyon sajnaljuk a kis dragakat:(

  • Anna says :

   Kedves gazdik!
   Sajnálom, hogy elvesztették a kölyköket.
   Az állatorvosuk által felsorolt lehetőségek mind szóba jöhetnek és még számtalan egyéb fertőző és nem fertőző betegség, természetesen látatlanban, vizsgálat nélkül ez nem állapítható meg. Ennek az az oka, hogy az újszülött kiskutyák a legtöbb súlyos probléma esetén azonos tüneteket fognak mutatni. Ezért ilyen esetekben csak intézeti boncolással lehet közelebbit megtudni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 14. Tomi says :

  Tisztelt doktornő!
  A kutyusom sajna nem lett másik állathoz hozzá szoktatva így nem tűr meg más kutyát párosításnál ezt hogy oldjam meg?
  Köszönettel tomi!

  • Anna says :

   Kedves Tomi!

   Mesterséges termékenyítést javasolnék, ezt mi nem végezzük. Az Anirep Állatorvosi rendelőt javasolnám felkeresni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 15. Dalma says :

  Kedves Dokornő!

  A kutyánk (2 éves bullterrier) a vártnál egy héttel előbb megellett, a kölykök sajnos elpusztultak, a teje elapadt, a hasa teljesen lement. Most mikor az ellés normál ideje lenne, a kutya bújik, a leglehetetlenebb helyekre, keresi a helyét ahogy ellés előtt szokták. A hüvelyéből enyhén sárgás árnyalatú de átlátszó váladék ürül. Étvágya, testhőmérséklete rendben van. Mitől lehet ez?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves Dalma!

   Elképzelhető, hogy esetleg magzat, magzatburok maradt a méhben, emiatt mihamarabbi állatorvosi vizsgálatot és ultarhang vizsgálatot javasolnék.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 16. Àgi says :

  Tisztelt Doktornö

  Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy 8 éves kan francia buldogom, akire idő közönként rà jön a reszketés, szapora légzés.
  Benti kutya. Itt a nyàr, a jó idő. Nyitva az ajto ha itthon vagyunk, akkor szabadon jàr kel az udvaron, ha elmegyek itthonról bezàrom a hàzba, de nyitva van az ablak neki.

  Mitől keletkezhet ez a betegség? nàla?
  Mi a teendő, ha reszket és szaporàn veszi a levegőt? Mit csinàljak vele?

  Előre is köszönöm vàlaszàt!
  Üdvözlettel: Àgi!

  • Anna says :

   Kedves Ági!

   Bulldog fajtában a nehezített légzés sajnos anatómiai okokból gyakran előfordul, azonban ha az állat zihál és reszket is, ez valószínűleg valamely betegség (légzőszervi, keringési, stb…) tünete lehet, így mielőbbi állatorvosi vizsgálat szükséges.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 17. Éva says :

  Kedves doktornő,
  a kutyánk 5 napja ellett meg, 9 kiskutyát hozott a világra, a szuka egyébként spicc keverék. Ellés után nagyon lesoványodott, pedig rendesen adunk neki enni, és van is étvágya, vajon ez normális? Mikorra hízik vissza? Valamint a minap vettem észre, h a farka tovénél (ahol a széklet távozik) ki van sebesedve, a szőre is levált, ez mitől lehet?

  Előre is köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves Éva!

   Nagyobb alomszám esetén olyan nagy a tejbe kiválasztott fehérje- és energia mennyiség, hogy sokszor a legjobb táplálás mellett is fogy az anyakutya. Ezt azzal lassíthatjuk, ha a lehető legnagyobb energiájú és legjobb emészthetőségű tápot etetjük, ami legegyszerűbben valamely kölyök kutyáknak gyártott szuper prémium minőségű táp lehet. Lehet napi 3x-5x adni belőle, de ha így is sovány a szuka, akár előtte is lehet folyamosan, amíg nem kezd hízni. Ha ez is kevés, akkor a kölyköket esetleg tápszerrel mellé kell táplálni, de erre ritkán van szükség.
   A szőrhiány valószínűleg azért jött létre, mert a pérából ellés után még sok ideig távozik váladék (ez teljesen normális), és meleg, párás időben ez ún. macerációt hozhat létre a bőrön, köznapi szóval élve: “kicsípi” a bőrét. A területet le kell nyírni és napi mosással tisztán tartani, ha nagyon gyulladt a bőr, akkor állatorvosi vizsgálat szükséges, aki a megfelelő kenőcsöt fogja felírni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 18. Gömbi says :

  Tisztelt dr.Paulina Anna!

  2015.08.03 szült a szuka kutyám de sajnos ötből csak egy maradt életben.
  Napi szinten kicserélem a vizet és etetem.
  Annyit kell tudni róla hogy,keverék szuka arany vagy sárga színű a foxi terrierhez hasonlít fazonjára,méretéhez és termetsége.
  Szépen fejlődik a kan kiskutyánk. Egy két hete csak azt vettem észre hogy,a szuka vagyis az anya kutya nem iszik vizet amit naponta kicserélem neki.természetesen a melegebb időkben akár napi 2-3 or kicserélem.
  hazatérésem követően elmondta a nagymamám,hogy amit észre vett az anya(szuka) cselekvésére amin magam is elszörnyedtem. elmondása szerint,hogy az anya(szuka) kényszeríti a kan kölykét hogy,pisáljon és azt isza meg. Édesanyám is sokszor kiment hajnalban hogy,hagyja békén a szerencsétlen kölykét.. De ennek van valami oka vagy ez normális dolog ez? a másik problémám az hogy napi szinten kaparja a virágos földet és több helyen is. az ismerősöm szerint a vakond túrást érez vagy van ennél másabb magyarázat? Próbálgattam mondani neki hogy nem szabad a virágos kertet kaparni meg a jutalom falat sem segített. mindkét esetben mit tehetek doktornő? Köszönöm a megtisztelő válaszát! Kérem emailban is válaszoljon Köszönettel: Gömbi

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   Az anyakutya teljesen normális viselkedése, hogy a kölyök ivarnyílását nyalogatja, mert ezzel váltja ki a vizelési reflexet a kölyökből. Csak később tanulja meg a kölyök spontán is üríteni a vizeletét. Ez nem azért van, mert a szuka “megissza” a vizeletet, vagy mert egyébként keveset iszik, hanem egy természetes utódgondozási viselkedés. Tehát ebben a viselkedésében az anyát semmiképpen nem szabad megakadályozni, esetleg fenyíteni!
   Az, hogy az anya mennyit iszik sok mindentől függ, általában nem kell miatta aggódni, lehetséges, hogy éppen több nedves tápot vagy főtt házi eleséget kapott, és arra kevesebbet iszik, ez normális.
   A virágföld kikaparása egy rossz szokás, amit sok minden előidézhet, javaslom, hogy keressenek meg egy kutyakiképzőt vagy kutyaiskolában beszéljenek a problémáról szakemberrel, mert általában nevelési tanácsokkal lehet rajta segíteni, ami hosszabb összetett megoldást igényel, mint amit itt részletezni tudnék.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 19. Eszter says :

  Tisztelt doktornő!

  Bernáthegyi kutyusunk 2 napja 3 picurkát hozott a világra.
  Úgy tűnik, minden rendben van, persze ilyenkor egy csomó kérdés felmerül az aggódó gazdiban.
  Kérem segítsen pár dologban!
  Mikortól kell a kicsiknek székletet, vizeletet üríteniük? Ha ez nem történik meg, akkor hogy vesszük ezt észre a piciken?
  Anyakutyusnak kiegészíthetjük a táplálását tehéntejjel? Jót teszünk ezzel? Ha igen, bolti vagy házi tej legyen inkább?
  Táp választásában is bizonytalanok vagyunk.
  Köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel:Eszter

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   A kölykök a megszületés után rögtön képesek vizeletet és székletet üríteni, csak ezt az anyakutya azonnal lenyalja, ezért legtöbbször nem is látjuk. Sőt, éppen az ivarszervek és a végbélnyílás nyalogatása váltja ki a kölykökben az ürítési reflexet.
   Az anyakutyának a legideálisabb valamely prémium minőségű, magas energiatartalmú tápot adni, ez lehet, kifejezetten szoptató kutyáknak való táp, de lehet kölyöktáp is. A kölyköknek is ez a legjobb 3 hetes kortól.
   Ha ezt nem szeretnék, akkor házilag is össze lehet állítani megfelelő táplálékot, de ez gondos válogatást igényel ebben az érzékeny periódusban. Javasolnám dr. Fodor Kinga, állatorvos: Mit egyen a kutyám című könyvét, amelyben kifejezetten gazdiknak gyűjtött össze recepteket házikosztból, maradékokból történő kiegyensúlyozott étrend összeállításához.
   Tehéntejez nem javasolt adni, mert a benne lévő tejcukrot nem emésztik meg a kutyák, felboríthatja a bélflórát és hasmenést okozhat. A kölyköknek pedig ez kifejezetten rossz. (Házitejet pedig eleve csakis forralás után javasolt fogyasztani embereknek is a fertőzések elkerülése végett).

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 20. S Balázs says :

  Tisztelt Doktor Nő!

  Labrador szukánkat 10 nappal ezelőtt pároztattuk.
  3 napot töltött a kannal, ami többszöri párzást eredményezett, de nem látták őket összeragadni a párzások végén.
  Lehetséges e ettől függetlenül, hogy a kutya vemhes?
  Illetve vemhesség esetén 1 hét elteltével változhat e viselkedése? Ugyanis 2-3 napja észrevehetően megváltozott a kutya, még lustább lett, de közben izgága. Ha bent van, ki szeretne menni, ha kint van akkor pedig be. Nyugtalan, sétálni sem hajlandó sokat, visszafordul 1-2 vizelés után. Valamint a figyelmünket igényli, jön utánunk és leül elénk, felnéz ránk, várja hogy simogassuk, foglalkozzunk vele.

  A kutya jólnevelt, nyugodt természetű. Jelenleg kissé elhízott.

  Válaszát, véleményét előre is köszönöm!

  Balázs

  • Anna says :

   Kedves Balázs!

   Összeragadás nélkül is bekövetkezhet vemhesség a párzásból. Viselkedésváltozás egy héttel utána szerintem nem valószínű ebből az okból, de azért nem is lehetetlen, hiszen hormonális változások állnak elő.
   Biztos információnak a legkorábban a vérből végzett vemhességi tesztet vagy ultrahang vizsgálatot javaslok.

   Üdvözlettel:
   Paulina Anna

 21. T. Hajnalka says :

  Tisztelt Doktornő!

  Nekem olyan kérdésem lenne, hogy igaz-e, hogy az első ellésből származó kiskutyák betegesebbek lesznek, mint a későbbi ellésből születő kutyák. Most szeretnénk kiskutyát majd a családba és nem tudjuk, merjünk-e első almos kutyusok közül választani.

  Köszönettel:

  Hajni

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Hajnalka!

   Ez az állítás nem igaz, így nyugodtan választhatnak első almos kutyusok közül is új családtagot.:) Ellés körüli, illetve ellés utáni komplikációk fajta és/ vagy egyedi tulajdonságok alapján fordulhatnak elő, azonban az ellések száma nem befolyásolja a születendő alom egészségét.

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 22. Dalma says :

  Kedves Doktotnő
  Azt szeretnem kerdezni latom hogy terhes a kutyam mert volt mar egyszer stettford pitbull keverek es egyutt vannak este meg napkozben is ha rossz ido van vagy ha bent akarnak lenni es ha eppen akkor szülne amikor bent vannak nem baj e hogy ott van az apa kutya ?

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Dalma!

   A biztonság kedvéért azt tanácsolnám, hogy a szülés idejére különítse el az apa állatot. Ugyan jó eséllyel akkor sem lenne probléma, ha együtt maradnának(főleg ha amúgy is sokat vannak együtt), de sajnos nem lehet biztosra tudni, hogy hogyan reagálna a szituációra az apa, vagy akár az anya kutya.

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 23. Molnár Róbert says :

  Kedves Doktornő,Doktor úr!

  Magyar vizslám tüzel és a szomszédban van a nagyapja,lehet felpározt vele!Ez nagy probléma?

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Molnár Róbert!

   Kérdése kétféleképpen is értendő.
   Amennyiben a szomszéd nagyapa kutyára vonatkozik: Alapvetően nem tanácsos a belterjes tenyésztés (rokonnal pároztatás), mivel növeli a különféle (öröklődő) betegségek kockázatát. Nem tartom valószínűnek, hogy egyszeri alkalomból probléma lenne, de a jövőben mindenképpen figyeljen oda a két kutya elkülönítésére hasonló szituációban.
   Amennyiben a vemhességre vonatkozik: Ha a probléma alatt vemhességet ért, úgy első lépésként meg kell bizonyosodni róla, hogy vemhesült-e az állat. Ezt követően, ha úgy ítélik meg, hogy nem szeretnék/tudják megtartani az almot, úgy a vemhesség megszakítására lesz szükség. Ennek elsődleges módja az ivartalanítás, de létezik egy Alizin nevű injekciós kezelés is. További/részletesebb információkért kérem keresse fel állatorvosát.
   Ha bármi más kérdése lenne még, írjon nyugodtan vagy keressen minket telefonon, vagy akár személyesen is!

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 24. Imre says :

  Keves Doktornő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, 2 éve ivarérett de nem pároztatott yorkinak lehet e kiskutyája? Vagy mennyi az a pontos idő mielőtt még nem lenne egészségügyi kockázata?

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Imre!

   Igen, kiskutyájának nyugodtan lehetnek kölykei. Nincs egészségügyi kockázata az Ön által leírt körülményeknek.
   (egyes források szerint pont, hogy ajánlott néhány tüzelést várni, mielőtt befedezteti kedvencét)

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 25. Márti says :

  Kedves Doktornő/ Doktor úr!
  Azt szeretném megtudni, hogy hány éves koráig szülhet egy szuka kutyus. Mi ugyanis most felnőtten vettünk magunkhoz egy francia bulldogot. Állítólag már kétszer szült. Ez probléma vagy nem? A kutyus talán 7 éves az oltási könyve szerint, de jól láthatóan át van írva a születési ideje. Szeretnénk, ha lenne nekünk egy kicsi tőle, ha ő már nem lesz!
  Köszönöm a válaszát!
  Tóth Gáborné

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Márta!

   Kérdésére sajnos nem tudok egyértelmű igen/nem válasszal szolgálni. Nincs pontosan meghatározva, hogy általánosságban hány éves koráig szülhet egy szuka kutya. Mérlegelni kell a körülményeket, elsősorban a kutya egészségi állapotát. Egy 7-(8-9) éves francia bulldog esetében, (én személy szerint) nem feltétlen javasolnék vemhességet. Ha mégis egy új alom mellett döntetnének, mindenképpen ajánlanám előtte az anya kutyus alapos és részletes egészségügyi kivizsgálását.
   Ha lenne még kérdésük, nyugodtan írjanak/hívjanak vagy keressenek minket akár személyesen is!

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 26. Tálos Alexandra says :

  Kedves Doktornő/ Doktor úr!
  Az lenne a kérdésem, hogy van egy törpe pincser kiskutyám (kan). Találtunk egy kislányt neki, és most nem tudom, hogy fedeztetés után megvàltozna-e? Természetére gondolok, és arra hogy az emberhez való viszanya más lenne-e? Vagy a másik kutyákhoz való hozzáállása más lenne-e.
  A kuyusom augusztusban lesz 4 éves.
  Lehet, hogy butaságot kérdezek, de nálunk elég fontos szerepet tölt be a kiskutya.
  Előre is köszönöm a választ!
  Tisztelettel: Tálos Alexandra

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Tálos Alexandra!

   Párzást követően nem változik sem az állat természete, sem a gazdához való kötődése, fedeztessenek vele bátran.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 27. Petra says :

  Kedves Doktornő / Doktor úr!

  2016.06.25.-én vagyis tegnap volt a 3 éves, boxer kutyámnak az első ellése, 9 babát szült, ebből az utolsó sajnos halva született! A 8. baba nagyon kicsi és gyenge a többihez képest, de nagyon küzd! Próbáljuk mindig rátenni a cicire, de az anyuka leszedi róla, ez miért lehet ?
  Köszönöm a válaszát!
  Zámbó Petra

  • dr. Abuzant Balázs says :

   Kedves Zámbó Petra!

   Sajnos ilyen előfordul szülést követően , pontos okát nem lehet tudni. Ebben az esetben kutya anyatej pótló tápszert javasolnék a kicsiknek, esetleg szóba jöhet még dajkakutya megoldás is.

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

 28. Szabó Andrea says :

  Kedves Doktor! Nagyon szomorú vagyok a kutyám 1 héttel hamarabb elett eddig 1 kiskutyát aki életképtelen volt és el pusztult. Van még a kutyában egy ideig nagyon lihegett most nyugodt. Szeretném tudni mi lehetett az oka hogy hamarabb elett? Van e arra esély hogy a többi kölyköt késöbb hozza a világra akár egy hét múlva mikor az ideje lenne. Válaszát előre is köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves Szabó Andrea!
   Mielőbb fontos lenne egy progeszteron hormon mérés, mert lehet, hogy alacsony a szintje és adagolni kéne az anyának, hogy a többi kölyök ne szülessen meg idő előtt.
   Forduljanak mielőbb állatorvoshoz!

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 29. Csilla says :

  Kedves Doktornő!A kutyám olyannal párosodott amivel nemkellett volna.Az én hibám.:-(Van valami magzatelhajtó?Ha igen,ez mivel jár?Elpusztulhat?Nagy fájásokkal?Köszönöm válaszát.

  • Anna says :

   Kedves Csilla!

   A jelenleg legbiztonságosabb szer, amely a legkevesebb mellékhatással jár, az aglepriszton hatóanyagú injekció.
   Ez a párzás utáni 0.-46. napig adható. Azonban a 25.-30. nap előtt nem feltétlenül adnám be, mert lehetséges, hogy felesleges, hiszen a párzások egy részében nem lesz vemhesség.
   Ekkor, a 25-30. napon ultrahang vizsgálattal meg lehet nézni, van-e vemhesség.
   Tehát két lehetőség van: vagy “látatlanban” beadatják az injekciót vagy csak akkor ha vemhes a kutya, így viszont valamivel jobban megviselheti a szukát az injekció és látható vetélés következik be.
   Hosszú távon az ivartalanítás oldja meg a problémát és ha vemhesült most a kutya, akkor is elvégezhető a műtét.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 30. Hasani Mónika says :

  Tisztelt Doktornő!
  Van egy palotapincsi lány kutyusom és észre vettem hogy hasas. Az apa kutya egy keverék kicsivel nagyobb termetű. Azt szeretném kérdezni hogy a szülésnél lehet e valami komplikáció esetleg nagyobbak lesznek a kölykök és nem tudja meg szülni? A válaszát előre is köszönöm.

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Hasani Mónika!

   Kistestű kutyáknál sajnos eleve előfordulhat komplikáció, mindenképpen javasolt ultrahanggal megnézni, hogy hozzávetőlegesen mennyi kölyök van (pontos számot ultrahanggal nehéz mondani), mert ha csak 1-2 kölyök van, akkor nagyobb az esély, hogy nagyobbak is lesznek. Mindenesetre annak ellenére, hogy nem biztos, hogy lesz komplikáció, mindenképp javasolt az ellés közeledtével az állat mellett lenni, hogy ha bármi problémát észlelnek (erőlködik, de nem jönnek a kölykök, több, mint fél óra telik el két kölyök között vagy látszólag lezajlott az ellés, de órák múlva ismét elkezd zihálni, erőlködni), akkor tudják vinni mihamarabb állatorvoshoz. Az ellés idejét az alábbi módszerekkel lehet behatárolni: ha tudják, hogy mikor volt a fedezés, akkor attól számítva körülbelül 62-65. napon várható az ellés. Ezen túlmenően ellés előtt nyugtalanabbá válik, “fészkel”, illetve 12-24 órával az ellés előtt 1 fokot csökken az állat testhőmérséklete (ez nem egy tudományos meghatározás, hanem megfigyelésen alapul, ezért nem minden esetben van így).

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 31. Gyetvai Nikolett says :

  Tisztelt doktornő!
  Van egy másfél éves akita szuka és egy 8 hónapos kan kutyám. A problémám az hogy a szuka folyamatosan mássza a kant. Most lenne ivarérett a kan? Vagy miért történik ez? Nem fogom ivartalanítani őket, van 2 külön kenel azokra a hetekre mikor tüzel a szuka.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Anna says :

   Kedves Gyetvai Nikolett!

   Ugrálhatja a szuka a kant, azért is, mert ivaréretté vált a kan, de akár a dominancia kifejezése is lehet ez a viselkedés. Ha elzárkózik az ivartalanítás lehetőségétől, akkor sem a különzárást javasolnánk, egyrészt mert szinte minden esetben “megtörténik a baleset”, másrészt azért sem, mert ez a kutyáknak nagyon frusztráló élmény. Van lehetőség a kan kutyának bőr alatti implantátum (suprelorin) beadására, amellyel fél évig biztosítható, hogy ne tudja vemhesíteni a szukát.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 32. Zsuska says :

  T.doktornö!
  Ma èszrevettem hogy yorky dzuka kutyámnak spriccel a teje! Hasa nincs , volt vele kan kutya de egyszer sem lattuk pározni öket! Àllterhes esetleg lehet? Akkor van teje? Ön szerint?

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Gazdi!

   Valószínűsíthetően álvemhességről van szó, ilyenkor hormonhatásra megindul a tejelválasztás, anéélkül, hogy az állat ellett volna. Mindenképp javasolt állatorvoshoz vinni ennek megerősítésére, illetve annak kizárására,. hogy esetleg a kan kutya befedezte a tüzelés időszaka alatt.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalion

 33. Kenomag says :

  Olyan kérdésem lenne hogy 4 picur kutyusomnak gyönyörűek a fogaik 6-hetesek, de 2 picur valamiért nem bújt meg ki a foguk. ÉREZHETŐ de nem úgy mint ahogy a többi.Mit lehet ilyenkor tenni?

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   Ne aggódjon, a fogak kibújása változó időben történik, a fogváltás 6 hetes és 6 hónapos kor között fog lezajlani, de egyedi eltérések mindig lehetnek a pontos időpontokban.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 34. panka says :

  Kedves Doktornő!
  6.éves a puli szukám,szeretnénk kis kutyákat(most először,és utoljára,nem volt még pároztatva)nem öreg már hozzá?
  Ma kezdte el a tüzelést,8-10.napon fogamzó képes?Udvarlót is találtunk neki,de féltjük,mert kis testű.Lehet,hogy késő?

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   6 évesen ideális korban van egy szuka a pároztatáshoz, ugyanakkor javaslom, hogy egyéb szempontokat is fontoljanak meg. Manapság egyértelműen tudott, hogy a szuka ellésének nincs betegségmegelőző szerepe. Tehát ha sosem szül, ettől nem lesz hajlama ivarszervi vagy hormonális betegségekre, tehát ilyen irányú előny nincs.
   Ha nem szakképzett tenyésztők, akkor sokkal nehezebben tudják megvalósítani a szülőpár megfelelelő kiválasztását, törzskönyveztetését, szűrését az örökletes betegségekre, a kölykök gondos ellátását (chip, oltások, féreghajtás, bolha, kullancs, szívféreg elleni védelem stb…). Ezek híján nem javasolható a kutyák véletlenszerű pároztatása, hisz törzskönyv nélküli, alkalmilag született kölykökkel tele van az összes hazai állatmenhely, tehát állatvédelmi szempontból ezek számát növelni nem etikus.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 35. János says :

  Kedves Doktornő!
  Ha a kutya párosodik de úgymond ,,nemragadnak,,össze akkor is fogannak kiskutyák vagy ez kizárt dolog így ?

  • Anna says :

   Kedves János!

   Összeragadás nélkül is vemhesülhet a szuka.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 36. jozsef says :

  Kedves Doktornö
  a kutyusom már lasan 2 napja vajudik nehezen fial lehet nagy bene a kutya vagy hasonlok..álatorvoshoz nemtudom vini mert sokba kerüne ,,hogy tudnák neki segiteni??fontos ha lehet gyorsan kelene a segitcség

  • Anna says :

   Kedves József!

   Sajnálom, hogy jelenleg anyagi helyzete nem engedné meg az állatorvosi ellátást. Ugyanakkor feltétlenül és azonnal megoldást kell találni a problémára, mert az állat irtózatos szenvedéseket élhet át! Ön ezen nem tud segíteni. Ha tudja, kérje ismerősei, barátai segítségét, ha nem, akkor beszéljen a leghamarabb elérhető állatorvossal és kérdezze meg, hogy esetleg részletfizetésre vagy haladékra van-e lehetőség. Legjobb megoldás lehet, ha állatvédőkhöz fordul.A lényeg, hogy mielőbb kapjon a kutyus állatorvosi ellátást, mielőtt szörnyű kínok között meghalna.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

Fel