A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

SZEMÉSZETI RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig9:00 - 19:00

Online bejelentkezésKOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Annus Katadr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Paulina Annadr. Szentgyörgyi-Deák Kamilladr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő12:00 - 20:008:00 - 16:00-*Változó-8:00 - 15:0010:00 - 18:00
Kedd8:00 - 16:0012:00 - 20:009:00 - 15:00*Változó-10:00 - 18:00-
Szerda-8:00 - 16:00-*Változó10:00 - 16:0012:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 20:00-9:00 - 15:00*Változó12:00 - 18:008:00 - 16:00-
PéntekVáltozóVáltozó-*Változó10:00 - 16:0010:00 - 18:00-
SzombatVáltozóVáltozó---VáltozóVáltozó

*Változó, időpontot kérjük telefonon egyeztessenek a doktornővel (+3620/215-71-21)


SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:009:00 - 15:00--
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00-
Szerda11:00 - 18:009:00 - 15:00--
Csütörtök--9:00 - 15:009:00 - 19:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 19:00--

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022
Epilepszia:
+3620 215-7121

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Babéziózis

A betegséget egy egysejtű parazita, a Babesia canis okozza, Magyarországon a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfajok terjesztik.  A kullancsok főként erdős-bokros területeken fordulnak elő, de a csak kertekben élő kutyák is gyakran fertőződnek, mert a kerteken áthaladó macska vagy a madarak is hurcolhatják a parazitát. 

A parazita a fertőzött kullancsok nyálával vérszíváskor kerül be a kutyák szervezetébe, ahol a vörösvértestekben élősködik. A  kullancs vérszívásától az első tünetek megjelenéséig eltelt idő, az ún.  lappangási idő 1-20 nap, de átlagosan 1 hét.

A betegség első fázisában magas láz (akár 42°C), elesettség, étvágytalanság, fáradékonyság alakul ki. Némely esetben ingadozó járás, hátulsó végtaggyengeség mutatkozhat. Nagyon fontos, hogy a tulajdonos már ekkor állatorvoshoz forduljon, mert ekkor még jóval nagyobb eséllyel gyógyítható az állat és a szövődmények kialakulása is kevéssé valószínű. Az egysejtű tönkreteszi a vörösvértesteket. Gyorsan kialakuló vérszegénység lép fel, amelyet a világossá váló nyálkahártyákon könnyű észrevenni. Másrészről a vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték a vizeletet sötétsárgára, kávébarnára színezi.  A nyirokcsomók és a lép megnagyobbodása tapintható. Kezelés nélkül az akut krízis során az elhullás néhány napon belül bekövetkezhet.

A későbbi stádiumokban további káros következmények alakulhatnak ki. A vesekéregben lévő kanyarulatos csatornácskák károsodnak, a májban elhalások alakulhatnak ki. Ebben a fázisban a nyálkahártyák sárgára színeződhetnek (icterus), a máj- illetve vesekárosodás tünetei is jelentkezhetnek (hányás, hasmenés stb.).

Mindezeken túl viszonylag gyakran fordul elő – megfelelő kezelés ellenére is – hogy a babéziózis szövődményesen egy másik kórképbe megy át, amelyet immunhaemoliticus anemiának nevezünk (IHA).  A betegség lényege a vörösvértestek károsodása a szervezet rendellenes immunválasza következtében, mert a szervezet az elváltozott vörösvértesteket idegen, „ellenséges” sejtként azonosítja. Tehát a szervezet maga pusztítja tovább a vörösvértestjeit.

Az említett szövődmények gyógyítása természetesen más és más terápiát igényel, ezért részletes kivizsgálás szükséges ezek diagnosztizálása illetve kizárása céljából.

Az időben felismert babéziózis jól kezelhető, viszont az olyan elhanyagolt esetek kórjóslata, ahol már szövődmények is felléptek, sokkal rosszabb.

Megelőzés:

 1. Lehetőleg az év minden időszakában védjük kedvencünket a kullancsoktól, mert a kullancsok aktivitása csak a nagyon hideg téli illetve a nagyon forró nyári időszakban csökken, ezen kívül mindig előfordul a betegség!
 2. A kullancsok távol tartására szolgáló terméket csak állatpatikában vagy állatorvosi rendelőben vásároljunk, mert sajnálatos módon számos nem megbízható termék is van forgalomban a bolti piacon.
 3. A kullancsokat távol tartó termékekkel kapcsolatban vegyük figyelembe, hogy az ún. „spot on” termékek mindegyike kullancsok ellen 4 hétig (=28 nap) garantál védettséget.
 4. A kullancs elleni nyakörvek hosszabb védettséget (6-8 hónap) biztosítanak, de azokat az állatnak mindig szorosan kell viselni, nem szabad levenni, az állatot nem szabad fürdetni. A néhány hónap alatt képződött zsíros réteget a nyakörvről száraz ruhával le kell törölni.
 5. A különféle porok, az állat helyének permetezése, egyéb módszerek igazán nem váltak be az állatok megfelelő védelmére.
 6. Magyarországon az utóbbi években jelent meg a babéziózis elleni védőoltás Nobivac Piro néven. Ez a vakcina nem előzi meg az állat fertőződését, de a betegség csak néhány napos levertséget, esetleg lázat idézhet elő. Komolyabb vérszegénység, máj-, vesekárosodás vagy immunológiai szövődmény nem alakul ki. Tehát a betegség valóban veszélyes kártételétől mentesül az állat. Az oltás beadásakor átmeneti mellékhatások előfordulhatnak.
 7. Ha az állatban a rendszeresen (és helyesen) is alkalmazott készítmények mellett is találunk kullancsot (sajnos a gyártók max. csak 95-99%-os hatékonyságot garantálnak), azt mihamarabb távolítsuk el.
 8. Ha a kutya kifejezetten ki van téve a kullancsfertőzésnek, mert sokat jár erdőben, bokros-fás helyeken, kombináljunk többféle védekezési módszert, pl.: ultrahangos riasztó + spot on. 
Összeállította: dr. Paulina Anna
Címke: ,

8 hozzászólás to “Babéziózis”

 1. Kerékgyàrtó Fanni says :

  Üdvözlöm Doktornö,

  Szeretném megosztani önnel, hogy mi történt a 9 éves boxer kutyusommal. Sajnos ö is elkapta a babéziózist..körülbelül 1 hónappal ezelött àllapìtottàk meg nàla: hirtelen egyik òràról a màsikra leesett a làbàról, 42 fokos làza volt és legyengült, hàtsó làbaira sàntìtott kissé. Az orvost még aznap kihívtuk megkapta a szükséges gyógyszereket, vakcinàkat és 1 hetes antibiotikum kezelésen volt. A kutyus úgy tűnt hogy túl lett rajta, ismét ereje teljében volt.

  Az orvos a vérvizsgálati eredményekkel kapcsolatban mondta hogy határértéken voltak, de mivel nem tapasztaltunk színeváltozást a vizeletben sem, megnyugodtunk. Azonban tegnap délutàn a kutyàt elpusztulva talàtam meg az udvaron…olyan volt mintha csak elaludt volna,feküdt az oldalàn. A kutyus semmi jelét nem mutatta annak, hogy nem jól lenne, reggel evett is mielőtt elindultunk itthonról!

  Nagyon megviselte a családot a veszteség. Szeretnék érdeklödni, hogy ez lehet szövödménye a fertözésnek 1hónap jólét elteltével?? Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdvözlettel, Fanni

  • dr. Paulina Anna says :

   Kedves Fanni!

   Első sorban szeretném együttérzésünket kifejezni kutyusa elvesztése miatt.
   Sajnos a rendelkezésre álló információk alapján nem tudok egyértelmű választ adni arra, mi vezethetett az állat elhullásához.
   Ahogy az ismertetőben is részleteztem, a babeziózis igen sokféle szövődményhez vezethet és saját tapasztalatom is az, hogy manapság egyre gyakoribb a betegség elhúzódóbb lefolyású (félheveny, idült) formája. Ilyen szövődmény leggyakrabban a veseelégtelenség, májelégtelenség illetve az immunhemaolitkus anemia (IHA) nevű kórkép. Mindhárom probléma végzetes lehet. Az Önök esetében nem tudhatom, hogy milyen értékek voltak határon illetve pontosan milyen vérvizsgálat történt, így nem alkothatok arról sem képet, kialakult-e szövődmény vagy sem.
   Azonban nem nagyon valószínű, hogy ilyen súlyos, elhulláshoz vezető szövődmények alakultak volna ki, ha egy hónapon keresztül teljesen tünetmentes volt az állat.
   Tehát inkább azt feltételezem, hogy valami teljesen más oktanú heveny probléma okozhatta a kutyus halálát (mint pl. a gyomorcsavarodás), de sajnos ezt ma már nem tudhatjuk.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 2. Tóth Bianka says :

  Kedves Doktornő!
  Az én kutyám, múlthéten kedden az az 2014.11.15.-én kezdett el hányni akkor azt hittük,hogy gyomorontás..ez még 1 napig így ment majd csütörtökön már nem hányt, de péntek délután ismét..azonnal orvoshoz mentünk vele..Jelenleg úgy néz ki, hogy a kutyusum babéziózist kapott el , viszont a tünetek nem jelentkeztek! Nem étvágytalan, nem levert, a 4 lábán jár iszik és eszik is..Viszont tegnap voltunk ultrahangon ahol azt mondák a babézis maga nem áll már fent , csak a szövődmények a fent leírtak azok egyeznek (kivéve a lázat az sincs neki), viszont ahogy olvasom akkor a veszély mégse múlt el ?

  • Klapka says :

   Kedves Bianka!

   Pontosan kéne tudni, milyen módszerrel igazolták a babeziózist illetve ha szövődményeket feltételeznek, akkor milyen vizsgálat alapján (pl.: vérvizsgálat, ultrahang vizsgálat) és pontosan mit(pl.: májelégtelenség, veseelégtelenség, autoimmun hemolitikus anémia)?
   Ha ezt tudnánk, akkor lehetne megítélni, hogy ez mennyire biztos, illetve, hogy mennyire súlyos és van-e teendő.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

   • Tóth Bianka says :

    Kedves Dr. Paulina Anna!
    Ultrahanggal igazolták az epéje és a mája van megdagadva a vizelete pedig kávé színű. Jelenleg infúzióval kezelik..

    • Klapka says :

     Kedves Bianka!

     Az ultrahang vizsgálat is nagyon hasznos vizsgálati módszer, mert a belső szervek alaki eltéréseit azzal láthatjuk, de általában vérvizsgálat is szükséges ahhoz, hogy a szervek működését láthassuk. Az infúzió terápia nagyon fontos, sikeres gyógyulást kívánok.

     Üdvözlettel:
     dr. Paulina Anna

 3. Korányi Pál says :

  Tisztelt Doktornő!
  Kutyám harmadik (!) alkalommal kapta el a babéziózist a cseppek és nyakörvek ellenére. Ezek hatékonyságára nem szeretnék kitérni, most az újonnan bevezetett rágótablettával próbálkozunk. A kezelések eddig kisebb vagyonba kerültek. Kérdésem az újrafertőződés után kialakuló kórkép súlyosságával kapcsolatos. Általában egy fertőzés után kialakul némiféle immunitás. Jelen betegség esetében azonban ez nem tűnik igaznak. Érdekelne, hogy eltérő-e a kutyák érzékenysége a babéziózisra, illetve egy újrafertőződés után súlyosabb tünetek jelentkezhetnek-e a korábbiakhoz viszonyítva?
  Üdvözlettel

  • Abuzant Balázs says :

   Tisztelt Korányi Pál!

   Kérdése nagyon jó és igen precízen veti fel a betegséggel kapcsolatos problémákat.
   Reméljük, az új rágótabletta beválik Önöknél. Mind személyes, mind szakmai tapasztalataink nagyon jók ezzel az új tablettával, így jómagam is bátran ajánlom!
   Kérdéseire válaszolva: nagyon jól írja, általánosságban egy fertőzést követően immunitás alakulhat ki a szervezetben, melynek célja az újbóli fertőződés kivédése. Azonban igen, Babesiosis esetében ez sajnos nem igaz, sőt, gyakran éppen fordítva alakul. Fontos tudni, hogy egyfelől kutyák egyedi érzékenysége eltérő a kórokozókkal szemben, másrészről, magát a kórképet (babesiosis-t) többfajta parazita is kialakíthatja! Ezekből adódóan bizony előfordulhat újrafertőződés (mint ahogy az Ön esetében is történt) és sajnos ebben az esetben súlyosabb tünetek, illetve szövődmények jelentkezhetnek.
   Az ilyen esetekre – így az Ön esetében is – javasolható a babéziózis elleni védőoltás alkalmazása, mely ugyan magát az állat fertőződését nem előzi meg, de a kialakuló tüneteket jelentős mértékben mérsékli. Így egy esetleges (újbóli) fertőzéskor a betegség valóban veszélyes szövődményeitől mentesül az állat. (néhány napos levertség, esetleg láz ebben az esetben is előfordulhat)
   Úgy vélem, az Önök által is alkalmazott rágótabletta + védőoltás kombinációjával igen erős babéziózis elleni védelem alakítható ki kutyája számára.

   Ha bármi kérdése felmerülne még, írjon vagy keressen minket telefonon, vagy akár személyesen is és segítünk szívesen!

   Üdvözlettel:
   dr. Abuzant Balázs

Fel