A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

SZEMÉSZETI RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig9:00 - 19:00

Online bejelentkezés



KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Annus Katadr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Paulina Annadr. Szentgyörgyi-Deák Kamilladr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő12:00 - 20:008:00 - 16:00-*Változó-8:00 - 15:0010:00 - 18:00
Kedd8:00 - 16:0012:00 - 20:009:00 - 15:00*Változó-10:00 - 18:00-
Szerda-8:00 - 16:00-*Változó10:00 - 16:0012:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 20:00-9:00 - 15:00*Változó12:00 - 18:008:00 - 16:00-
PéntekVáltozóVáltozó-*Változó10:00 - 16:0010:00 - 18:00-
SzombatVáltozóVáltozó---VáltozóVáltozó

*Változó, időpontot kérjük telefonon egyeztessenek a doktornővel (+3620/215-71-21)


SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:009:00 - 15:00--
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00-
Szerda11:00 - 18:009:00 - 15:00--
Csütörtök--9:00 - 15:009:00 - 19:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 19:00--

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022
Epilepszia:
+3620 215-7121

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Kiegészítő alternatív terápia epilepsziás kutya és macska betegek részére

Epilepsziás kutya és macska betegek kezelésére több alternatív kezelési lehetőség áll rendelkezésre, azonban azt fontos szem előtt tartani, hogy ezek nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést, csak kiegészítik azt. Alternatív kezelési lehetőségek: táplálék kiegészítő készítmények, diéta, akupunktúra. A gyakorlatban általában elsősorban a különböző táplálékkiegészítők használata gyakori.

A táplálék kiegészítők egy része az idegsejtek védelmében, az idegsejt működés támogatásában vesz részt, más részüknek rohamgátló hatása van.

 

Idegvédő, idegsejt regeneráló, görcs gátló hatású táplálék kiegészítők:

Dyna-Lode:

A benne található foszfolipidek és glikolipidek a sejtmembrán felépítésében vesznek részt, ezek az idegsejtek regenerációját segítik elő, valamint az ún. ingerületátvivő anyagok (az idegsejtek közti kommunikációban vesz részt) működésében vesz részt. A kolin és foszfatidil-etanolamin ugyanezen ingerületátvivő anyagok előanyagai, vagyis a felépülésük megkezdéséhez szükséges anyagok. A kolin, metionin és inozitolnak antioxidáns, sejtregeneráló, idegsejtvédő, az agyban zajló energiafolyamatokat segítő és sejtregeneráló hatása van. A koenzim Q10 pedig serkentő hatással van a szívben és az agyban zajló energiatermelő folyamtokra.

Epilepsziás kutyák és macskák esetén az idegsejt védő hatása és az ingerületátvivő anyagok működésének elősegítése használható ki. További pozitív hatása, hogy fokozza az antiepileptikumok hatását és a metionin, E-vitamin és B-vitamin (B1, B2, B12) tartalmának köszönhetően májvédő hatása is van, ami tartós gyógyszerszedésnél előnyös.

foszfolipidek és glikolipideksejtmembrán alkotók, idegsejt regenerálók, ingerületvivő anyagok működését segítik
kolin és foszfatidil-etanolaminingerületátvivő anyagok előanyagai
kolin, metionin, inozitolantioxidáns, sejtregeneráló, idegsejtvédő hatás, sejtregeneráló és az agyban zajló energiafolyamatokat segítik
koenzim Q10a szívben és agyban zajló energiatermelő folyamatokat segíti elő
metionin, E-vitamin, B-vitaminok (B1, B2, B12)májvédő hatások

 

Újabb fejlesztés a Dyna-Lode Plus, mely az előzőekben felsoroltakon túl dimetil-glicint tartalmaz. A dimetil-glicin első sorban immunerősítő, a szervezet, így az agy anyagcsere folyamataiban is részt vesz, méregtelenít, daganatos betegségek esetén áttét képződés esélyét csökkenti.

DM-Guard:

Dimetil-glicin, U-vitamin és B12-vitamin tartalmú táplálék kiegészítő. A dimetil-glicin és az U-vitamin első sorban immunerősítő, a szervezet, így az agy anyagcsere folyamataiban is részt vesz, méregtelenít, daganatos betegségek esetén áttét képződés esélyét csökkenti.

A B12-vitaminnak fontos szerepe van az idegrendszer fejlődésében, az idegsejtek védelmében.

Epilepsziás betegek esetén az idegsejtvédő hatása fontos, valamint az agy oxigén ellátását és anyagcseréjét fokozó hatása.

Armillaria plus:

Az Armillaria Plus Armillaria Malea (mézgomba) nevű gombából előállított táplálékkiegészítő, mely görcsoldó hatással rendelkezik. A készítmény tartalmaz továbbá kurkumát és reishi spórát, melyeknek idegvédő és antieplieptikus hatása is van. A hozzáadott L-triptofán és szerotonin tartalma idegnyugtató hatású, mely sok epilepsziás esetében lényeges tulajdonság.

CV-247:

A CV-247 kapszula a köztudatban elsősorban daganatos páciensek kiegészítő kezelésére ismert. Azonban antioxidáns hatása, valamint a mangán agyi funkciót elősegítő hatása miatt epilepsziások kiegészítő kezelésére is alkalmas készítmény.

CBD olaj:

Ez a készítmény a kender egy nem szedatív hatású összetevőjét, a kannabidolt tartalmazza. Ennek a hatóanyagnak pszichoaktív hatása sincs, mint a kender egy másik összetevőjének a THC-nek.

A humán orvoslásban már régóta alkalmazzák a CBD-t, epilepsziás betegeknél, elő sorban terápiarezisztens epilepsziás gyermekeknél, továbbá tumoros betegeknél, szklerózis multiplex esetén, rheumatoid arthritises, iletve krónikus fájdalommal küzdő páciensek esetében is.

Gyakorlati tapasztalatok alapján kutyás és macskák esetében is hatékonyan működő készítmény. Az USA-ban állatorvosi alkalmazásra gyártott készítmény is van forgalomban. Fontos tudni azonban, hogy egyelőre korlátozottak az ismeretek, így lehetnek olyan kívánt vagy nem kívánt hatások, amiket eddig még nem ismerünk.

Állatok esetén felhasználható: epilepszia, szorongásos problémák, arthritis, tumor, mozgásszervi problémák, krónikus fájdalom esetén.

 

Kognitív funkciókat (agyi teljesítőképesség) javító készítmények:

Aktivait kapszula:

Az aktivait kapszula csökkenti az öregedéssel járó mentális és fizikai aktivitás csökkenés tüneteit. Ezeket a problémákat az agy degeneratív (elfajulásos) elváltozásai okozzák.

Összetétel:

DHA/EPAtelítetlen zsírsavakból képződik, hozzájárul az agy egészséges működéséhez, fejlődéséhez
C-vitamin, E-vitamin, N-acetil-cisztein, szelénantioxidáns hatás
L-karnitina sejtek anyagcseréjében elengedhetetlen összetevő
koenzim Q10a szívben és agyban zajló energiatermelő folyamatokat segíti elő

 

Természetes nyugtató, szorongásoldó készítmények:

Egyes epilepszia típusokhoz szorongásos tünetek is társulhatnak, mely hatással van az állat életminőségére. Ezekben az esetekben mindenképp javasolható nyugtató, szorongásoldó készítmények adása.

Energyvet etovet:

Gyógynövényekből összeállítotott folyékony gyógyhatású készítmény. Elsősorban idegnyugtató, stresszoldó hatása alkalmazható olyan epilepsziás betegeknél, ahol stresszhatásra nőhet a rohamok száma. Továbbá a benne található Gingko Biloba javítja az agyi keringést, a varjúháj antioxidáns hatása pedig támogatólag hat epilepsziás betegeknél. Az Etovet cseppnek számos egyéb pozitív hatása is van, pl. támogatja a keringést, a májműködést, támogatja a kognitív funkciókat. Nem okoz szedációt.

Adaptil (DAP) párologtató/nyakörv:

Az adaptil párologtató/nyakörv egy olyan készítmény, ami az anyakutyák ún. „appeasing” (nyugtató) feromon mesterséges változatát tartalmazza, amely segít megoldani a kutyák félelemmel és nyugtalansággal járó problémáit. Nem okoz szedációt (=bódult állapotot).

A nyakörv kerti kutyák esetében is használható, 4 héten át tartó védelmet ad. A kutyák testmelegének hatására kezd el felszabadulni a hormon. Ha nedvesség éri, akkor nem működik, de száradás után ismét hatékony.

Az adatpil párologtató ill. nyakörv eredetileg viselkedés zavarok esetén javasolt termékek, úgy mint: szeparációs szorongás, agresszív viselkedés.

Feliway párologtató:

A Feliway egy olyan termék, amely a macskák pofatájéki feromonjainak mesterséges változatát tartalmazza, ezáltal fokozza a macskák biztonságérzetét. Ez a feromon a macskák territóriumának kijelölését szolgálja. Ezek a vegyületek a kiegyensúlyozottság, meghittség, biztonság érzetét nyújtják. Nem okoz szedációt.

A Feliway párologtató eredetileg viselkedés zavarok esetén javasolt termékek, úgy mint: almon kívüli vizelet ürítés, karmolászás, túlzott tisztálkodás, elbújás, csökkent aktivitás.

Calmex kapszula/cseppek:

Mámorborsot (Piper Methysticum) tartalamzó készítmény, mely stresszoldásra, nyugtatásra és szorongásoldásra remekül használható hatóanyag. Emellett B-vitamin komplexet is tartalmaz, mely idegrendszer támogató hatással rendelkezik. Nem okoz szedációt.

Relaxa – Bits tabletta:

A Relaxa – Bits tabletta egy aminosav és öt pszichoaktív gyógynövény (mánorbors, macskagyökér, csüdfű, csucsóka és citromfű) kombinációjából álló készítmény. Ezek az összetevők önmagukban is nyugtató és szorongásoldó hatással bírnak. Együtt alkalmazva azonban növelik egymás hatékonyságát, így sokkal jobb hatást érhetünk el. Fontos azonban tudni, hogy a Relaxa – Bits tablettának szedáló hatása is lehet.

 

Ketogén diéta / MCT (közepes szénláncú zsírsav) diéta:

Az orvoslásban terápia rezisztens epilepsziás gyermekeknél bizonyíték alapján használt diétás módszer. Ennek során olyan gyermekeknél alkalmazzák ezt a diétát, akik nem reagálnak semmilyen gyógyszerre, gyógyszeres kezelés ellenére is gyakran rohamok jelentkeznek. A ketogén diéta lényege, hogy alacsony fehérje és szénhidrát, valamint magas zsírtartalmú az eleség. A magas zsírtartalomnak köszönhetően a szevezet glükóz helyett ketontesteket állít elő, mely megváltoztatja a sejtek anyagcseréjét, így az idegsejteké is, ami a görcskészséget csökkenti.

Az MCT diéta lényege ezzel szemben az, hogy a fehérje, szénhidrát és zsír aránya nem változik, viszont nagyobb mennyiségben tartalmaz az eleség MCT zsírt (vagy közepes-szénláncú zsírsavakat), amelyből nagyobb mennyiségben keletkeznek ketontestek.

Kutyák és macskák esetében kevés tanulmány készült eddig, ezek nagyobb része a ketogén diéta epilepsziás rohamcsökkentő hatását igazolta, kisebb része szerint viszont nem csökkentette a rohamfrekvenciát.

Mellékhatások ennél a kiegészítő terápiás kezelésnél jelentkezhetnek, bár nem gyakori: hasnyálmirigy gyulladás, hányás, hasmenés, kistestű kutyáknál esetleg jelentős vércukorszint esés.

 

Akupunktúra:

Szintén elsősorban humán vonalon használt kiegészítő terápiás eljárás.

Kutyák esetében több kísérletet is végeztek, ezek közül a legnagyobb 11 kutyát vizsgált, melyek közül 4 rohammentessé vált, 3 esetében csökkent a rohamok száma, a maradék 4 nem reagált a kezelésre. Egy másik tanulmány szerint 5 kutyából 2 vált rohammentessé, egynél jelentősen csökkent a rohamfrekvencia, kettő viszont nem reagált a kezelésre. Epilepsziás kutyák akupunktúrás kezelése esetén az akupunktúrás tűket a fül területére kell helyezni (elsősorban a pinnára, ami a fül szélét jelenti). Egyes tanulmányok szerint a módszer akkor hasznos, ha az akupunktúrás tű több órán keresztül van az állaton (néhány órától akár 10 órán át).

Mellékhatások egy esetben sem jelentkeztek.

Összeállította:
dr. Hermándy-Berencz Katalin
Fel