A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

SZEMÉSZETI RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig9:00 - 19:00

Online bejelentkezésKOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Annus Katadr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Paulina Annadr. Szentgyörgyi-Deák Kamilladr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő12:00 - 20:008:00 - 16:00-*Változó-8:00 - 15:0010:00 - 18:00
Kedd8:00 - 16:0012:00 - 20:009:00 - 15:00*Változó-10:00 - 18:00-
Szerda-8:00 - 16:00-*Változó10:00 - 16:0012:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 20:00-9:00 - 15:00*Változó12:00 - 18:008:00 - 16:00-
PéntekVáltozóVáltozó-*Változó10:00 - 16:0010:00 - 18:00-
SzombatVáltozóVáltozó---VáltozóVáltozó

*Változó, időpontot kérjük telefonon egyeztessenek a doktornővel (+3620/215-71-21)


SZEMÉSZET SZAKELLÁTÁS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:009:00 - 15:00--
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00-
Szerda11:00 - 18:009:00 - 15:00--
Csütörtök--9:00 - 15:009:00 - 19:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 19:00--

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022
Epilepszia:
+3620 215-7121

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Bőrtünetek

A kutyák, macskák bőrbetegség gyógyításában a bőrtünetek azonosítása alapfeltétel. Az alábbiakban rövid összefoglalót adunk a legjellemzőbb bőrtünetekről. Az áttekintés is jelzi, milyen sokféle tünetben nyilvánulhatnak meg az állatok bőrének megbetegedései.

A bőrtüneteket kialakulásuk alapján két csoportba szokás felosztani:

Elsődleges és másodlagos bőrtünetek

Az elsődleges bőrtünetek az elsőként kialakuló elváltozások, amelyek a háttérben meghúzódó betegség közvetlen hatásaként alakulnak ki. Ebből következik, hogy ezek megtalálása ezért nagy ,,szerencse”, hisz sokkal egyértelműbben enged következtetni az adott bőrbetegségre.

A másodlagos bőrtünetek az elsődleges bőrtünetekből alakulnak ki azok súlyosbodásával, illetve gyógyszerek vagy az állat által okozott behatás következményeként. Leggyakrabban úgy jönnek létre, hogy az állat vakarja, dörzsöli az elsődleges bőrtüneteket.

Másodlagos bőrtüneteket gyakrabban látunk, ezeknél azonban már nehezebb megállapítani, milyen volt a bőrbetegség eredeti képe. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy vannak olyan elváltozások, amelyek létrejöhetnek elsődlegesen, az adott bőrbetegség közvetlen hatásaként és másodlagosan, valamely korábbi bőrtünet átalakulásával is.

Az alábbiakban látni fogjuk, hogy egyes bőrtünetek „általánosak”, azaz sok különböző bőrbetegség esetén kialakulhatnak (pl.: papula), míg mások „tipikusak”, azaz egy vagy kisszámú betegségre jellemzőek (plakk).

Elsődleges bőrtünetek

Makula (folt)

A bőr szintjében lévő körülírt, 1 cm-nél kisebb átmérőjű színeltérés. Ide tartozik az anyajegy (lentigo), a bőrpír (eritéma) és a különféle bevérzések.
Foltszerű bőrpírt gyakran okoz például kontaktallergia, bolhanyál-allergia, belégzési allergia és táplálékallergia  is. Pyotraumás dermatitisz (hot spot) esetén a kivörösödött foltszerű területen gennyesedés is kialakul.

Papula (göböcske)

1 cm-nél kisebb átmérőjű, kiemelkedő, tömött, vörös csomócska. Gyulladásos sejtes beszűrődés.
Sokféle, különböző oktanú bőrbetegség, pl.: bolhanyál-allergia, rühösség vagy atópia esetén is létrejöhet.

Plakk (mező)

1 cm-nél nagyobb, lapos felszínű kiemelkedés. A macskák eozinofil komplex betegségének jellegzetes tünete.

Urtikária (csalángöb)

Élesen körülhatárolt, a savós beszűrődés miatt kiemelkedő, ödémás duzzanat, amely percek vagy órák alatt kialakul és ilyen hamar el is múlik.
Mindig heveny allergiás reakciót jelez.

 

Pusztula (gennyes hólyag)

Kis, körülírt, gennyel telt kiemelkedés, helyeződhet a hámrétegben, az alatt és a szőrtüszőben.
Szintén a legkülönfélébb betegségeknél előfordulhat, pl: demodikózis, puppy-pyoderma, autoimmun betegségek, belégzési allergia és táplálékallergia esetén.

 

Vezikula (hólyagocska)

Tiszta folyadékkal telt, 1 cm-nél kisebb, kiemelkedő üreges képlet. Valójában emberben fordul elő, kutyák, macskák bőrében a hám vékonyabb, ezért vezikula helyett fekély jön létre.
Állatokban inkább a nyálkahártyákon találkozunk az elváltozással leggyakrabban vírusfertőzések következtében. A macska Herpesz vírus és  macska Calici vírus által okozott ,,macskanátha” jellegzetes tünete.

Bulla (hólyag)

Tiszta folyadékkal telt, 1 cm-nél nagyobb, kiemelkedő üreges képlet. Igen ritka, egyes autoimmun betegségeknél fordulhat elő.

Elsődleges vagy másodlagos bőrtünetek

Alopécia (szőrhiány)

Foltszerű vagy kiterjedt szőrhiány. Elsődleges formában leggyakrabban hormonális betegségeknél fordul elő, mint a kutyák pajzsmirigy-elégtelensége, macskák pajzsmirigy-túlműködése vagy a Cushing-kór,  azonban minden viszketéssel járó bőrbetegségnél létrejöhet másodlagosan a vakarózás következményeként, pl.: allergiás betegségek, rühösség esetén is. Macskák szimmetrikus alopéciája esetén kiterjedt szőrhiány jön létre a hason és a combok belső oldalán.

Deszkvamáció (hámlás)

A felhám leválása lemezekben. Finom, lisztszerű korpázás. Elsődlegesen az elszarusodási zavarral járó veleszületett bőrbetegségeknél (pl.: színmutációs és mintázatos alopécia) jön létre, de másodlagosan minden gyulladással járó bőrbetegségnél kialakulhat kísérő jelenségként, pl. atópiánál, ragadozóatka-kórnál és bőrgombásságnál is.

Exfoliáció

Nagy testfelületen, nagy darabokban történő hámlás. Tipikus bőrtünete a limfóma nevű daganatos megbetegedésnek és a Dél-Európában gyakori Leishmaniasisnak.

Kruszta (pörk)

A bőrre száradt savó, genny, vér keveréke. Elsődleges megjelenése ritka, pl.: a cink-reszponzív dermatózis elnevezésű kórképnél fordul elő, másodlagosan minden gyulladással és viszketéssel járó bőrbetegségnél jelen lehet, pl.: gennyes bőrgyulladás, rühösség, belégzési allergia  vagy táplálékallergia esetén.

Follikuláris kaszt (szőrtüsző kaszt)

A szaru és a szőrtüsző anyagainak felhalmozódása, amely hüvelyként a szőrszál nyeléhez tapad és a szőrtüsző nyílása felé is kiterjed. Elsődlegesen jellegzetes a ritkán előforduló szebáceusz adenitisz elnevezésű betegségnél, de másodlagosan bármely elszarusodási zavarral járó bőrbetegség esetén létrejöhet, pl. bőrgombásság vagy demodikózis esetén is.

Komedó (mitesszer)

Elszarusodott sejtekkel és faggyúval telt, kitágult szőrtüsző.
Elsődlegesen jelenik meg pl.: macska aknénál, hormonális betegségeknél (kutyák pajzsmirigy-elégtelensége, Cushing-kór) vagy az ún. schnauzer komedó szindrómájánál, de másodlagosan demodikózisnál is gyakori.

Hiperpigmentáció (a bőr sötétedése)

Melanin halmozódik fel a bőr hám vagy hám alatti rétegében.
Elsődlegesen hormonális betegségeknél (kutyák pajzsmirigy-elégtelensége, Cushing-kór) jön létre, másodlagosan minden idült bőrgyulladással járó betegség, mint például a belégzési allergia vagy a táplálékallergia is a bőr sötétedéséhez vezethet.

Másodlagos bőrtünetek

Papulokruszta (pörkösödő papula és pusztula)

Kis pörkkel fedett csomó vagy gennyes hólyag.
Előbbi tipikus a macskák miliáris bőrgyulladása esetén, utóbbi az összes pusztulával járó betegségnél másodlagosan létrejövő bőrtünet.

Epidermális collarette

Kerek szőrhiányos terület, amelynek a szélén körkörös szegélyben a bőr kivörösödött és hámlik. Egykori vezikula, pusztula, papula maradványa.
Sokszor bőrgombásságnak vélik, de valójában a gennyes bőrgyulladás (pyoderma) megjelenési formája. Gennyes bőrgyulladás igen gyakran alakul ki másodlagosan belégzési allergia és táplálékallergia esetén.

Exkoriáció (kivakarás)

Vakarással, harapással, dörzsöléssel okozott hámhiány. Általában párhuzamos vonalakként jelenik meg.
Viszketéssel járó, így leggyakrabban allergiás bőrbetegségeknél (belégzési allergia, táplálékallergia) jön létre.

Erózió (hámhiány)

A felhám sekély folytonossági hiánya, korábbi vezikula felszakadása után jön létre. Heg nélkül gyógyul.
Mivel kutyák és macskák esetében a vezikula ritka a bőrön, a fekély sokkal gyakoribb elváltozás.

Ulcer (fekély)

A felhám mélyebb folytonossági hiánya, amely heggel gyógyul.
Autoimmun betegségek jellegzetes megjelenési formája, ezen kívül égési sérülés, daganatos megbetegedés is okozhatja.

Lichenifikáció

A bőr megvastagodása, megkeményedése okozta „macskaköves úttesthez” hasonló felnagyított bőrrajzolat, amely az elefánt bőréhez hasonló. Hosszan fennálló viszketéssel járó bőrbetegségek (belégzési allergia, táplálékallergia) esetén alakul ki a leggyakrabban.

Kallusz (kérges bőr)

Megvastagodott, kemény, szőrhiányos, gyakran lichenifikált körülírt bőrterület.
A nyomásnak kitett bőrterületeken (például könyök, csánk) jön létre leggyakrabban, valamint a régebbi nevén ,,Lick granulómának” nevezett betegség esetén (Acral lick dermatitis).


Az összefoglaló korántsem teljes, természetesen még számos bőrtünet létezik. A bőrtünetek felismerése természetesen még nem diagnózis, csak kiindulási pont. A bőrtünetek beazonosítása után állítható fel a szóba jöhető bőrbetegségek köre.

Bőrgyógyászati szakellátás a Klapka Állategészségügyi Központban. Hívjon minket vagy írjon üzenetet:

Kapcsolat és azonnali üzenetírás

Összeállította: dr. Paulina Anna
Fel