A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig10:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő-10:00 - 18:00-14:00 - 20:008:00 - 14:00
Kedd9:00 - 15:0012:00 - 20:00/8:00 - 16:009:00 - 15:0010:00 - 18:0012:00 - 20:00/8:00 - 16:00
Szerda-12:00 - 20:00-10:00 - 18:008:00 - 16:00
Csütörtök9:00 - 15:008:00 - 16:00/-12:00 - 20:008:00 - 16:0012:00 - 18:00/-
Péntek-10:00 - 18:00-8:00 - 14:0012:00 - 20:00
Szombat-9:00 - 13:00/---9:00 - 13:00/-

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Fenyves Ildikó és dr. Abuzant Balázs
Hétfő8:00 - 19:00
Kedd10:00 - 18:00
Szerda8:00 - 20:00
Csütörtök8:00 - 18:00
Péntek10:00 - 20:00

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Szilveszteri nyugtalanság kutyáknál – Mit tehetünk ellene?

Kategória: Közlemény

 

Ismert jelenség, hogy sok kutya szilveszterkor erős félelmi reakciót, nyugtalanságot mutat. Ennek oka az ünnep alatt jellemző hangoskodás, zene, de legfőképp a tűzijátékok, petárdák okozta hang- és fényjelenség. Emiatt a kutyák „zajfóbiájának” is nevezik. A legtöbb állat hasonlóan reagál az augusztus 20-ai ünneplés és viharos időjárás, főleg mennydörgés esetén is.

Sok gazdi megfigyelte, hogy ilyenkor kedvence nyugtalanul fel- alá járkál, nem találja helyét, nyüszög, szűk helyekre bújik. Gyakori, hogy olyan kinti kutyák, amelyeket csak kint tartanak, bekérezkednek, de aztán a lakásban sem nyugszanak meg.

Sokszor az állaton a félelem nyilvánvaló jelei láthatók, fülét hátracsapja, nyüszít, farkát behúzza, erősen liheg, remeg.

Természetesen ilyenkor a gazdik minden módon próbálják nyugtatni, vigasztalni kedvencüket, és egyes esetekben az állat meg is nyugszik, ha beengedik a lakásba és gazdája mellett lehet. Máskor viszont ez sem elegendő, az állat megnyugtathatatlan.

Jellemző az is, hogy adott állat félelmi reakciója évről évre erősödik, sőt megfigyelték, hogy együtt tartott kutyák esetén egyik állatról a másikra „átragadhat”.

Amennyiben ez az állapot nyugtató szavakkal, simogatással nem szüntethető meg és az állatnak szenvedést okoz, javasolt valamely szorongásoldó készítmény igénybe vétele.

Léteznek gyógyszeres és nem gyógyszeres, természetes összetevőket tartalmazó állatorvosi termékek is erre a célra. Ezekről adnánk rövid tájékoztatást az alábbiakban:

 1. szorongásoldó hatású táplálék kiegészítő készítmények
 2. állatorvosi gyógyszeres készítmény
 3. emberi szorongásoldó gyógyszerek

 

 1. Szorongásoldó táplálék kiegészítő készítmények

A szorongásoldó táplálékkiegészítő készítmények gyógynövényeket és bizonyos szorongásoldó hatású természetes anyagokat, például aminosavakat tartalmaznak.

 

RELAXA-BITS tablettaKALM tablettaCALMEX szirup/ tablettaCALMING AID szirupRELAXAN FORTE tablettaRELAXIS tablettaCANISED szirup
macskagyökérxxx
csucsókax
citromfűxx
csüdfűx
mámorbors (kava kava)xx
vadsaláta, galagonya, német kamillax
golgotavirágx
levendula, orbáncfű, komlóx
5-hidroxi-triptofánx
L-triptofánxx
L-theaninxx
B-vitaminokxx
multivitaminx
magnézium, kálciumx

 

 • Triptofán

A szerotonin nevű idegi átvivő anyag képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában. Hiányában szorongás, félelem és depresszió alakul ki. A szerotonint az idegsejtek állítják elő főképp 5-hidroxi-triptofánból, kisebb mértékben L-triptofánból. Az agyi szerotoninszintézisben az igazán fontos alapanyag az 5-hidroxi-triptofán, mivel a tápcsatornából felszívódó egyszerű L-triptofánt a szervezet első helyen más célra, a fehérjék előállításához használhatja el.

 • L-theanin

Aminosav, amely a zöld teában található és relaxációs reakciót vált ki. A kutatások kimutatták, hogy L-theanin fogyasztása után az agyműködés alfa szinten (10-14 Hz) erőteljesebbé válik. Hatásával mély relaxációs állapotot hoz létre álmosság érzésének kialakítása nélkül.

 • Mámorbors (=kava kava)

Fő hatóanyagai, a kavalaktonok képesek a gamma-amino-vajsav (GABA) felvételét serkenteni az agyban, ezáltal általános nyugtató hatást vált ki a szervezetben és ezzel egyidőben megakadályozza, hogy a stresszhormon, a noradrenalin bejusson a sejtekbe.

 • Macskagyökér

Nyugtató és feszültségoldó hatású. A legfontosabb hatóanyaga a valerénsav, amely szintén a GABA szintet emeli. A nyugtató hatáson túl izomrelaxáló hatással is bír.

 • Csüdfű

Támogatja a szervezet ellenállóképességét érzelmi és fizikai stresszhatások ellen és elősegíti a határozott immunválasz kialakulását, emellett szabadgyök ellenes hatású.

 • Csucsóka

Elsősorban nyugtatóként, szorongásos állapotokban használatos mind a humán, mind az állatgyógyászatban.

 • Citromfű

A legtöbb nyugtató, stresszoldó készítmény egyik fő alkotóeleme. Szerepe van a depresszió csökkentésében is és kifejezett feszültségoldó hatással rendelkezik.

 • Golgotavirág

rendkívül gazdag bioflavonokban. Fõ hatóanyagai nyugtató és antidepresszív hatású.

 • Galagonya

hatását a benne levõ nagy mennyiségû flavonoidoknak köszönheti, mely vegyületek hatékony antioxidánsok. Támogatják a szívmûködést, növeli a szív teljesítményét, tágítja az ereket és javítja a szív vérellátását. Görcsoldó és nyugtató hatása is van.

 

A legtöbb gyógynövényes készítmény érdemes néhány nappal a várható stressz szituáció előtt elkezdeni adagolni.

 

 1. Állatorvosi gyógyszeres készítmények

SILEO GÉL

Kifejezetten a kutyák „zajfóbiájára” fejlesztett állatorvosi készítmény. Anélkül oldja az állat feszültséget, félelmét, hogy bódítaná. A zöld színű gél ízesített, az állatok könnyen elfogadják, de fontos, hogy a pofa nyálkahártyájára kell juttatni és nem lenyeletni, mert így szívódik fel. Az első adagot akkor kell beadni, amikor a szorongás első tüneteit érzékeljük, a hatás 15-60 perc alatt alakul ki és 2-3 órán át tart. Amennyiben a félelmet keltő hanghatás folytatódik, ismételt adagok adhatók legalább 2 órás időközökkel, legfeljebb 5 alkalommal.

SEDALIN GÉL

Régebb óta alkalmazott paszta. Fontos tudni, hogy a szer valójában nem rendelkezik kellő szorongásoldó hatással, inkább csak immobilizálja az állatot, azaz az állat csak lassan, nehézkesen tud mozogni vagy járásképtelen lesz és kevéssé reagál a környezetére, de félelme nem oldódik. Ezt figyelembe véve csak nagyon ritkán javasolható ilyen esetben használni.

 

 1. Emberi szorongásoldó gyógyszerek

Azoknál a kutyáknál, ahol nagyon súlyos a félelmi reakció és/ vagy a fenti szerek nem kellően hatékonyak, felmerülhet emberi készítmények alkalmazása is. Nagyon fontos azonban, hogy állatorvosi javaslat nélkül sosem szabad embereknek szánt gyógyszereket állatunkon alkalmazni. A megfelelő hatóanyag, javallat és dózis kiválasztása állatorvosi feladat.

 

Rendelőnkben a Relaxa-Bits tabletta és a Sileo gél kapható az állatorvosi szerek közül. Ha kutyája hasonló problémával küzd, segítünk kiválasztani a legoptimálisabb kezelést.

 

 

 

 

Fel