A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

 RENDELŐ NYITVATARTÁSdr. Paulina Annadr. Hermándy-Berecz Katalindr. Kapitány Réka
Hétfő10:00 - 20:0012:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Kedd10:00 - 20:0012:00 - 20:0010:00 - 18:0009:00 - 15:00
Szerda10:00 - 20:0010:00 - 18:0012:00 - 20:00-
Csütörtök10:00 - 20:0010:00 - 16:0010:00 - 15:0012:00 - 20:00
Péntek10:00 - 20:0010:00 - 15:0012:00 - 20:00-
Szombat09:00 - 12:00változóváltozó-

 

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS ÉS SZEMÉSZET SÜRGŐSSÉGI ÜGYELET
dr. Fenyves Ildikó és dr. Abuzant Balázs
Hétfő09:00 - 19:00  
Kedd10:00 - 18:00  
Szerda10:00 - 20:00  
Csütörtök09:00 - 16:00  
Péntek10:00 - 20:00  
---

* dr. Fenyves Ildikó

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015-től dr. Fenyves Ildikó munkájában elsősorban az állatorvos szemészet szakterülettel és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal, képzésekkel foglalkozik. Rendelőnk szakmai felügyeletét továbbra is ő látja el.

Kérjük, ha nem szemészeti problémával kíván hozzá fordulni, azt az időpont egyeztetésnél mindenképpen jelezze.

Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Harmadik szemhéj mirigy repozíció

A főként kutyákban és igen ritkán macskákban vagy nyulakban előforduló harmadik szemhéj mirigy előesését műtétileg orvosoljuk. Ismert olyan szakmai vélemény, hogy a mirigy spontán visszahúzódhat gyulladáscsökkentő szemcsepp adására, de erre tapasztalataink szerint nincs esély. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a mirigy előesik, majd „visszahúzódik” néhány órára vagy akár napokra, de ezt követően hosszútávon a mirigy ismételten elő fog esni. Ezalatt tovább károsodik a mirigyállomány, és az eredeti funkció helyreállásának a valószínűsége az eltelt idővel arányosan csökken.

Az állatok úgynevezett harmadik szemhéj vagy pislogóhártya tövében elhelyezkedő mirigynek a helyzetváltozását tehát mihamarabb orvosolni kell, amely beavatkozás lényege, hogy az eredeti anatómiai viszonyokat „rekonstruáljuk” a mirigyszövet lehető legkisebb károsodásával. A mirigy eltávolítása néhány igen ritka esettől eltekintve szakmai hiba, hiszen az állat könnytermelése szinte biztosan csökkenni fog, és igen nagy százalékban szárazszem-betegség tünetei alakulnak ki a műtétet követő hónapokban, esetleg évekkel az operáció után.

Milyen műtéti technikákat alkalmazunk?

A mirigy megfelelő pozicionálásához többféle műtéti technikát alkalmazunk, attól függően, hogy milyen fajtájú a kutya, mekkora az előesett mirigy, mikor kezdődött a folyamat stb. Szintén lényeges alaposan megvizsgálni a harmadik szemhéj porcának az állapotát, amely gyakran deformálódott; ez esetben a porcot is korrigálni kell. A legismertebb és leggyakrabban alkalmazott műtéti eljárás a harmadik szemhéj mirigyének a repozicionálására az úgynevezett Morgan-féle zsebtechnika, amely során a mirigyet körülvevő nyálkahártyán nagyon precízen kialakított zsebbe „besüllyesztjük” az előesett mirigyet, majd ott varratokkal rögzítjük. A műtétet szemészeti lupéval vagy leginkább operációs mikroszkóppal végezzük. Az utóbbi időben a szemészeti operációs mikroszkóppal végzett műtétek esetén kevesebb kiújulást tapasztalunk, ami vélhetően a mikroszkóppal történő precízebb technikai kivitelezésnek köszönhető.

A mirigy eltávolítása esetén illetve a különböző műtéti technikákat alkalmazva mennyi az esély a könnytermelés csökkenésére?

A legnagyobb esély a könnytermelés későbbi csökkenésére a mirigy eltávolítása esetén van, illetve, ha kezeletlenül marad a szem, azaz semmilyen műtét nem történik. A szárazszem-betegség kialakulása a mirigy helyes repozícióját követően is előfordulhat, de ez az esély lényegesen kisebb, mint az előbb említett esetekben.

Milyen egyéb komplikációk adódhatnak a műtétet követően?

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a mirigy rögzítése során alkalmazott varróanyag átmenetileg irritálja a szaruhártyát, ilyenkor az állat hunyorog, fájdalmat jelez. Ilyen esetben szigorúan ellenőrizzük a szemet, és védjük a szaruhártyát. A későbbiekben a varróanyagok felszívódásával és a kötőhártya duzzanat megszűnésével ez az állapot megszűnik. Szintén igen ritkán, de előfordulhat a varratok kiszakadása, főként, ha valamilyen módon az állat hozzáfér a műtött területhez vagy dörzsölni tudja. Ilyenkor sajnos második műtétre van szükség. A mirigy ismételt előesése, elődomborodása nagytestű kutyákban, főként masztiffokban vagy kanári-szigeteki kutyákban kissé gyakrabban tapasztalható a többi fajtához képest.

Az operációt követően milyen utókezelés szükséges, illetve mire kell figyelemmel lennie az állattartónak?

Nagyon fontos a védőgallér viselése a műtétet követően kb. 8 napig illetve 10-14 napig rendszerint naponta 2-3 alkalommal javaslunk antibiotikumos és szaruhártyavédő szemcseppet, szemgéleket. Az operáció után 3-5 napig adunk még antibiotikumot és fájdalomcsillapítót általában tabletta formájában.  Ha a műtött szemben fokozott váladéktermelődés látható, vagy nagyfokú hunyorgás tapasztalható illetve az állat fájdalmat jelez, dörzsöli a szemét sürgős ellenőrzés szükséges.

A műtét után 24-48 órán át esetenként megfigyelhető a szem, a szemkörnyék, a kötőhártya duzzanata, kipirultsága és enyhe váladékozás, amely tünetek rövid idő alatt enyhülnek.

Műtét után mikor kell ellenőrzésre hozni az állatot?

A műtétet követően rendszerint másnap, illetve 5-7 nap múlva szükséges kontrollvizsgálat. Majd ezt követően kb. egy hónap múlva még ellenőrizzük a mirigy pozícióját, illetve a könnytermelés mértékét.

dr. Fenyves Ildikó
Fel