A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Tóth Dánieldr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő--VáltozóVáltozó-Változó10:00 - 18:00
Kedd-9:00 - 15:008:00 - 14:00-14:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Szerda8:00 - 16:00-10:00 - 18:00--12:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 18:009:00 - 15:008:00 - 14:00-10:00 - 16:008:00 - 16:00-
Péntek12:00 - 18:00-Változó-10:00 - 16:00Változó-
SzombatVáltozó-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Péczely Zita (szülési szabadságát tölti)dr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00---
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00--
Szerda11:00 - 18:008:00 - 15:00---
Csütörtök--9:00 - 15:00-8:00 - 14:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00---

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Mopsz és más brachycephal (,,rövid” fejű) kutyafajtáknál látható sötét “szem folt” (szaruhártya pigmentáció)

Egyre gyakrabban találkozunk olyan, elsősorban mopsz és más kis testű, brachycephal (,,rövid” fejű) fajtájú kutyákkal, amelyek szemén kisebb-nagyobb méretű sötét ,,foltot” lehet látni. Ez a folyamat súlyos fokban veszélyezteti kedvenceink látását és szemük épségét.

Mi ez a sötét ,,folt” a kutyám szemén?

A kórkép latin neve keratitis pigmentosa, azaz a szaruhártya pigmentációjával (festékanyag lerakódása) járó gyulladása. Ha a szem felszínét (hosszú időn keresztül) valamilyen káros hatás, irritáció éri, úgy gyulladásos folyamat indul meg a szaruhártya rétegeiben. Ezen gyulladásos folyamatban olyan sejtek (melanocyták) is részt vesznek, melyek sötét színű pigmentet (színanyag) tartalmaznak. Ha a gyulladás hosszú időn keresztül fennáll (krónikus irritáció), akkor ez a pigment lerakódik a szaruhártya felszíni rétegeiben. Ha sok pigment rakódik le, akkor kialakul az egyre növekvő barna/fekete ,,folt”, amely idővel jelentős látásromláshoz vagy akár vaksághoz is vezethet.

Mely fajtákra jellemző leginkább ez a kórkép?

Elsősorban mopsz fajtában gyakori, de más kis testű, úgynevezett brachycephal (,,rövid” fejű) kutyafajtákban is előfordul.  (pl. shih-tzu, pekingi palotakutya).

Milyen okok vezetnek a szaruhártya pigmentációjához?

A pigmentképződés krónikus irritáció eredménye, mely valójában egy soktényezős kórkép.

Ezeknél a kutyafajtáknál jellemző a sekély orbita (szemüreg), a nagyobb szemrés (macroblepharon), mely következtében a szem előrébb helyezkedik el, s ezáltal sokkal inkább ki van téve különféle környezeti ártalmaknak, illetve a kiszáradásnak. Sokszor megfigyelhetjük ezeknél a kutyáknál, hogy nem tudják tökéletesen zárni a szemhéjaikat, valamint kevesebbet is pislognak. Sok esetben az orredő szőrzete is hozzáér a szaruhártyához. Ezenkívül gyakran az alsó szemhéj belső (orrhoz közelebb eső) területe is befelé fordul (entrópium), illetve a szem belső részén további szőrszálak (trichiasis) okoznak állandó irritációt.

A kórképhez gyakran társul a könnyfilm minőségének és mennyiségének a megváltozása is (szárazszem-betegség), mely tovább rontja a folyamatot, tovább növeli a pigmentáció terjedését.

Mit tehetünk ellene? Hogyan tudjuk megelőzni a folyamatot?

Legfontosabb dolgunk a megelőzés, így célszerű minél fiatalabb korban felismerni a kórképet okozó tüneteket. A legtöbb ilyen kutyánál műtéti korrekcióra van szükség, mellyel korrigáljuk a rendellenes szemhéjállást, illetve szűkítjük magát a szemrést is. Ezáltal, ha időben elvégezzük a műtétet, akkor megakadályozható a szaruhártya pigmentációja. Ezt követően a szem sokkal védettebb lesz, megszűnik a szőrszálak okozta folyamatos irritáció, illetve a könnyfilm szemfelszínen történő eloszlása is ideálisabb lesz. Fontos tudni, hogy műtétet követően kutyánk tekintete ,,megváltozik”, ránézésre kissé szűkebb lesz a szemrés. Ez azonban csak esztétikai változást jelent, és az előbb felsorolt okokból adódóan csak pozitív következményei lesznek.

Mivel sok esetben nem tudunk minden irritáló tényezőt teljes mértékben kiiktatni, célszerű hosszú távon különféle gyulladáscsökkentő (pl. ciklosporin, tacrolimus pimecrolimus stb.) készítményeket alkalmazni, melyek a gyulladáscsökkentésen kívül serkentik a könnytermelést is.  Súlyosabb szemszárazság esetén műkönnyel is érdemes nedvesíteni a szemet.

Mit tegyek, ha már kialakult a ,,folt” (pigment) kutyám szemén?

Ebben az esetben is leghatékonyabb a korábban leírt műtéti korrekció, mellyel meg tudjuk állítani a pigmentképződés terjedését. A kiváltó tényezők megszüntetésével jól kezelhető a szem állapota, a korábban említett szemészeti készítményekkel.

Van más opció a szemhéjműtéten kívül? Állhat-e más betegség a pigmentképződés hátterében?

Tapasztalataink és a jelenlegi szakirodalmi adatok szerint az egyetlen hatékony megoldás erre a folyamatra a műtéti korrekció és a fentebb leírt gyulladáscsökkentő/műkönny készítmények együttes használata. (Sajnos amíg a kiváltó okokat nem szüntetjük meg, addig helyi [szem cseppentése] kezeléssel csak szélmalomharcot vívunk a folyamattal szemben.)


Végezetül megemlítenénk még két másik szemészeti betegséget, melyek megjelenésükben hasonlíthatnak, azonban fontos feladatunk (nekünk, állatorvosoknak) megkülönböztetni ezeket a kórképeket a jelen tárgyalt gyulladásos pigmentációtól. Ez a két betegség a szárazszem-betegség (keratoconjunctivitis sicca) és a felületes szaruhártya-gyulladás (keratitis superficialis chronica vagy más néven Überreiter-szindróma). melyekről további információkat olvashatnak a linkekre kattintva.

Fel