A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

Rendelő nyitva tartás

Hétfő: 10:00 - 20:00
Kedd: 10:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 20:00
Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 12:00
Rendelőnkben a tervezett műtéteket
12:00 - 14:00 között végezzük

dr. Fenyves Ildikó*

és dr. Abuzant Balázs

Hétfő: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)
Kedd: 10:00 - 12:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 12:00
Péntek: 12:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)

(a szemészeti vizsgálatra is előzetes bejelentkezés szükséges)

dr. Paulina Anna

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 12:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 16:00
Péntek: 10:00 - 15:00
Szombat: minden 2. szombat

dr. Kapitány Réka

Kedd: 09:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 20:00

dr. Hermándy-Berencz Katalin

Hétfő: 10:00 - 18:00
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 15:00
Péntek: 12:00 - 20:00

* dr. Fenyves Ildikó

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015-től dr. Fenyves Ildikó munkájában elsősorban az állatorvos szemészet szakterülettel és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal, képzésekkel foglalkozik. Rendelőnk szakmai felügyeletét továbbra is ő látja el.

Kérjük, ha nem szemészeti problémával kíván hozzá fordulni, azt az időpont egyeztetésnél mindenképpen jelezze.

Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Miért vakarózik a kutyám?

Miért vakarózik a kutyám?

A vakarózás, viszketés a kutya, macska bőrbetegségek egyik leggyakoribb tünete. Nagyon sok állat és gazdája mindennapjait keseríti meg ez a bőrtünet.

Mi a viszketés?

A viszketés (pruritus) orvosi meghatározás szerint egy kellemetlen érzet, amely arra ösztönzi a beteget, hogy az adott testtájékot vakarja.

A viszketésérzetnek eredetileg kedvező funkciója van, segítségével az állat eltávolíthatja testéről a parazitákat, irritáló anyagokat. Azonban a legtöbbször a jelenség inkább káros, mint kedvező, mert a bőr irritációja további mikrosérüléseket okoz.

A legrégebben ismert biológiai anyag, amely a bőrben keletkezve viszketést vált ki, a hisztamin. Azonban mára számos más ilyen anyagot is sikerült azonosítani (pl. interleukin-31, 2,  leukotriének, P-anyag, prosztaglandin E2, stb…).  A felsorolt bioaktív anyagok nagyrészét különféle fehérvérsejtek termelik. Ezek hatására bizonyos perifériás idegekben ingerület keletkezik, amely felszálló idegpályákon az agykéreg meghatározott területére jut és kialakul a viszketésérzet.

A viszketés tünetei

A viszketést számos módon jelezheti az állat, kutya és macska olykor nagyon eltérően.

A kutyák hátsó végtagokkal történő vakarózása feltűnő tünet, de jelezheti a kutya a viszketést más módon is. Gyakori, hogy az állat fejét az aljzaton húzza végig, mancsaival dörzsöli az arcát, vagy oldalát dörgöli a berendezési tárgyakhoz. A viszkető kutya gyakran hempereg. Szintén jellegzetes a mancsok, végtagok rágcsálása, intenzív nyalogatása is.

macska viszketés a fejen

Macskavakarózás a fejen

macska allertgia - viszketés okozta hasi szőrhiány

Macskaallergia – viszketés okozta hasi szőrhiány

Macskák esetében a viszketést jóval nehezebb tetten érni. Általában a mosakodás gyakorisága, hossza nő, amelynek következtében a szőrzet, a könnyebben elérhető helyeken (pl.: hát, ágyék és has) töredezetté vagy ritkulttá válik. Néha a szőrritkult bőrterületről vett szőrminta mikroszkópos vizsgálatával lehet csak igazolni, hogy a szőrszálak letöredeztek. Az intenzív mosakodást, esetleg a szőrzet rágcsálását, tépését sokszor az állat elvonultan vagy éjszaka végzi, és így közel nem olyan feltűnő, mint kutya esetében a folyamatos vakarózási inger.

A viszketés erősségét többféle skálán lehet mérni, leggyakrabban 10-es fokozatút alkalmazunk.  A viszketési pontszám (ún. pruritus-index) értékelésében többek között szerepet játszik, hogy éjszaka is vakarózik-e az állat, evés, játék közben is megszakítja-e az aktivitását a vakarózás miatt vagy sem. Fontos információ az is, hogy a viszketés egész éven át fennáll-e vagy tavasszal-nyáron súlyosbodik-e esetleg. Utóbbi a füvek, fák virágpora által okozott környezeti allergiára jellemző. Szintén jellemző lehet az egyes kutya, macska bőrbetegségekre, hogy mely testtájakon jelentkezik elsősorban a viszketés.

A kutya, macska viszketésének okai

A viszketésnek számos oka lehet, a legfontosabbak gyakorisági sorrendben:

 • Allergia
 • Parazitás bőrbetegség
 • Bakteriális, élesztőgombás bőrfertőzés (általában másodlagos)
 • Egyéb bőrbetegségek
 • Pszichogén okok
 1. Kutya-, macskaallergia okozta viszketés

kutya allergiás viszketés okozta szőrhiány

Kutya allergiás viszketés okozta szőrhiány

A viszketést okozó bőrbetegségek sorában magasan leggyakoribb az allergia. Az allergiás bőrbetegségek kutya összpopuláció 10-20%-át érinti. Mind a táplálékallergia, mind az ún. környezeti allergia (régebbi elnevezéssel: belégzési allergia), valamint a bolhanyál- és a kontaktallergia is viszketéssel jár. A viszketési index változó lehet, 2-3-astól akár 7-8-as pontszámot is elérhet, általában idővel súlyosbodik.

Kifejezetten jellemző az allergiás bőrbetegségekre, hogy minden egyéb bőrtünet megjelenése előtt elsőként a viszketés jelentkezik. Ez a sorrendiség nagyon jellegzetes, csupán néhány egyéb bőrbetegségnél fordul elő. Tehát, amennyiben bőrtünet nélkül, főleg fiatal állatnál tartósan viszketés jelentkezik, első sorban allergiás bőrproblémák merülhetnek fel.

A folyamatos vakarózás, dörzsölés során a bőr hámrétege megsérül, az állat19.jpg magának sérti fel a bőrét, ez a jelenség az ún. „self-trauma”. Az okozott mikrosérüléseken keresztül a jelenlévő baktériumok, gombák könnyen elszaporodnak, amely különféle bőrtünetek megjelenését eredményezik. Tehát általában a kutya-, macskaallergia során elsőként viszketés jelentkezik, majd általában hetekkel-hónapokkal később bőrtünetek jelennek meg, mint a bőr kipirulása, zsírosodása, ,,kiütései”. Jellegzetes allergiás tünet kutya esetében a mancsok, ujjak közötti területek nyalogatása, amelynek következtében később a nyál a lábvég szőrzetét barnára színezi (ún. ,,nyálfestődés” vagy ,,salivary staining”).

 1. Paraziták okozta viszketés

rühösség okozta viszketés nyomai a fejen

Rühösség okozta viszketés nyomai a fejen

A paraziták közül leggyakrabban a bolha okoz vakarózást, amely bolhásság esetén valamivel enyhébb, bolhanyál-allergia esetén igen erőteljes.

Macska tetvesség

A lehető legintenzívebb viszketést, a viszketési skálán akár 9-10-es erősséget is, a kutya rühatkásságnál (scabies) tapasztalunk, amely az esetek nagyobb részében kifejezett és jellegzetes bőrtünetekkel jár. Ritkán azonban – az allergiához megtévesztően hasonló módon – megjelenhet úgy, hogy a viszketés mellett a bőrön csak minimális bőrtünetet észlelünk. A rühösség kimutatása nem tartozik az egyszerű állatorvosi feladatok közé.

Egyéb, viszketést okozó paraziták is előfordulhatnak kutya, macska bőrén, mint pl. a ragadozóatkák (Cheyletiella), tetvek, macska fülrühatkák, fejrühatkák … stb.

 

 

 

 1. Bakteriális és élesztőgombás bőrbetegség okozta viszketés

Egyes alapbetegségek következtében a kutya-, macskabőrön kis mennyiségben normálisan is jelen lévő baktériumok, élesztőgombák (pl.: a Malessezia nevű gomba) elszaporodhatnak és ezzel viszketést válthatnak ki vagy súlyosbítják azt.

Ilyen alapbetegség lehet az allergia, de akár normál esetben nem viszkető bőrbetegségek, pl.: hormonális problémák, vagy  az ún. Demodex szőrtüszőatkásság is.

 1. Egyéb

A fentieknél ritkábban egyéb kutya, macska bőrbetegségek is járhatnak viszketéssel, pl. a histiocytoma elnevezésű bőrdaganat, amely olyan sejtek burjánzásával jár, amelyekből a viszketéskeltő hisztamin szabadul fel. Ritkán okozhat viszketést gombás bőrfertőzés, autoimmun bőrbetegség is, de ezeknél a viszketés ritkaságnak számít.

 1. Pszichogén viszketés

pszichogén viszketés okozta szőrhiány a végtagokon

Pszichogén viszketés okozta szőrhiány a végtagokon

Ahogy embereknél is, kutya, macska esetében is leírnak pszichés eredetű viszketést.  Régóta ismert jelenség, hogy ,,pszichés” okok testi tüneteket válthatnak ki. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy állatoknál a pszichogén eredetű bőrbetegség diagnózisát csakis a testi okok kizárása után szabad felállítani.

Az állat életében számos különféle szorongást, frusztrációt okozó változás kiválthatja a vakarózást, mint sztereotip viselkedést.

A viszketés csillapítása

A viszketés csillapításában oki és tüneti kezelés jöhet számításba.

Bizonyos gyógyszerek többféle eredetű viszketést is képesek csillapítani, tehát pl. mind rühösség, mind allergia esetén hatékony lehet az antihisztamin vagy a szteroid készítmény is. A hazánkban 2016. júniusában megjelent, a viszketéscsillapításban áttörést jelentő hatóanyag, az oclacitinib szintén gyorsan és hatékonyan szüntetheti meg a viszketést akár táplálékallergia, akár környezeti allergia, kontaktallergia vagy rühösség okozza azt.

Másrészről természetesen mindig az oki kezelést kell előnyben részesíteni, tehát a viszketést kiváltó okot megszüntetni, hacsak lehetséges. Táplálékallergia esetén hipoallergén diéta segítségével zárhatjuk ki a viszketést kiváltó allergéneket, környezeti allergia esetén immunterápia csökkentheti a túlérzékenységi reakciót, paraziták esetében természetesen megfelelő parazitairtó készítmények használhatók eredményesen. Bakteriális fertőzések esetén antibiotikumok hatékonyak, azonban használatukat mindig meg kell fontolni és ha lehet, inkább helyi kezeléssel helyettesíteni.

Tüneti kezelés két esetben végezhető: vagy az oki terápia megkezdése mellett, a tünetek átmeneti enyhítésére jöhet szóba, vagy olyan esetekben, amikor nincs lehetőség a viszketést kiváltó ok megszüntetésére, pl. háziporatka okozta környezeti allergia bizonyos eseteiben.

Mivel a viszketés az állatnak kifejezett diszkomfortot, sőt súlyos esetekben szenvedést okoz, így mindent meg kell tenni a megszüntetés érdekében.

Összeállította: dr. Paulina Anna

7 hozzászólás to “Miért vakarózik a kutyám?”

 1. Belovári Attiláné says : Válasz

  Jonapot!!! Én egy foxi kutya gazdija vagyok,! 5éve nem tudják kideriteni mitöl vakarodzik a kutya.. A tünetei augusztus végétöl téllig tart, jelen pillanatban 6 injekcion vagyunk tul és csak 2-hét a vakarodzás mentesség. Most már tanácstalan vagyok nem tudok hova fordulni ,, valaki tudna okosat,, szivesen fogadom

 2. Görbe Erzsébet says : Válasz

  Egy hónapja vettem észre a 3 éves németjuhász kutyámon, hogy teljesen lekopaszodott a hasaalja, a két hátsó lábainál a belső comboktól, köldök vonaláig. Vakaródzik, egyhén tüzes, de nem hólyagos és hámló a bőre. Kérdésem mi ilyenkor a teendőm, mi lehet a probléma, milyen megoldás lenne a kérdésemre? Várom mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm.

  • Anna says : Válasz

   Kedves Erzsébet!

   A leírása alapján nem állítható el diagnózis, ehhez az állatorvos által felvett kórelőzmény és az állatorvos által elvégzett fizikális és adott esetben kiegészítő vizsgálatok szükségesek. Így lehet diagnózist felállítani, majd kezelési javaslatot tenni, minden más felelőtlen találgatás volna.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 3. Erzsébet says : Válasz

  T.Cìm!Köszönöm a gyors választ!A mai nappal bezårôlag már 3 ållatorvosi vélemėnyen vagyok túl. A pajzsmirigye rendben van. A vérvėtel legalább is ezt igazolja. Most allergiát vėltek felfedezni,erre kap szteroidot. Izgatottan várom ennek errdményét. Lehet ez műszálas ruhanemű is.0Sajnálom,hogy Ön nincs közelebb. További jó munkåt kívánok! Vårom válaszát! Előre is köszönöm.

 4. Szabó Csaba says : Válasz

  Tisztelt Doktornő,

  Van egy 7.5 hónapos kan pumi kutyánk. Elég hosszas lesz a történet, mivel pár hónapja tart már, sajnos.
  Október 23-án sírt, fájt a hasa, kórházba vittük, ahol megröntgenezték. Nem volt semmi tapintható vágy látható a belekben. Kapott 5 féle injekciót és infúziót, ezt másnap megismételték.
  Egy hónap múlva az oldalán és a hát nyaki részén találtunk két duzzanatot. Visszamentünk a kórházba. Leszívták a folyadékot és kapott ismét injekciókat. Azt mondták, hogy valamelyik antibiotikum injekcióra lehetett érzékeny, ezért keletkeztek a duzzanatok.
  Novemberben vettük észre, hogy lerágja és megeszi a társának (3,5 éves lágyszőrű ír terrier kan kutya) a szőrét. Először azt mondták hiánybetegsége lehet (szelén, fehérje hiány).Szelén hiányra kapott gyógyszert, megnyomtuk csirkehússal a fehérje hiányra. Semmi.
  Ezután észrevettük, hogy a saját szőre is fogy a hátán. Erre az orvosi vélemény az volt, hogy vedlik.
  Elmentünk vérvételre december végén. Vér, máj, vese, Knott rendben.
  A saját szőre láthatóan fogy az első lábától a hátsó lábáig az oldalán és hátán. Néha nedves a szőr, tehát szisztematikusan lerágja pár milliméteresre. A bőr felületén semmi nem látható azóta sem.
  Január közepén újabb vizsgálat pajzsmirigyre. Az is rendben.
  Nextra spectra és Advocate spot-on van rajta (hogy az esetleges atkákat is elpusztítja).
  A táp amit kap, kb egyenlő arányú keveréke a Premiere junior csirkés tápoknak (soft és normál száraz a Fressnapfból), valamint Happy Dog junior lam and rice (ez utolsó december elejétől, előzőleg azonos gyártótól normál junior táp volt). Jutalom falatként Frolicot (3-5 szem naponta), valamint 2 hete van Frolic kis arányba a tápba keverve. A tenyésztő is adott Frolicot, valamint táp keveréket kapott. Nem túl jó étvágyú, és a tápok keverése segít. Legalább is az étvágyán. Pár hete próbáltuk csak 1 táppal (Premiere junior csirkés), de nem igazán evett, így visszatértünk a keverékre. Hétvégeken délkor kap ~250gr Aldis Rufus konzervet. Ezt imádja.
  Hőszigetelt kutyaháza van, pvc hőfüggöny, levehető, az ajtón. A matrac polisztirol golyókkal van töltve, vízálló bevonattal, dupla huzatban.

  Jelenleg a szőre továbbra is lerágva, és a fentiek lettek eddig.

  Kérésem, hogy van ötlet, javaslat, hogy milyen irányba lehet tovább próbálkozni?

  Köszönettel, Csaba

  • Anna says : Válasz

   Kedves Csaba!

   Az üggyel kapcsolatban egyetlen ötletünk, javaslatunk lehet, hogy hozza el hozzánk kutyáját, az összes korábbi kórlapot és bőrgyógyászati szakrendelésünk keretében legjobb tudásunk szerint meg fogunk próbálni megoldást találni a problémára.
   A gyógyító munka részeként szükséges az orvos által felvett részletes kórelőzmény, fizikális vizsgálat, valamint legtöbbször kiegészítő vizsgálatok elvégzése. Így távgyógyításra nem vállalkozunk.
   Szakrendelésünkre a rendelő központi telefonszámán tud bejelentkezni.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

Vélemény, hozzászólás?

Fel