A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Trauttwein Klaudiadr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő-12:00 - 20:00--8:00 - 16:0011:00 - 19:00
Kedd9:00 - 15:009:00 - 17:009:00 - 15:0014:00 - 20:008:00 - 16:00-
Szerda-8:00 - 16:00--10:00 - 18:0012:00 - 20:00
Csütörtök9:00 - 15:00-/8:00 - 16:0012:00 - 20:0010:00 - 16:00--
Péntek-10:00 - 18:00-8:00 - 14:0014:00 - 20:00-
Szombat-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Péczely Zita
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00-
Kedd12:00 - 19:00--
Szerda10:00 - 18:008:00 - 15:00-
Csütörtök--10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00-

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

A házinyúl helyes tartásmódjáról

Kategória: Egzotikus kedvencek

Tartási hely:

Tarthatók szabadtéri ketrecben és lakásban is. A kereskedelemben kapható ketrecek általában túl kicsi méretűek. Készülhetnek fából, üvegből és műanyagból is. Legtermészetesebb a fa, de azt megrághatja az állat. A fa magába szívja a vizeletet, ezért nem megfelelő alom használata és nem elég gyakori tisztítás esetén egy idő után kellemetlen szagúvá válhat. Ha a ketrecből az állatot sosem engedik ki, akkor annak legalább olyan magasnak kell lennie, hogy az állat hátsó lábaira állva teljesen kinyújtózhasson és olyan hosszúnak, hogy hármat könnyedén ugrálhasson benne.
Ha lakásban tartjuk kedvencünket, az elektromos vezetékeket tartsuk távol tőle, mert megrághatja őket. Hasonlóképp a mérgező szobanövényeket (pl.: Diffenbachia spp.) is helyezzük el nem érhető helyre.

A kültéri ketrecek lábon álljanak a föld szintje felett, és esőtől, széltől illetve közvetlen napsugárzástól védve legyenek.  Megfelelő szellőzést kell biztosítani, de szobában ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. A kültéren szabadon engedett nyulak mozgásigényüket nagyszerűen tudják fedezni és természetszerű táplálékhoz juthatnak, de arra mindig számítsunk, hogy a házinyúl mint az üregi nyúl leszármazottja több méteres üregeket fog ásni. Egyébként a nyulak könnyen megtanulják a csapóajtó-szerű macskakijáró használatát is. A kertbe kiengedett állatokat mindig felügyeljük, nehogy kutya, macska vagy más ragadozó áldozataivá váljanak. A nyári hónapokban mindenképp tartsuk távol a szúnyogokat és a legyeket, mert előbbiek a halálos lefolyású myxomatozis nevű betegség átvivői, míg a legyek a sebekben, felázott bőrön légylárva-fertőzöttséget okozhatnak.
Alomanyagnak faforgács, esetleg újságpapír és szalma vagy csak szalma a megfelelő, fűrészport viszont ne használjunk, mert allergiára, légzőszervi megbetegedésekre hajlamosíthat.
Itatásra a kereskedelemben kapható önitatót használjuk. Az etetőtál fémből vagy kerámiából legyen, a szénának célszerű egy külön tartórácsot felszerelni.

Tisztítás:

A ketrec rendszeres, alapos tisztítása a betegségek megelőzésének legfontosabb módja. A ketrecet min. hetente 1x ki kell takarítani. A nedves alomanyag talpfekélyre hajalmosít, a pangó vizelet ammóniatartalma pedig légúti megbetegedésekre. A nyulak általában egy helyre ürítkeznek, így könnyen megtaníthatók arra, hogy alomtálcára piszkítsanak, ha a beszerzésükkor ismételten ráhelyezzük az alomra a nyúlbogyókat és az állatot. Fa vagy papír alapú alomanyag alkalmas, a macskaalmot esetleg lenyelhetik.

Társak:

A nyulak társas állatok, ezért ideális esetben több egyedet érdemes együtt tartani. Ellenkező neműek esetén az egyiket vagy mindkettőt ivartalanítani kell. Két nőstény általában jól megfér, ha megfelelően nagy terület áll rendelkezésükre, ellenkező esetben harcolni fognak. Nem ivartalanított bakok egymásnak halálos sérüléseket is okozhatnak.  Tengerimalacot és nyulat sose tartsunk együtt, mert egymásra olyan kórokozót vihetnek át, amely a tengerimalacban tünetmentes fertőzöttséget okoz, de a nyulat megbetegíti és fordítva. Kutyával, macskával, vadászgörénnyel sose hagyjuk nyuszinkat felügyelet nélkül.

Bánásmód:

Mint prédaállatok, a nyulak általában érzékeny, ideges állatok, melyek alacsony fájdalomküszöbbel rendelkeznek. Ezért határozott, de finom bánásmódot igényelnek, mert ellenkező esetben könnyen pánikba eshetnek. Fülénél fogva sose ragadjuk meg az állatokat, ehelyett grabancukat megmarkolva tudjuk őket biztonságosan rögzíteni.

Táplálás:

A nyulak a természetben túlnyomó részt legelő állatok, habár leveleket és hajtásokat is fogyasztanak. A különféle füvek általános összetétele 20-25% nyersrost, 15% nyersfehérje és 2-3% nyerszsír. A kereskedelemben kapható magkeverékek általában ehhez képest túl szegények rostban és túl sok bennük a fehérje, zsír és túl magas az energiatartalmuk. A nyúlnak emészthetetlen rostra is szüksége van a normális bélmozgás fenntartásához. Alacsony rosttartalmú és magas szénhidráttartalmú eleség a vastagbél csökkent motilitását (bélmozgást) eredményezi, amely további káros következményekkel jár. Túl koncentrált tápok kizárólagos etetése a metszőfogak túlnövését okozhatja, emellett az állat unatkozik, ami sztereotip viselkedést és aggressziót szülhet. A magkeverékekből sokszor csak a szemestakarmányt és a hüvelyeseket válogatják ki az állatok, melyek kalciumtartalma alacsony, ami fog- és csontdeformitást okozhat.

Az optimális takarmány házinyúl számára a fű illetve a jó minőségű fűszéna és mellette kis mennyiségű, jó minőségű, azaz magas rosttartalmú (18-24%) és 15% fehérjetartalmú nyúltáp. Az ilyen nyúltápok, ún.: pelletált tápok, amelyek most már széles körben elérhetőek hazánkban. Zöld növények is előnyösek, mint pl.: a tyúkhúr és a pongyolapitypang. Lucernaszéna is etethető, főleg a növésben levő egyedekkel, de nem túlzott mennyiségben, ezért figyelni kell arra, hogy egyidejűleg ne adjunk lucernapelletet is, mert magas kalciumtartalma miatt húgykövesség alakulhat ki.

Zöldségek és kis mennyiségben esetleg gyümölcsök is etethetők, de a magas gyümölcscukor tartalmúakat kerüljük. A magkeverékeket sose adjuk korlátlan mennyiségben, mert az állatok válogathatnak belőle és könnyen el is hízhatnak. A zöldségek közül a keresztesvirágúak rendjébe tartozókat, tehát káposztát, kelkáposztát, retket, mustárzöldet ne adjunk, mert ezek felfúvódást okoznak.  A saláta sem alkalmas, mert akkumulálja szervezetébe a különféle kemikáliákat. Szárazkenyér nyúl számára szintén nem megfelelő takarmány.

Széna tehát mindig legyen elérhető, és hálóból vagy tartórácsról etessük, hogy ezzel is foglalkoztassuk az állatot. A zöldségeket is tűzhetjük magasra, hogy így „ehető játékként” szolgáljanak. A takarmányban sose hirtelen változtassuk az alapanyagokat, hanem fokozatosan. Ne etessünk penészes vagy lejárt szavatosságú szénát, tápot.

Összeállította: dr. Paulina Anna
Címke:

12 hozzászólás to “A házinyúl helyes tartásmódjáról”

 1. nagy attila says :

  jo napot kivanok,a nyuszinak lucernat zolden szabad-e adni?

  • Edina says :

   Kedves gazdi!

   Kisebb mennyiségben szabad, de arra figyeljen, hogy ne legyen nedves, még annyira se, amennyire a reggeli párától nedvesedik.

   Üdbözlettel:
   dr. Paulina Anna

 2. Lizzey says :

  Tisztelt Doktornő!

  Ön ezt írja “habár leveleket és hajtásokat is fogyasztanak”. Ebből én fák/bokrok, fásszárúakra is tudok asszociálni. Kérhetek példákat, hogy miket takar, miket adhatok egy törpenyúlnak? Pl.: gyümölcsfák tavaszi metszésekor levágott rügyes hajtásait (almafa/meggy/cseresznye)? Illetve miket nem szabad levelek, hajtások közül?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves gazdi!

   Gyümölcsfák hajtásaira gondoltam, éppen azokra, amiket felsorolt.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

 3. Gábor says :

  Még annyit fűznék hozzá hogy a takarmányozás az buza és táp keveréke . Köszönöm elöre is a segítséget doktornő.

  • Anna says :

   Kedves Gábor!

   Sajnos sok tartástechnológiai problémát körül kell járni (hőmérséklet, almozás, stb…), hogy megtaláljuk a legjelentősebb kockázati tényezőt.
   Első sorban azonban azt találom gondnak, hogy kevés a szálastakarmány mennyisége. A búza is keményítőben magas, és rostban nagyon szegény, a tápok (ahogy a tájékoztatóban is leírtam) szintén ált. alacsony rosttartalmúak. Jó minőségű szénát kínáljon korlátlan mennyiségben (frissen tartva) és mellette kétszikű növényeket, zöldségeket adjon, emellé csak is menyniségben tápot, búzát pedig ne.

 4. Bori says :

  Én csak annyit szeretnék mondani hogy nagyon jó az oldal.Végre valaki azt írta hogy a nyúlnak kell a fajtárs!
  A magyar nyuszis oldalak mind azt írják hogy egyedül kell tartani.Gratulálok az oldalhoz!

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Köszönjük szépen az elismerő szavakat!

 5. Kitti says :

  Jó napot doktornő!
  Amióta egy szobás lakásban élünk a törpe bak nyuszinkkal azóta folyamatosan tüsszögök és folyik az orrom de csak itthon! Mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni? Lehetőleg a nyuszi megtartása mellett! Válaszát előre is köszönöm!

  • dr. Hermándy-Berencz Katalin says :

   Kedves Kitti!

   Lehetséges, hogy allergiás a nyúlszőrre, ezért mindenképp javasolt orvosával konzultálni, ha allergiáról van szó, akkor azt gyógyszeresen lehet kezelni.

   Üdvözlettel:
   dr. Hermándy-Berencz Katalin

 6. Vera says :

  Tisztelt doktornő!
  Érdeklődnek, h a nyúl szőre mitől hullhat?
  Mit lehet ellene tenni? Főleg az ivartalanítás után kezdett el hullani.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Anna says :

   Kedves Vera!

   A nyúl szőre – mint minden állatfajé – kihullhat vírusos, bakteriálsi, gombás, parazitás fertőzések, hormonális, egyéb belgyógyászati okokból, valamint vedléskor.

   Üdvözlettel:
   dr. Paulina Anna

Fel