A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Tóth Dánieldr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő--VáltozóVáltozó-Változó10:00 - 18:00
Kedd-9:00 - 15:008:00 - 14:00-14:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Szerda8:00 - 16:00-10:00 - 18:00--12:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 18:009:00 - 15:008:00 - 14:00-10:00 - 16:008:00 - 16:00-
Péntek12:00 - 18:00-Változó-10:00 - 16:00Változó-
SzombatVáltozó-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Péczely Zita (szülési szabadságát tölti)dr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00---
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00--
Szerda11:00 - 18:008:00 - 15:00---
Csütörtök--9:00 - 15:00-8:00 - 14:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00---

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762
Szemészeti ellátás:
+3670 701-4022

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Bolhásság vagy bolhanyál allergia?

Kevesen tudják, hogy a nyáron gyakran előforduló parazita valójában két tünetegyüttest okoz kedvenceinknél. Megkülönböztetjük a bolhásságot és a bolhanyál-allergiát.

Bolhák

A kifejlett bolhák 2-3 mm nagyságú, oldalirányban lapított, ugrólábbal rendelkező vérszívók. Petékkel szaporodnak, a petékből kikelő lárvák 1 mm méretű, szabad szemmel nem látható, „kukacszerű” állatok. A lárvák nem a gazdaállaton, hanem annak környezetében – szőnyegekben, padlórepedésekben – élnek, nem vérszívók. A felnőtt bolhák is csak táplálkozni járnak az állatra, életük nagy részét a környezetben töltik. Ezért fordul elő, hogy sok esetben az állatorvosi rendelőben nem tudunk bolhát „fogni” az állaton, noha a tünetei egyértelműen bolhásságra utalnak.

Bolhásság

Bolhásságnak azt nevezzük, amikor az állaton rendszeresen, nagyobb számban vért szívó élősködők különböző, néhány nap-hét alatt kialakuló bőrtüneteket okoznak.

A kutyák folyamatosan, általában az előforduló bolhák számával arányos intenzitással vakaróznak.

A viszketés a legkifejezettebb a háti területen, faron és az állat oldalán. Itt a szőrzet fokozatosan letöredezik, szabálytalan határral megritkul, a bőr besötétedik, és kis göböcskék (ún. papulák), vagy pörkösödő göböcskék jelennek meg. Sokszor megtapintva a háti területet érdes, pörkös felrakódás érezhető.

Macskáknál hasonló képet látunk, azzal a különbséggel, hogy az állat a legtöbbször láthatóan nem vakarózik, inkább azt mondhatjuk, intenzívebben mosakszik, bár sokszor ezt is csak akkor teszi, amikor nem látjuk.

Végül itt is fokozatosan letöredezik a szőrzet a háti, oldalsó területeken, cicáknál sokszor a hason, lágyékon is. Ha a bolhásság huzamosabb időn keresztül fennáll, a háton, fejen, nyakon apró, köles méretű kis pörkös csomók jelennek meg, amelyek sokszor nem láthatók, inkább csak tapinthatók (ún. miliáris dermatitisz).

Bolhanyál-allergia (pontosan: „bolhanyál okozta allergiás bőrgyulladás”)

Bizonyos egyedekben a bolha nyálában megtalálható anyagok heveny allergiás reakciót váltanak ki, ebben az esetben az allergiás kutya szervezete akár egyetlen bolhacsípésre is igen hevesen reagál.

Ekkor az állat hirtelen (órák alatt) fellépő igen heves viszketést érez és emiatt kíméletlenül nyalja, rágcsálja a bőrét, tulajdonképpen „magának” alakít ki bőrtünetet.
Leggyakrabban a comb külső oldalán vagy az ágyéki területen, ritkábban a fültőnél vagy a pofatájékon jön létre egy kb. 5-15 cm átmérőjű foltszerű bőrelváltozás, amely jól körül határolt, kivörösödött, kezdetben a nyáltól és a savótól nedvesen fénylő, később pörkké száradt gennyel fedett.

A szőrzetet felette az állat vagy kitépi vagy az a nyáltól, gennytől összetapad. Ez a bőrtünet az ún. pyotraumás dermatitisz, vagy köznapi nevén „hot spot”,  amely többféle okból kialakulhat, de egyik leggyakoribb oka a bolhanyál-allergia.
Macskák általában a feji, nyaki területen vakarnak, dörzsölnek ki szabályos kerek foltot, amely szőrtelen, nedvedző.

A bolha-fertőzés egyéb kártétele

A bolhák több betegséget is terjesztenek.

Az ún. uborkamagképű galandféreg lárvái a bolha szervezetében fejlődnek. Amikor a kutya, macska „bolhászkodik”, harapdálás közben elfogyasztja a bolhát, vele együtt a galandféreg lárvát is, majd kifejlődik a belében a galandféreg. Ez a féregfaj emberre is fertőző! Ezen kívül számos bakteriális fertőzés átvitelében is szerepet játszanak.

Kezelés

Bolhásság esetén a bolhákat kell elpusztítani, esetleg samponos fürdetést alkalmazni tüneti kezelésként. Bolhanyál-allergia esetén nemcsak a bolhák kiirtása fontos, hanem az igen kellemetlen bőrtünetek kezelése is.

A bolhák elpusztítása

A gazdik sokszor panaszkodnak, hogy a bolhairtás nem járt sikerrel.

Nem elég a kedvencünkön látható kifejlett bolhák elpusztítása (pl.: samponnal, spot onnal), ennél még fontosabb a környezetben lévő lárvák kiirtása.

Célszerű olyan készítményt választani, amely a felnőtt bolhák elpusztítása mellett a lárvák kikelését is megakadályozza. Ezen kívül nagyon fontos a környezet alapos takarítása, fertőtlenítése is. A szőnyegek alapos porszívózása, kedvencünk rongyainak, takaróinak 90°C-on történő kimosása, a mosható felületek fertőtlenítése. Alapszabály, hogy mindig az összes, együtt tartott állatot kell kezelni!

A “hot spot” (pyotraumás dermatitisz) kezelése

A pyotraumás dermatitisz „ijesztő” megjelenése ellenére jól kezelhető.

A szőrzetet le kell nyírni az érintett bőrterületen, a területet le kell tisztítani és kíméletes fertőtlenítőszerekkel kezelni, a gyógyulást kombinált összetételű kenőcsökkel lehet segíteni. Gyors hatású, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyag szükséges, hogy az állat kellemetlen érzetét mihamarabb enyhítsük és, hogy minél előbb megakadályozzuk a terület további traumáját. Általában 7-10 napig szükséges a gyulladáscsökkentő és az antibiotikum-terápia.

Összeállította: dr. Paulina Anna
Fel