A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

RENDELŐ NYITVATARTÁS
Hétfőtől – Péntekig8:00 - 20:00
Szombaton9:00 - 13:00

KOLLÉGÁK RENDELÉSI IDEJE
dr. Bády Diánadr. Busch Boglárkadr. Hermándy-Berencz Katalindr. Kapitány Rékadr. Paulina Annadr. Tóth Dánieldr. Vágfalvi Bernadett
Hétfő--VáltozóVáltozó-Változó10:00 - 18:00
Kedd-9:00 - 15:008:00 - 14:00-14:00 - 20:0010:00 - 18:00-
Szerda8:00 - 16:00-10:00 - 18:00--12:00 - 20:0012:00 - 18:00
Csütörtök12:00 - 18:009:00 - 15:008:00 - 14:00-10:00 - 16:008:00 - 16:00-
Péntek12:00 - 18:00-Változó-10:00 - 16:00Változó-
SzombatVáltozó-Változó--VáltozóVáltozó

SZEMÉSZET SZAKRENDELÉS
dr. Abuzant Balázsdr. Fenyves Ildikódr. Kröninger Katadr. Péczely Zita (szülési szabadságát tölti)dr. Tikos Réka
Hétfő12:00 - 19:008:00 - 15:00---
Kedd12:00 - 19:00-9:00 - 15:00--
Szerda11:00 - 18:008:00 - 15:00---
Csütörtök--9:00 - 15:00-8:00 - 14:00
Péntek10:00 - 18:0012:00 - 20:00---

A rendelési idő az állatorvosok műtéti beosztásától függően valamint szabadság esetén változhat!


Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

Ari, a nagy túlélő

Kategória: Blog

Ari 10 és fél éves dobermann szuka. Bevallom, hogy egyik kedvencünk, mert őrző-védő fajtájával ellentétben kifejezetten kedves, béketűrő, barátságos kutya, aki mindig zokszó nélkül együttműködik velünk.

Mikor megismertem Arit, már hallottam, hogy kórtörténete nem mindennapi. 2009-ben bőrdaganatot kellett eltávolítani róla, 2010-ben nyaki porckorongsérv miatt került az akkor még csak Kaposváron elérhető MR-vizsgálatra, majd műtétre, 2011. áprilisban harapott seb miatt operálták. 2011. augusztusában gennyes méhgyulladás gyanújával küldte ultrahangra Fenyves Ildikó kolléganőm, és be is igazolódott a félelme. A gennyes méhgyulladás (pyometra) középkorú-idős szuka kutyák egy gyakori betegsége, amely súlyos, életveszélyes állapotot eredményez. Az ultrahangot végző állatkórházban megoperálták és az akkor már idősnek számító 8 éves kutya sikeresen átvészelte a műtétet. Azonban a műtétet követően ún. varratelégtelenség állt elő, a műtéti seb gennyesedett, Ari állapota romlott. Fenyves Ildikó kolléganőm vérvizsgálat segítségével hashártya-gyulladást állapított meg. Ari szervezete valamiért nem fogadta be az egyébként rendkívül jó minőségű és professzionálisan behelyezett varratokat és egy súlyos gyulladás alakult ki, ami miatt újra életveszélybe került. Kolléganőm egy újabb műtét során felnyitotta a sebet, és alaposan kitisztította a hasüreget, újravarrta a sebet. Számos infúzió és gyógyszer mellett Ari néhány hét alatt helyrejött.

Azért ismertetem ezt a történetet, mert szinte példa nélkül áll, hogy egy rutin műtét után ilyen súlyos sebgyógyulási szövődmény álljon elő, azaz, hogy ilyen súlyos egyedi túlérzékenység álljon fent.

2013. áprilisban Ari gazdija azzal jött hozzám, hogy elutazott pár napra, addig egy ismerős etette a kutyákat és ma, mikor hazatért, észrevette, hogy Ari hasa kitelt és nehezen mozog. Ahogy ránéztem Arira, görcsbe ugrott a gyomrom, mert látható volt, hogy a has kiteltségét a gyomor gázosodása okozza, ez a tünet pedig az egyik legrettegettebb kutyabetegség, a gyomorcsavarodás tünete. Nagytestű kutyafajtákban előfordul, hogy az egyszerre elfogyasztott eleség erjedni kezd, gáz képződik és a gyomor a benne lévő súlytól saját tengelye körül megbillen, majd megcsavarodik elzárva a távozó gáz és eleség útját. Így a folyamat fokozódik, míg végül olyan mennyiségű gáz halmozódik fel, ami nyomja a rekeszizmot, a tüdőt és az állat nem tud lélegezni. Sajnos a folyamat az esetek nagy részében nagyon gyors, 30-60 perc, azaz azonnali beavatkozás szükséges.

Röntgenfelvételt készítettem, ami alátámasztotta a gyanúmat. Arit azonnal elbódítottuk, és gyomorszondát vezettünk le a nyelőcsövön keresztül, ami tulajdonképpen egy néhány cm átmérőjű gumicső. Ez arra szolgál, hogy megvizsgáljuk, a nyelőcső-gyomor átmenet elzáródott-e (akkor biztosan gyomorcsavarodásról van szó), vagy átvezethető, akkor előfordulhat, hogy csak egyszerű felfúvódásról és a gázt ily módon leengedhetjük. Sajnos Ari esetében a szonda egyértelműen elakadt, tehát a gyomor megcsavarodott. Közben Fenyves Ildikó kolléganőm is megérkezett és azonnal nekiláttunk a műtétnek.

A gyomorcsavarodás műtéti ellátása az egyik legnehezebb feladat az állatorvoslásban, három ember 2-3 órás kemény munkája. Így történt most is, Ildikó a gyomrot próbálta visszaforgatni, János asszisztensünk a szondát mozgatta, hogy az eleségdarabok távozzanak, én az altatást felügyeltem. A 3. óra végére sikerült kiüríteni a gyomrot. A gyomor megcsavarodásakor a gyomorfalat ellátó erek összenyomódnak és ezért a gyomorfal elhalhat. Ildikó alaposan átvizsgálta és szerencsére nem talált elhalásra utaló jelet a gyomron. Ari annak ellenére, hogy 10 éves volt, és életében már számtalan altatáson átesett, minden probléma nélkül átvészelte ezt a nagy műtétet.

A műtétet követően azonban Ari nem evett, levert volt, majd néhány nappal később a gazdi észrevette, hogy véres savó csöpög a hasi varratok között. Kolléganőm gyorsan szembesült vele, hogy ismét a korábbihoz hasonló szövődmény alakult ki Arinál: varratelégtelenség és hashártya-gyulladás. A gyomorcsavarodás-műtét után 5 nappal újra meg kellett operálni, kimetszeni az elhalt szövetrészeket a hasfalból, átmosni a hasüreget. Szinte hihetetlen volt, hogy ezt is átvészelte.

Ezt követően a hasi seb szépen záródott, váladékmentes lett, azonban egy másik komoly szövődménnyel kellett szembe néznünk, Ari vérfogyottá vált. Ez komoly fejtörést okozott, mert számos különböző okból kialakulhat ilyen műtétek után. A vérvizsgálat nem mutatott immunológiai okú vérszegénységet, így kizárásos alapon arra jutottunk, hogy gyomorvérzés alakulhatott ki. Érdekes módon gyomorcsavarodás esetén akkor is kialakulhat a gyomor „bélésének”, a nyálkahártyájának elhalása, ha szabad szemmel ez a műtét pillanatában az nem volt látható. Ez a gyomor ereinek összenyomatódása miatt alakul ki, aminek következtében a gyomorfal nem kap megfelelő vérellátást. Ha a nyálkahártya elhal, azon keresztül vérzés jöhet létre. Ez történhetett Arinál is.

Mivel Ari vörösvérsejt-aránya vészesen lecsökkent, nem maradt más hátra, egyetlen lehetőségként, mint a vérátömlesztés. Ez a lehetőség is csak, mint utolsó szalmaszál állt előttünk, félve kérdeztem a gazdit, hogyan tovább. Ő csak annyit mondott: „Ari nagy túlélő. Próbáljuk meg.” Ismerve a helyzet kilátástalan voltát, azt, hogy Ari idős kutya, hogy a szakszerűen elvégzett gyomorcsavarodás-műtétek majdnem fele elhullással végződik és azt, hogy milyen komplikációk adódhatnak a vértranszfúzió során is, ő mégis vállalta. Másik kutyája, Ari felnőtt kölyke volt a donor. Mindkét kutya példásan tűrte a beavatkozásokat.

Ari állapota másnaptól fokozatosan javult. Néhány hétig még gyomorvédő gyógyszereket szedett, egyre többet evett és lassan rendeződött a vérképe is.

Visszagondolva, mai napig meghat a tulajdonos kitartása és bizakodása egy orvosi szemmel szinte reménytelen helyzetben.

dr. Paulina Anna

Fel