A rendelőnk nyitva tartása és kollégáink rendelési ideje:

Rendelő nyitva tartás

Hétfő: 10:00 - 20:00
Kedd: 10:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 20:00
Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 12:00
Rendelőnkben a tervezett műtéteket
12:00 - 14:00 között végezzük

dr. Fenyves Ildikó*

és dr. Abuzant Balázs

Hétfő: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)
Kedd: 10:00 - 12:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 12:00
Péntek: 12:00 - 20:00
Szombat: 09:00 - 19:00 (csak sürgősségi szemészet)

(a szemészeti vizsgálatra is előzetes bejelentkezés szükséges)

dr. Paulina Anna

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 12:00 - 20:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 16:00
Péntek: 10:00 - 15:00
Szombat: minden 2. szombat

dr. Kapitány Réka

Kedd: 09:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 20:00

dr. Hermándy-Berencz Katalin

Hétfő: 10:00 - 18:00
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 12:00 - 20:00
Csütörtök: 10:00 - 15:00
Péntek: 12:00 - 20:00

* dr. Fenyves Ildikó

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015-től dr. Fenyves Ildikó munkájában elsősorban az állatorvos szemészet szakterülettel és az ezzel kapcsolatos kutatásokkal, képzésekkel foglalkozik. Rendelőnk szakmai felügyeletét továbbra is ő látja el.

Kérjük, ha nem szemészeti problémával kíván hozzá fordulni, azt az időpont egyeztetésnél mindenképpen jelezze.

Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat

Sürgős szemészeti esetben a fentiektől eltérő időpontban is segítséget nyújtunk.

Rendelőnk a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat tagja, amely az év minden napján 9-19 óráig ellátja a sürgős szemészeti ellátást igénylő kutyákat és macskákat.

Kérjük önöket az előzetes bejelentkezésre!

Rendelő:
+3623 451-103 | +3630 263-7762

Amennyiben ragaszkodik valamelyik állatorvos kollégánkhoz, kérjük, az időpont egyeztetés során jelezze.

A húsvéti nyúl csak ajándékot hozzon – ne ő maga legyen az ajándék!

Kategória: Közlemény

Sajnos még napjainkban is a húsvéti hagyomány része, hogy az ünnepekre ajándékként élő állatot, leggyakrabban nyuszit adunk. Ezeknek a kedves kis állatoknak gyermekeink, családtagjaink biztosan nagyon örülnek, azonban vásárláskor ritkán mérjük fel, hogy az ajándékba adott nyuszi gondját viselni nem csak az ünnepek alatt szükséges! A nyulak akár 8-10 évig is élhetnek! Ezalatt – mint bármely más házi kedvenc esetében – folyamatos gondozást és szeretetet igényelnek!

Az ünnepek végével a nyulak mentésével foglalkozó egyesületnek jelentősen megnő a munkája, ugyanis a megunt állatok jó esetben hozzájuk kerülnek, rosszabb esetben elengedik őket (de ennél sokkal szomorúbb történetek is olvashatóak).

2008-ig a „megunt” nyuszikat befogadta az állatkert, azonban 2008-tól megszüntették ezt a szolgáltatást abból az okból, hogy nagyon sok családban eleve azzal a tudattal vásárolták az állatokat, hogy „az állatkert majd úgyis átvállalja őket”.

Ennek ellenére szélsőséges esetben bárkivel megtörténhet, hogy valamilyen oknál fogva a jó szándék ellenére sem tud az állatáról gondoskodni. Szerencsére ilyen esetekre több nyulakkal foglalkozó állatvédő szervezet is van, akik vállalják az állatok örökbe adását, illetve az új gazdi megtalálásáig vállalják az állat ellátását, felügyeletét (pl. Nyúlmentő alapítvány).

Mindent összevetve, ha átgondolva, előre megfontoltan, tényleg szeretnénk nyuszit, akkor ne habozzunk akár örökbefogadni, akár venni egyet (nagyon sok örökbefogadásra váró nyuszit találni az interneten nézelődve), ehhez azonban nem kell húsvétnak lenni!

Ha nyuszi tartásra vállalkozunk, néhány jó tanács a tartásukkal kapcsolatban:

 • Tartásmód:
  • Tarthatóak szabadtéri ketrecben vagy lakásban is. Amennyiben ketrecben tartjuk őket, a ketrec lehet fa, üveg vagy műanyag. Amennyiben ketrecben tartju, minél többször engedjük ki. A fa hátránya, hogy megrághatja az állat, illetve a fa nagyon könnyen magába szívja a vizeletet. Ha lakásban van tartva a vezetékekre és a különböző mérgező szobanövényekre (pl. Difenbachia) nagyon ügyelni kell, hogy még véletlenül se rágcsálhassa meg a nyuszi.
  • A kertbe kiengedett állatokat mindig felügyeljük, nehogy kutya, macska vagy más ragadozó áldozataivá váljanak. A nyári hónapokban mindenképp tartsuk távol a szúnyogokat és a legyeket, mert előbbiek a halálos lefolyású myxomatozis nevű betegség átvivői, míg a legyek a sebekben, felázott bőrön légylárva-fertőzöttséget okozhatnak. Fontos, hogy myxomatózis és vérzéses betegség ellen vakcináztassuk kedvencünket!
  • Alomanyagnak faforgács, esetleg újságpapír és szalma vagy csak szalma a megfelelő, fűrészport viszont ne használjunk, mert allergiára, légzőszervi megbetegedésekre hajlamosíthat.
  • Itatásra a kereskedelemben kapható önitatót használjuk. Az etetőtál fémből vagy kerámiából legyen, a szénának célszerű egy külön tartórácsot
 • Tisztítás: a ketrec rendszeres, alapos tisztítása a betegségek megelőzésének legfontosabb módja. A ketrecet min. hetente 1x ki kell takarítani. A nedves alomanyag talpfekélyre hajalmosít, a pangó vizelet ammóniatartalma pedig légúti megbetegedésekre.
 • Társak: a nyulak társas állatok, ezért ideális esetben több egyedet érdemes együtt tartani. Ellenkező neműek esetén az egyiket vagy mindkettőt ivartalanítani kell. Két nőstény általában jól megfér, ha megfelelően nagy terület áll rendelkezésükre, ellenkező esetben harcolni fognak. Nem ivartalanított bakok egymásnak halálos sérüléseket is okozhatnak.
 • Bánásmód: mint prédaállatok, a nyulak általában érzékeny, ideges állatok, melyek alacsony fájdalomküszöbbel rendelkeznek. Ezért határozott, de finom bánásmódot igényelnek, mert ellenkező esetben könnyen pánikba eshetnek. Fülénél fogva sose ragadjuk meg az állatokat, ehelyett grabancukat megmarkolva tudjuk őket biztonságosan rögzíteni.
 • Táplálás: az optimális takarmány házinyúl számára a fű illetve a jó minőségű fűszéna és mellette kis mennyiségű, jó minőségű, azaz magas rosttartalmú (18-24%) és 15% fehérjetartalmú nyúltáp. Az ilyen nyúltápok, ún.: pelletált tápok, amelyek most már széles körben elérhetőek hazánkban. Zöld növények is előnyösek, mint pl.: a tyúkhúr és a pongyolapitypang. Lucernaszéna is etethető, főleg a növésben levő egyedekkel, de nem túlzott mennyiségben, ezért figyelni kell arra, hogy egyidejűleg ne adjunk lucernapelletet is, mert magas kalciumtartalma miatt húgykövesség alakulhat ki. Zöldségek és kis mennyiségben esetleg gyümölcsök is etethetők, de a magas gyümölcscukor tartalmúakat kerüljük. A magkeverékeket sose adjuk korlátlan mennyiségben, mert az állatok válogathatnak belőle és könnyen el is hízhatnak. A zöldségek közül a keresztesvirágúak rendjébe tartozókat, tehát káposztát, kelkáposztát, retket, mustárzöldet ne adjunk, mert ezek felfúvódást okoznak.  A saláta sem alkalmas, mert akkumulálja szervezetébe a különféle kemikáliákat. Szárazkenyér nyúl számára szintén nem megfelelő takarmány. Széna tehát mindig legyen elérhető, és hálóból vagy tartórácsról etessük, hogy ezzel is foglalkoztassuk az állatot. A zöldségeket is tűzhetjük magasra, hogy így „ehető játékként” szolgáljanak. A takarmányban sose hirtelen változtassuk az alapanyagokat, hanem fokozatosan. Ne etessünk penészes vagy lejárt szavatosságú szénát, tápot.

 

Minden vélemény számít!

Fel